Exerciţii pentru o memorie mereu tânără

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru o memorie mereu tânără trebuie să faci exerciţii: o carte, o limbă străină sau chiar un rebus ţin mintea brici
Pentru o memorie mereu tânără trebuie să faci exerciţii: o carte, o limbă străină sau chiar un rebus ţin mintea brici

Îmbătrânirea o parte a vieţii, însă există o grămadă de lucruri pe care le putem face pentru a evita, pe cât posibil, îmbătrânirea memoriei. La fel cum facem exerciţii fizice pentru a ne tonifia muşchii şi creierul trebuie păstrat în formă prin exerciţii şi printr-o dietă corectă.

O memorie „tânără“ este foarte importantă. Exerciţii regulate, o dietă adecvată şi chiar socializarea ne pot ajuta să ne păstrăm acuitatea memoriei.  „WebMD“ au realizat o listă cu şapte sfaturi care nu ne lasă memoria să îmbătrânească.

1. Fă mişcare!

Exerciţiile fizice regulate sunt ceva ce trebuie făcut nu doar pentru sănătatea fizică, ci şi pentru cea mintală. Mişcarea impulsionează fluxul sanguin către creier şi ajută celulele nervoase din zona care se ocupă de memorie. Printre cele mai bune exerciţii se numără cele făcute în apă, pentru că nu pune presiune pe încheieturi, dar şi pentru că de pe urma lor profită şi inima şi plămânii. Încearcă să faci minimum de 30 de minute de exerciţii fizice, cinci zile pe săptămână.

2. Hrăneşte creierul!

Una dintre cele mai bune diete pentru creier este recomandată şi pentru sănătatea inimii. „Ştim că dacă inima nu este sănătoasă şi nu pompează sânge şi oxigen, atunci şi creierul are de suferit“, spune specialistul american în îmbătrânire Tiffany Hughes, de la Universitatea din Pittsburgh.

Aşa că, mănâncă fructe şi legume proaspete, alege cereale integrale în locul celor procesate, redu aportul de grăsimi din dietă şi adaugă peşte, piept de curcan şi fasole pentru proteine. Fructele şi legumele sunt recomandate în mod special deoarece sunt bogate în antioxidanţi, care ajută la protejarea celulelor cerebrale.

3. Exersează-ţi mintea!

Fie că e vorba de rebusuri sau de Sudoku, de jocurile pe computer sau de solitaire, mintea exersată va fi o minte mai tânără. Găseşte noi activităţi stimulante şi amuzante care te vor păstra motivat. Încearcă să înveţi o limbă străină nouă sau să înveţi să cânţi la un instrument. La fel ca exerciţiile fizice, exerciţiile minţii trebuie să fie plăcute şi stimulante. Citeşte o carte!

4. Socializează!

Încearcă să faci parte dintr-o comunitate. Dacă te vei antrena în conversaţii, în activităţi cu prietenii, dacă vei gândi, vorbi, râde şi plănui împreună cu familia, îţi vei păstra mintea activă.

Studiile au demonstrat că oamenii peste 50 de ani care au legături strânse cu membrii familiei, care au prieteni şi participă la întâlniri ale comunităţii au mai puţine pierderi de memorie decât cei izolaţi.

5. Dormi!

Pe măsură ce îmbătrâneşti, e mai dificil să adormi. Dar atunci când creierul nu se odihneşte, vei avea probleme de concentrare şi de memorie. Încearcă să îndeplineşti programul de somn, cel de 7-9 ore pe noapte. 

6. Scapă de stres!

Atunci când eşti stresat şi mereu contra cronometru, corpul tău produce hormoni de stres. Acest lucru este folositor atunci când te confrunţi cu o urgenţă, dar hormonii de stres la niveluri ridicate timp îndelungat pot afecta memoria. Când te simţi stresat, găseşte activităţi care să te relaxeze: exerciţii de respiraţie, yoga, un telefon către un prieten sau chiar meditaţia.

7. Învaţă trucuri pentru memorie!

Aceste strategii te pot ajuta să-ţi aminteşti orice, fie că e vorba de unde ai pus cheile de la casă, fie numele vecinului care s-a mutat lângă tine. Fă-ţi o rutină: pune-ţi portofelul, cheile, ochelarii şi telefonul în acelaşi loc de fiecare dată. Notează tot ce trebuie neapărat să-ţi aminteşti, cum ar fi programările sau alimentele pe care trebuie să le iei de la piaţă. Pune-ţi ceasul să sune (sau foloseşte-te de telefonul mobil) când trebuie să iei un medicament, să ajungi la o programare sau chiar să-ţi aminteşti ziua de naştere a unui apropiat.


Citeşte şi:

Care sunt cele cinci tipuri de memorie şi care se pierd cel mai uşor cu vârsta

Memoria episodică, adică aceea care ne permite să ne aducem aminte evenimente trăite de-a lungul vieţii şi localizabile în spaţiu şi în timp, este cea mai vulnerabilă în faţa trecerii timpului. Totuşi, ne putem menţine capacitatea de memorare şi după 40-50 de ani, printr-un proces continuu, care depinde într-o măsură foarte mare de stilul de viaţă.

Vorbirea mai multor limbi străine poate amâna debutul demenţei

Cei care vorbesc cel puţin o limbă străină au şanse mai mari de a întârzia debutul apariţiei mai multor forme de demenţă, faţă de persoanele care-şi cunosc doar limba maternă, anunţă un nou studiu, potrivit celor de la Huffington Post.

Patru metode prin care să-ţi menţii mintea ageră odată cu înaintarea în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, problemele de zi cu zi devin din ce în ce mai apăsătoare, iar mintea nu mai funcţionează la fel de bine ca în trecut. Sănătatea mintală este foarte importantă, mai ales la vârste înaintate, protejarea ei fiind foarte importantă. Dar cum poţi să te asiguri că mintea ta rămâne ageră pe măsură ce îmbătrâneşti?

3 factori care ne afectează memoria

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de apariţie a tulburărilor de memorie este tot mai crescut, iar evoluţia unor astfel de probleme este influenţată într-o mare măsură de stilul de viaţă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite