Excesul de igienă ar putea fi de vină pentru boala Alzheimer
0Urbanizarea şi atenţia deosebită pentru igienă ar putea explica numărul mare de oameni cu boala Alzheimer în ţările dezvoltate, potrivit unui nou studiu.
Expunerea redusă la germeni, virusuri şi paraziţi face rău sistemului imunitar. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au asociat igiena excesivă cu riscul ridicat de demenţă în ţările civilizate. Specialiştii au comparat incidenţa demenţei în 192 de ţări şi au descoperit că boala Alzheimer este mai comună statelor în care există sisteme sanitare mai bune, o atenţie mai mare acordată igienei şi mai puţine boli infecţioase, notează „The Telegraph“.
Există o variaţie de 43% în ceea ce priveşte boala Alzheimer între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare, au concluzionat cercetătorii.
„«Ipoteza igienei», care sugerează o legătură între mediile curate şi un risc crescut pentru anumite alergii şi boli autoimune, este bine-cunoscută. Credem că acum putem adăuga şi boala Alzheimer pe această listă“, declară Molly Fox, cercetător-şef la Universitatea Cambridge.
Celulele T responsabile cu inflamarea creierului celor bolnavi de Alzheimer
În cazul persoanelor care respectă cu stricteţe regulile de igienă, evident, contactul cu agenţi infecţioşi este mai mic. Aşa se explică de ce numărul celulelor albe, un element cheie al sistemului imunitar, este mai mic. În special, celulele T sunt cele afectate, ele având o varietate de funcţii, inclusiv atacul şi distrugerea organismelor străine şi antrenarea altor părţi ale sistemului imunitar.
Disfuncţiile acestor celule pot da naştere inflamaţiilor şi bolilor autoimune. Carenţa de celule T este asociată cu tipul de inflamaţie specifică bolii Alzheimer. „Expunerea la microorganisme este foarte importantă pentru echilibrarea sistemului imunitar“, notează cercetătorii.
Încă de la începutul secolului al XIX-lea, această expunere la microorganisme a început să scadă în naţiunile civilizate din cauza contactului redus cu animalele, cu fecalele şi cu pământul. „Creşterea speranţei de viaţă şi incidenţa bolii Alzheimer în ţările dezvoltate sunt poate cele mai mari provocări ale vremurilor noastre. Astăzi, peste 50% din cei care suferă de boala Alzheimer trăiesc în ţările dezvoltate, iar până în 2025 se aşteaptă ca acest număr să fie mai mare cu peste 70%“, spune dr. Fox.
Specialiştii cred că „ipoteza igienei“ este foarte relevantă în copilărie, atunci când sistemul imunitar este în dezvoltare. Dar în cazul bolii Alzheimer, expunerea la microbi de-a lungul vieţii poate fi la fel de importantă, spun oamenii de ştiinţă. De fapt, celulele T îşi pot atinge numărul maxim în diverse perioade ale vieţii, cum ar fi adolescenţa sau vârsta mijlocie.
Accesul la apa potabilă, un factor în creşterea incidenţei bolii Alzheimer
„Ştim cu toţii de ceva vreme că numărul bolnavilor de Alzheimer este diferit de la ţară la ţară. Totuşi, este greu de dat vina pe un singur factor, iar acest studiu nu anulează rolul altora, cum ar fi diferenţele dintre stilurile de viaţă ale pacienţilor: dieta, educaţia şi starea de sănătate a naţiunii, lucruri care ştim sigur că joacă un rol important“, declară şi specialistul James Pickett, implicat în studiu.
Experţii spun că, deşi studiul a luat în considerare faptul că oamenii au o speranţă de viaţă mai mare în ţările occidentale, nu a ţinut cont că asemenea ţări au un sistem de raportare mai bun şi boala Alzheimer este mai bine documentată.
Accesul la apa potabilă a fost un domeniu care a avut un impact major asupra numărului bolnavilor de demenţă. Ţări ca Marea Britanie şi Franţa aveau o incidenţă cu 9% mai mare de demenţă, faţă de ţări precum Kenya sau Cambodgia, unde mai puţin de jumătate din populaţie are acces la apă potabilă. Un tipar asemănător a reieşit din comparaţia ţărilor cu rate mari sau mici de boli infecţioase. Elveţia şi Islanda, ţări cu rate mici de boli infecţioase, au înregistrat cu 12% mai mulţi oameni bolnavi de Alzheimer decât Ghana sau China, unde procentul bolilor infecţioase este ridicat.
Mai bine la sat, decât la oraş
Cu cât o ţară este mai urbanizată, cu atât există mai mulţi bolnavi de demenţă, speranţa de viaţă în ţara respectivă neavând vreo relevanţă.
În Australia şi Marea Britanie, unde peste trei sferturi din populaţie trăieşte în zone urbane, incidenţa bolii Alzheimer este cu 10% mai mare decât în Bangladesh sau Nepal, unde mai puţin de 10% din populaţie locuieşte la oraş.
Cercetările anterioare au demonstrat faptul că demenţa afectează mai puţin oamenii din America Latină, China şi India, decât pe cei din Europa. Chiar şi în aceste regiuni, numărul bolnavilor este mai crescut în zona urbană decât în cea rurală.
Citeşte mai multe despre boala Alzheimer:
Alimentaţia bogată în cupru ar putea duce la apariţia bolii Alzheimer
Felul în care este procesată mâncarea, expunerea la chimicale şi toxine, dar şi lipsa de activitate fizică contribuie la creşterea numărului de persoane cu stadii incipiente ale bolii Alzheimer.
VIDEO Fetiţa care nu îmbătrâneşte poate deţine secretul vindecării de Alzheimer
Cheia descoperirii leacului pentru boala Alzheimer poate fi o fetiţă care suferă de o boală rară, numită „imortalitate biologică“, şi care o face să arate ca un bebeluş de trei luni.
VIDEO Muzica poate trezi din nou la viaţă pacienţii cu Alzheimer
Se spune că muzica „ia durerea cu mâna“, îmblânzeşte animalele şi, mai nou, trezeşte la viaţă pacienţii cu Alzheimer.
10 semne prevestitoare ale bolii Alzheimer. Cum poţi fi de ajutor pentru cei dragi afectaţi
Chiar dacă modificările memoriei sunt semne relativ naturale ale înaintării în vârstă, unele dintre acestea pot să fie asociate ca simptome ale bolii Alzheimer.