Fulgii de ovăz, alimentul perfect de la micul dejun, care te ajută să scapi de colesterol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fulgi de ovăz – iată o opţiune sănătoasă pentru micul dejun, mai ales dacă ai probleme cu grăsimile rele din sânge. În asociere cu lapte sau iaurt şi fructe proaspete, fulgii de ovăz alcătuiesc un mic dejun sănătos, gustos şi săţios.

O meta-analiză confirmă rolul important al consumului de fulgi de ovăz pentru combaterea colesterolului.

Proprietăţile anti-colesterol ale fulgilor de ovăz sunt cunoscute, dar o echipă de cercetători de la Universitatea din Lancaster (Marea Britanie) şi-au propus să stabilească o concluzie solidă asupra acestui subiect. Pentru a realiza această meta-analiză, ei au trecut în revistă 30 de studii la care au participat persoane cu sau fără probleme de colesterol, dar şi diabetici.

Cercetătorii britanici au studiat efectul unei categorii speciale de fibre solubile din compoziţia fulgilor de ovăz. Aceste fibre se numesc betaglucani şi au o acţiune foarte benefică în reducerea nivelului de colesterol. Participanţii la studii au consumat între 3 şi 13 grame de betaglucani pe zi, în intervale cuprinse între 2 şi 12 săptămâni. În majoritatea cazurilor, ca surse de betaglucani s-au folosit fulgii de ovăz, dar şi produse pe bază de făină de ovăz (pâine, batoane).

Datele obţinute au confirmat că fibrele din ovăz au capacitatea de a reduce colesterolul „rău” (LDL).  În schimb, nu s-a constatat un beneficiu semnificativ (rezultatul a fost neutru) în ceea ce priveşte colesterolul „bun” (HDL) şi trigliceridele.

Rezultatele au fost publicate în The American Journal of Clinical Nutrition.

După cum explică dr. Boris Hansel, „un consum de cel puţin 3 grame de betaglucani pe zi, care se obţin din 3 linguri de fulgi de ovăz, determină reducerea colesterolului cu 10 mg/dl după două săptămâni”. Acest efect benefic nu este deloc de neglijat în condiţiile în care se poate ameliora prin respectarea şi altor măsuri pentru scăderea colesterolului.  

Fulgii de ovăz, aliaţi ai siluetei şi digestiei

Fulgii de ovăz au şi alte beneficii: sunt surse excelente de fosfor şi magneziu, furnizează o cantitatea valoroasă de fier şi seleniu.

Fulgii de ovăz sunt aliaţi preţioşi în curele de slăbire, deoarece asigură rapid senzaţia de saţietate şi ţin de foame.

Fulgii de ovăz contribuie la normalizarea tranzitului intestinal şi la reglarea glicemiei în sânge.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite