Frica de înălţime, acrofobia, poate fi învinsă. Psihologi: „Ai o fobie? Confrunt-o!“

0
Publicat:

Frica de înălţime, aşa cum este cunoscută în rândul populaţiei, este prezentă la foarte multe persoane şi poate fi, de multe ori, greu de învins, susţin psihologii.

Frică SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Frică SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Cu toate acestea, există şi câteva sfaturi care le pot veni în ajutor celor ce se feresc de înălţimi. Acrofobia, în termeni de specialitate, este o fobie sau frică extremă sau irațională de înălțime, care apare mai ales atunci când o persoană nu se află la o înălțime foarte mare, susţin specialiştii.

Cum îţi dai seama că suferi de acrofobie

Conform statisticilor, acrofobia este o problemă destul de comună în zilele noastre, întrucât a ajuns să afecteze aproximativ 6% din populaţie.

Totodată, cifrele arată că aproximativ 28% dintre adulţi suferă de intoleranţă vizuală la înălţime, la un moment dat, pe parcursul vieţii.

,,Este destul de uşor să ne dăm seama dacă ne confruntăm cu această problemă. În general, persoanele care suferă de acrofobie nu vor fi prezente în parcurile de distracţii şi vor evita să meargă cu lifturile cu pereţi de sticlă. Totodată, ele se vor teme, de multe ori, să călătorească folosind avionul şi vor evita să meargă pe poduri înalte, chiar şi propriul autoturism", precizeaază Andreea Coman, psiholog clinician.

Specialiştii susţin că frica de înălţime se poate manifesta prin tremur, transpiraţii excesive, paralizie de frică, palpitaţii, atacuri de panică, dureri de cap şi ameţeli.

Totodată, cei care au această problemă pot avea senzaţia că trebuie să se târască pentru a coborî imediat de la înălţime.

Se poate vindeca frica de înălţime?

Conform specialiştilor, există anumite tehnici prin care acrofobia poate fi învinsă. Una dintre ele este terapia cognitiv-comportamentală.

,,Acrofobia poate fi depăşită, dar este nevoie de timp şi răbdare. Cu ajutorul acestei terapii, persoana în cauză este pusă faţă în faţă cu situaţia de care se teme, în acest caz fiind vorba despre frica de înălţime. Astfel, aceste tehnici pot fi folosite atât treptat, cât şi rapid, în funcţie de pacient. Cu timpul, acesta va reuşi să redobândească controlul asupra emoţiilor", adaugă psihologul clinician.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite