Fii atent la semnele de hipotermie sau îngheţ! La ce simptome e important să ceri urgent ajutor

0
Publicat:

După o perioadă cu temperaturi blânde, s-a instalat gerul. În nopțile de marți și miercuri sunt așteptate, în unele zone, minime de până la -21 grade. Specialiștii recomandă o atenție ridicată la simptomele care indică hipotermie sau îngheţ și solicitarea urgentă de ajutor medical în astfel de cazuri.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În contextul în care valul puternic de frig cuprinde întreaga țară, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta enumeră semnele ce necesită o atenție deosebită.

„Fii atent la semnele de îngheţ! Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observi astfel de simptome, solicită imediat ajutor medical”, transmite IGSU.

„Administrează-i băuturi calde non-alcoolice”

Specialișii recomandă o atenție specială și semnelor de hipotermie.

„Acestea presupun frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observi astfel de simptome, du victima într-un spaţiu călduros, îndepărtează-i hainele umede, încălzește-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administrează-i băuturi calde non-alcoolice. Solicită ajutor medical cât mai urgent posibil”, recomandă IGSU.

„Frigul creşte riscul de infact cu 2% pentru fiecare grad sub zero”

Amintim că temperaturile scăzute care se înregistrează în termometre în această perioadăi-au făcut și pe medici să tragă un semnal de alarmă mai ales cu privire la riscurile de infarct miocardic.

„Frigul creşte riscul de infact cu 2% pentru fiecare grad sub zero. Trebuie să fim atenţi la anumite simptome, pe care nu este bine să le neglijăm. Este vorba despre durerea precordială clasică, adică durerea toracică anterioară intense, cu caracter de constricţie, presiune, ce iradiază în umărul şi braţul stang şi care durează mai mult de câteva minute. Totodată, nu trebuie să subevalurăm posibilitatea de a avea un infarct atunci când avem simptome digestive, combinate cu simptome osteo-articulare şi respiratorii”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite