Familia lui Bruce Willis a ratat un simptom obișnuit al demenței timpurii. Cinci semne care trebuie să dea de gândit
0Semnele declinului cognitiv al lui Bruce Willis sunt clare, privind în urmă, spune una dintre fiicele actorului, care mărturisește însă că la momentul respectiv, ea a pus „lipsa lui vagă de reacție” pe seama „pierderii auzului”, potrivit Fortune.com.
Într-un eseu despre Bruce Willis, publicat pe 31 mai, în Vogue, Tallulah Willis, una dintre fiicele actorului, s-a destăinuit în legătură cu diagnosticul de afazie al tatălui ei din 2022, boală care afectează capacitatea de a vorbi, de a înțelege vorbirea, de a citi și de a scrie.
Tallulah Willis a vorbit și despre diagnosticul mai larg pus actorului, de demență frontotemporală, care apare de obicei la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.
Potrivit Institutului Național de Îmbătrânire din SUA, comportamentele neobișnuite, problemele de gestionare a emoțiilor și dificultățile de comunicare și de mers sunt caracteristicile acestei afecțiuni.
Fiica actorului spune că, retrospectiv vorbind, semnele declinului cognitiv al tatălui par acum clare, însă la momentul observării comportamentului actorului n-au părut la fel.
„Știam de mult timp că ceva nu este în regulă”, a spus Tallulah Willis, care a mărturisit că a pus „lipsa lui vagă de reacție” pe seama „pierderii auzului, de la Hollywood”.
„Această lipsă de reacție s-a extins”
Fiica actorului a povestit că membrii familiei se încurajau adesea unii pe alții să „vorbească! Die Hard s-a jucat cu urechile lui”.
„Mai târziu, această lipsă de reacție s-a extins, iar eu uneori am luat-o personal”, a adăugat ea.
Diagnosticarea și tratamentul în demență - boală care afectează o treime dintre indivizi de-a lungul vieții - sunt întârziate de confuzia, stigmatizarea și anxietatea din jurul acestei boli, consideră Kate Lee, CEO al Societății Alzheimer, potrivit unui comunicat de presă despre studiu, citat de Fortune.com.
Diferența între îmbătrânire și demență
Să iei o decizie greșită, să ratezi plata unei facturi sau să pierzi ceva din când în când, este normal.
Când este însă vorba de ceva mai mult? Institutului Național pentru Îmbătrânire din SUA enumeră semnele care arată că este vorba de demență și nu doar de o îmbătrânire normală.
- Punerea aceleiași întrebări în mod repetat
- Dificultăți în a urma indicații, precum rețetele
- Rătăcirea într-un loc pe care persoana îl cunoaște bine
- Confuzie cu privire la timp, locuri și oameni
- Lipsa grijii pentru propria persoană (bolnavul uită să se spele, mănâncă prost sau acționează nesigur).