Iaurtul şi laptele bătut refac sănătatea intestinelor. Ce fel de lapte are cele mai puţine grăsimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laptele este considerat unul dintre cele mai complete alimente din punct de vedere nutriţional, un adevărat izvor de sănătate. El nu trebuie să lipsească din alimentaţia adultului, cu excepţia persoanelor care sunt alergice la unele proteine din lapte.

Caseina şi proteinele din zer sunt cele care provoacă alergie la unele persoane. Cele mai frecvente semne ale alergiei la lapte sunt erupţiile cutanate, mâncărimea pielii, dificultăţi de respiraţie, greaţă, crampe abdominale, balonare, diaree, congestie nazală.

Alergia la lapte nu trebuie confundată cu intoleranţa la lactoză care afectează circa 70% din populaţia globului. Lactoza este o formă de carbohidrat existentă în lapte şi în produsele lactate, potrivit „Abecedarului de nutriţie“, cooordonat de prof. dr. Nocilae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice. Sub acţiunea anzimei digestive numite lactază, lactoza este descompusă în forme de glucide ai uşor de utilizate de către organism. În lipsa unei cantităţi suficiente de lactază – care scade odată cu înaintarea în vârstă – glucidele din lapte rămân ăn intestin şi fermentează, determinând balonare şi diaree, potrivit sursei mai sus citate.

În general, medicii nutriţionişti recomandă consumul a 2-3 porţii de lapte sau produse lactate pe zi. Conţinutul mare de calciu contribuie la întărirea oaselor şi a dinţilor. Pe lângă proteine, glucide şi lipide, laptele mai conţine vitaminele A, D şi E, B1 şi B12, vitamine şi minerale precum potasiu, sodiu şi fosfor.

Laptele de vacă are cele mai puţine grăsimi – între 1 şi 3,5% - faţă de 3,8% cel de capră, 7% cel de oaie şi 8% cel de bivoliţă.

Iaurtul, laptele bătut, kefirul, sana refac sănătatea intestinelor şi cresc imunitatea organismului. Iaurtul poate fi consumat şi de persoanele care au intoleranţă la lactoză.  De asemenea, alte opţiuni pentru cei cu intoleranţă sunt brânzeturile maturate sau tari. Pentru a elimina disconfortul abdominal se recomandă conumul unor cantităţi mici, eventual împreună cu alte alimente.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite