Dispare „maladia“ Facebook? Reţeaua răspunde cu o lucrare de cercetare în care prezintă scenarii mai rele de atât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook nu-şi face încă bagajul. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Facebook nu-şi face încă bagajul. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Până în 2017, Facebook va pierde sute de milioane de utilizatori, aceasta a fost concluzia pe care au tras-o doi doctoranzi de la Universitatea Princeton. Facebook n-a stat să se uite cum cineva îi ameninţă viitorul şi a venit cu propria analiză: Universitatea Princeton îşi va pierde toţi studenţii şi planeta va rămâne fără oxigen.

John Cannarella şi Joshua Spechlere, de la Universitatea Princeton, au ajuns la concluzia că Facebook va rămâne fără mare parte din utilizatori până în 2017, aplicând modelul maladiilor cu date obţinute de la Google Trends. Au corelat parcursul Facebook cu MySpace şi au ajuns să tragă linie peste pierderi de sute de milioane de utilizatori. Mai mult, ei au făcut referire şi la studiile anterioare care arătau că din ce în ce mai mulţi tineri au început să renunţe la reţeaua socială.

Facebook, prin Mike Develin, Lada Adamic şi Sean Taylor, semnatarii lucrării prin care demonstrează că Universitatea Princeton va rămâne fără studenţi, dă o replică interesantă şi amuzantă. „Folosind aceeaşi metodologie la care se face referire în lucrare, am încercat să aflăm mai multe despre această «Universitate Princeton» şi n-o să-ţi vină să crezi ce am descoperit!“, scrie Develin. Cei trei au venit cu grafice, cu cifre şi concluzii.

Ei au studiat Google Scholar şi au descoperit că începând cu 2009 a scăzut numărul de lucrări publicate în numele Princeton. N-ar fi o problemă, dacă ar avea în continuare studenţi, dar apelând la Google Trends au observat că interesul faţă de universitate scade. „Acest trend arată că Princeton îşi va înjumătăţi până în 2018 numărul de studenţi şi până în 2021 va rămâne fără aceştia. Bazându-ne pe această analiză ştiinţifică serioasă, generaţiile viitoare îşi vor putea doar imagina această instituţie“, adaugă Develin.

image

„Deşi suntem interesaţi de Universitatea Princeton, suntem mai preocupaţi de soarta planetei noastre. Trendul din Google pentru «aer» arată că interesul e în scădere şi noi estimăm că până în 2060 rămânem fără el“, completează „cercetătorul“ de la Facebook. „Nu credem că Princeton sau rezerva de aer a lumii vor dispărea în curând. [...] Drept cercetători am vrut să arătăm că nu toate lucrările sunt create egal şi unele metode de analiză duc la concluzii ciudate“, încheie Develin „lucrarea“ despre dispariţia Universităţii Princeton.

Concluzia e gata, nu-ţi închide contul, Facebook nu dispare în 2017 şi nici nu-şi pierde miliardul de utilizator. Maladiile poate că se intind şi sting atât de repede, dar „maladia“ asta socială nu pare să reacţioneze la fel.

Află mai multe despre Facebook: 

Reduceri de „personal“ la Facebook: conform unui studiu, în trei ani reţeaua va pierde sute de milioane de utilizatori

Dezbatere: de ce nu mai este Facebook cool? Reţeaua a pierdut 11 milioane de tineri în ultimii doi ani

Platforma de socializare care şi-a dublat numărul de utilizatori activi în 10 luni. Tu ai cont?

Facebook schimbă din nou ce vedem în News Feed: paginile vor trebui să pună un anumit tip de postare

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite