3 factori care ne afectează memoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de apariţie a tulburărilor de memorie este tot mai crescut, iar evoluţia unor astfel de probleme este influenţată într-o mare măsură de stilul de viaţă.

„Boala Alzheimer începe foarte devreme. Primele modificări apar în jurul vârstei de 35-40 de ani. Cam 10-15 ani trec înaintea apariţiei semnelor clinice, adică a primelor manifestări“, semnalează prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer. Cauzele care duc la apariţia unor afecţiuni precum boala Alzheimer, ce se manifestă prin pierderea memoriei, nu sunt complet elucidate, spun specialiştii. Această problemă poate fi pusă atât pe seama factorilor genetici, cât şi pe seama unora legaţi de stilul de viaţă şi de mediu.

1. Stresul, duşmanul numărul 1 al creierului

Pierderile de memorie şi lipsa de concentrare apar frecvent nu doar la persoanele în vârstă, ci şi la tinerii care trăiesc în condiţii de stres. Potrivit specialiştilor, expunerea prelungită la hormonii de stres afectează hipotalamusul, zona din creier implicată în procesul de învăţare.

Măsuri generale de eliminare a stresului, precum activităţile recreative şi plimbările în aer liber, pot fi utile în profilaxia tulburărilor de memorie.

2. Fumatul reduce oxigenul din creier

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi cei de la Universitatea Michigan din SUA au demonstrat că fumatul contribuie semnificativ la deteriorarea capacităţii cognitive şi la apariţia tulburărilor de memorie. Acest lucru este valabil şi în cazul fumătorilor pasivi, expunerea la fumul de ţigară reducând aportul de oxigen la nivelul creierului.

Şi consumul excesiv de alcool încetineşte activitatea creierului, împiedicând stocarea informaţiilor în memorie, spun specialiştii. În plus, este dovedit faptul că alcoolul întârzie dezvoltarea intelectuală în cazul copiilor şi adolescenţilor.

3. Diabetul scade capacitatea de concentrare

Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, arată că persoanele cu vârste cuprinse între 60 şi 75 de ani care suferă de retinopatie diabetică (o tulburare de vedere apărută ca o complicaţie a diabetului zaharat) prezintă un risc crescut de dificultăţi de concentrare şi de memorare.

În urma testelor, cercetătorii au observat că pacienţii cu această boală au abilităţi cognitive semnificativ reduse, comparativ cu persoanele sănătoase din aceeaşi categorie de vârstă. Printre afecţiunile care predispun la tulburări de memorie se numără şi hipertensiunea arterială şi alte boli cardiovasculare, precum ateroscleroza, epilepsia, scleroza multiplă şi infecţiile cerebrale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite