Dieta care sporeşte fertilitatea. Recomandări pentru ea şi el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele sunt baza dietei care sporeşte şansele unui bebeluş
Fructele şi legumele sunt baza dietei care sporeşte şansele unui bebeluş

Unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le putem face atunci când vrem să ne sporim şansele de a avea un copil este de a adopta o dietă sănătoasă, atrag atenţia specialiştii în sănătate.

Nu o dietă în sensul pierderii în greutate – deşi grăsimea perturbă echilibrul hormonal şi opri ovulaţia la femei şi scădea cantitatea şi calitatea spermei la bărbaţi – ci în sensul îmbunătăţirii nutrimentelor pe care le introducem în organism, explică dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate, membră a Societăţii Regale de Medicină din Marea Britanie. În acest fel, putem echilibra nivelul zahărului în sânge şi menţine o greutate normală, condiţii importante în optimizarea nivelurilor hormonilor de fertilitate.

Specialista recomandă începerea acestei diete cu trei luni înainte de concepţie. Astfel, scopul este de a introduce în organism o varietate de alimente care să aducă un aport suficient de carbohidraţi, fibre şi grăsimi esenţiale, cantităţi sănătoase de proteine şi multă apă.

Medicul recomandă îmbogăţirea dietei cu fructe şi legume, cu cereale integrale, precum pastele din grâu integral, orez brun şi pâine din cereale integrale, multe proteine de bună calitate din nuci, seminţe, peşte, ouă şi leguminoase. Plus grăsimi bune provenite din uleiul de măsline extravirgin, uleiul de peşte sau ulei din seminţe de cânepă.

somon

Vitaminele care susţin concepţia

„Unele din aceste nutrimente ajută la pregătirea organismului pentru concepţie, altele la optimizarea sănătăţii celor doi parteneri.“

Vitaminele benefice fertilităţii sunt B, C şi E, precum şi acidul folic. Numeroase studii au arătat că vitamina B este esenţială pentru echilibrul hormonal şi fertilitate. Ea se găseşte în ouă, în banane, în alune, în ciuperci, în ovăz, în soia, în seminţe de floarea-soarelui, în somon, macrou şi linte.

Vitamina C poate ajuta în declanşarea ovulaţiei şi, împreună cu vitamina E, poate menţine fertilitatea o perioadă mai îndelungată şi poate îmbunătăţi calitatea ovulelor. Vitamina C se găseşte mai ales în citrice, fructe de pădure, legume cu frunze verzi şi conopidă. Sursele de vitamina E sunt seminţele, nucile, gălbenuşul de ou, peştele gras şi broccoli.

Acidul folic este esenţial atât pentru sănătatea copilului – nu doar în etapa timpurie a sarcinii, dar şi înainte de concepţie. Se găseşte în verdeţuri, citrice, nuci, legume şi cereale integrale.

Vitamina A este hotărâtoare pentru fertilitatea masculină. Fructele şi legumele puternic colorate sunt bogate în beta-caroten.

calarasi migdale

Sursele recomandate de minerale

Deficienţele severe de zinc pot perturba fertilitatea. Cantitatea zilnică de care este nevoie ajunge la 15 miligrame şi poate fi asigurată prin consumul de migdale, peşte, fasole, iaurt, ovăz, porumb, ouă, mazăre şi cereale integrale.

Magneziul este şi el important şi se găseşte în nuci, legume, orez brun, ouă şi seminţe de floarea-soarelui.

Nivelul optim de mangan poate ajuta la îmbunătăţirea calităţii spermei şi la prevenirea malformaţiilor congenitale ale nou-născutului. Cele mai bune surse sunt cerealele integrale, seminţele, verdeţurile, fasolea verde, cartofii dulci, căpşunele, merele, bananele şi ouăle.

Asemenea zincului şi seleniul este un mineral necesar pentru producţia de spermă. La femei, deficitul de seleniu este pus în legătură cu riscul de avort spontan. Surse recomandate de seleniu sunt ouăle, nucile, broccoli şi usturoiul.

Calciul este necesar pentru sistemul nervos, dinţii şi oasele bebeluşului. Calciul se găseşte nu doar în produsele lactate, ci şi în somon, portocale, prune, verdeţuri, seminţe de susan, migdale, leguminoase şi cereale integrale.

Grăsimile bune se găsesc în nuci, seminţe, peşte gras. Ele au un rol esenţial nu doar în păstrarea echilibrului hormonal al viitoarei mame, dar şi în formarea creierului, a ochilor şi a sistemului nervos ale copilului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite