Facebook şi Twitter, responsabili de „durerile“ emoţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegii de serviciu se duc la prânz fără să ne invite, membrii familiei uită zilele de naştere, vecinii nu ne invită la grătar în weekend... Este oricum destul de greu să trecem peste o zi fără stres, nu mai avem nevoie de cineva sau de ceva care să ne rănească sentimentele. Dar avem Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram şi Pinterest care, pe lângă avantaje, ne prezintă şi o grămadă de „ocazii“ de a ne simţi respinşi.

Modul în care resimţim respingerea pe platformele sociale poate varia ca severitate, la fel ca în viaţa reală. Uneori, chiar şi cea mai mică formă de respingere, cum ar fi că un anume prieten nu a apăsat butonul de „like“, ne poate face să ne simţim rău. Una dintre cele mai obişnuite forme de respingere în mediul online are loc atunci când invitaţiile noastre de a ne „împrieteni“ cu prieteni sau colegi în mediul virtual sunt întâmpinate doar de răceală, notează Guy Winch, psiholog pentru „Huffington Post“.

Unele respingeri de pe platformele media pot fi extrem de dureroase. De exemplu, atunci când fostul partener îşi schimbă statusul de pe Facebook din „într-o relaţie“ („in a relationship with“) cu „singur“ (single), nu doar că se simte ca un fel de divorţ oficial, ci şi unul foarte public, adăugând ruşine şi umilinţă la o experienţă deja destul de dureroasă, spune specialistul.

Şi dacă adulţii poate reuşesc să se descurce cu sentimentul de respingere, adolescenţii sunt de-a dreptul hărţuiţi de colegii de clasă, de cuvintele crude scrise despre ei. Această formă de hărţuire este de-a dreptul dăunătoare copiilor, care, uneori, recurg la gesturi extreme pentru că nu pot tolera durerea emoţională.

Unul dintre motivele pentru care respingerea doare atât de mult este pentru că aceleaşi zone din creier care se activează în cazul durerii emoţionale, sunt active şi în cazul durerii fizice. „Aceasta este cauza pentru care simţim junghiul de durere când ne verificăm pagina de Facebook sau Twitter şi descoperim că prietenii nu au dat «like» la o poză sau nu au retransmis gândurile noastre. Pur şi simplu aşa suntem făcuţi. Simţim săgeţi de durere emoţională, ne simţim vulnerabili şi sensibili şi chiar rataţi tocmai pentru că ne simţim aşa, pentru că ne doare atât de mult. Suntem făcuţi să simţim respingerea, chiar şi pe mediile sociale, ca fiind foarte dureroasă“, spune dr. Winch.

Suntem înclinaţi să interpretăm greşit respingerile online

Deşi sunt o mie de feluri în care ne putem simţi respinşi în mediile virtuale, 999 dintre ele nu ni se adresează. Suntem înclinaţi să credem ce e mai rău în aceste situaţii, lucru care ne va face să tragem concluzii greşite despre prietenii noştri şi chiar să presupunem probleme acolo unde, de fapt, nu există“, continuă expertul.

Cel mai important lucru de ţinut minte despre reţelele sociale este că ducem lipsă de informaţii despre ceea ce se întâmplă, cu adevărat, cu interlocutorul. Trebuie să acordăm circumstanţe atenuante şi, dacă suntem îngrijoraţi de relaţia dintre noi, să trimitem un mesaj personalizat, prin SMS sau e-mail. „Mai mult ca sigur că răspunsul lor te va asigura că totul este bine între voi“, ne sfătuieşte specialistul.


Citeşte şi:

Cum ne afectează viaţa telefonul mobil

Studenţii, şi nu numai, care nu-şi pot ţine mâinile departe de telefoanele mobile, suferă de anxietate, nu se bucură de viaţă şi chiar au note mai mici decât cei care folosesc mai puţin telefonul mobil, sugerează un nou studiu.

Atenţie, stresul este contagios! Şi tu poţi suferi de stres de mâna a doua

Te plimbi fără să-ţi găseşti rostul prin tot biroul? Baţi cu pixul în agendă neliniştit? Oftezi des la remarcile colegilor de serviciu? Trânteşti telefonul? E posibil să fii stresat. Dar ştiai asta. Însă, ce e mai rău, este că stresul este contagios. Colegii de birou pot avea de suferit de pe urma comportamentului tău.

Ce nu trebuie să le spunem persoanelor care suferă de depresie

Experienţa cotidiană ne conduce fără să vrem spre identificarea în rândul prietenilor noştri a cel puţin o persoană care suferă de depresie, cauzele acestei stări variind de la probleme sentimentale până la cele de ordin financiar.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite