Dieta care le protejează pe femei de cancer la sân
0Femeile au un motiv în plus pentru a adopta dieta mediteraneană. Pe lângă numeroase alte efecte benefice asupra sănătăţii, dieta mediteraneană poate reduce riscul îmbolnăvirii de cancer mamar. Vestea bună vine de la o echipă de cercetători din Spania.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 4.152 de femei aflate în perioada postmenopauză, sănătoase din punct de vedere clinic şi fără antecedente oncologice. Ele au fost împărţite în trei grupuri, fiecare grup primind câte o dietă diferită. Femeile din primul grup au primit o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin (15% din caloriile zilnice obţinute prin această dietă proveneau direct din uleiul de măsline). Cel din grupul al doilea au respectat o dietă mediteraneană bogată în nuci. Femeile din grupul placebo, cel de control, au avut o dietă obişnuită, cu condiţia reducerii consumului de grăsime. După aproximativ 5 ani, 35 dintre cele 4.152 de femei care au participat la studiu s-au îmbolnăvit de cancer mamar.
Potrivit rezultatelor studiului, publicat în ediţia recentă a JAMA Internal Medicine, femeile care au urmat o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin au avut cel mai mic risc de îmbolnăvire de cancer mamar. Cercetătorii au observat o mică scădere a acestui risc şi în cazul femeilor care au urmat dieta mediteraneană pe bază de nuci, însă scăderea a fost insuficientă pentru a fi considerată relevantă din punct de vedere statistic.
Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, de la Universitatea din Navarra, unul dintre autorii studiului, spune că dieta mediteraneană conţine numeroase ingrediente cu proprietăţi antitumorale. Uleiul de măsline extravirgin este bogat în polifenoli, substanţe antioxidante, cu efect anticancer demonstrat. Cu cât consumul de ulei de măsline este mai mare, cu atât riscul de îmbolnăvire de cancer mamar scade, susţine dr. Martinez-Gonzalez.
Deocamdată însă cercetătorii nu ştiu dacă riscul de îmbolnăvire a scăzut doar datorită uleiului de măsline extravirgin sau dacă a fost vorba de efectul dietei în ansamblul său.
Dieta mediteraneană, bogată în fructe, legume, peşte şi ulei de măsline şi săracă în carne şi produse lactate, este recunoscută pentru: prevenirea bolilor cardiovasculare, creşterea longevităţii, fiind recunoscut faptul că locuitorii din regiunea mediteraneană au o speranţă de viaţă peste media altor populaţii.
Studii precedente au dezvăluit că alimentaţia de tip mediteranean micşorează riscul bolilor degenerative, în special declinul cognitiv asociat bolii Alzheimer.