Dezavantajul major al postului intermitent pentru sănătate

0
Publicat:

Corpul uman poate supraviețui fără hrană o perioadă de timp înainte ca foamea să riște să provoace probleme în organismul nostru, conform www.sciencealert.com.

Post intermitent. FOTO massgeneralbrigham.org
Post intermitent. FOTO massgeneralbrigham.org

Atunci când se face în mod corespunzător și sub supraveghere medicală, se consideră că postul oferă o serie de beneficii pentru sănătate, dar aceste beneficii ar putea să nu apară în cazul posturilor mai scurte sau intermitente, arată o nouă cercetare.

Un nou studiu realizat de cercetători din Europa și Marea Britanie a constatat că a fost nevoie de mai mult de trei zile pentru ca organele să modifice producția de proteine în moduri care ar putea prezice o sănătate mai bună la participanții care au ținut un post de șapte zile numai cu apă.

Aceste schimbări au fost consecvente la toți cei 12 participanți, cărora li s-a prelevat sânge înainte, în timpul și după săptămâna de post.

"Pentru prima dată, suntem capabili să vedem ce se întâmplă la nivel molecular în tot corpul atunci când postim", explică Claudia Langenberg, epidemiolog la Universitatea Queen Mary din Londra.

"Rezultatele noastre oferă dovezi pentru beneficiile postului pentru sănătate, dincolo de pierderea în greutate, dar acestea au fost vizibile doar după trei zile de restricție calorică totală - mai târziu decât credeam anterior."

Este o perioadă lungă de timp pentru a priva corpul uman de calorii, ceea ce introduce unele riscuri serioase care s-ar putea să nu merite rezultatele dorite.

Atunci când se face în condiții de siguranță și sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății, postul poate avea beneficii pentru sănătate, dar și dezavantajele trebuie să fie luate în considerare cu atenție pentru fiecare individ în parte. În general, medicii spun că adolescenții, persoanele însărcinate sau persoanele cu diabet sau cu tulburări de alimentație să nu apeleze la postul intermitent.

În ultimii ani, numeroase studii au sugerat că postul intermitent poate îmbunătăți unele aspecte ale sănătății umane. Printre acestea se numără pierderea în greutate, scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea densității osoase și controlul apetitului. Unele experimente au găsit chiar dovezi că experimentarea foametei pentru perioade scurte de timp ar putea încetini procesul natural de îmbătrânire și, eventual, ar putea prelungi durata de viață a unei persoane.

Cu toate acestea, oamenii de știință au o înțelegere foarte limitată a ceea ce se întâmplă de fapt cu organismul uman atunci când se adaptează la înfometare. Studiile clinice pe această temă sunt limitate, ceea ce înseamnă că profesioniștii din domeniul sănătății nu au sfaturi bazate pe dovezi pe care să le poată oferi pacienților.

Cea mai recentă cercetare a constatat că, din toate cele aproximativ 3.000 de proteine măsurate în sângele participanților, aproximativ o treime au prezentat "schimbări sistemice profunde" după ce nu au consumat decât apă timp de șapte zile.

Cu toate acestea, modificările proteice care se preconizau a avea cele mai mari beneficii pentru sănătate au fost observate doar după trei zile consecutive de post.

Printre acestea se numără modificări ale proteinelor legate de îmbunătățiri pentru artrita reumatoidă și sănătatea cardiovasculară.

Rezultatele susțin studiile anterioare, care sugerează, de asemenea, că postul necesită mai multe zile înainte de a deveni mai util decât simpla reducere a aportului caloric.

Majoritatea proteinelor revin la nivelul de bază în momentul în care o persoană începe să mănânce din nou, ceea ce sugerează că modificările biologice rezultate din post trebuie să fie susținute o anumită perioadă de timp pentru a obține beneficii pe termen lung pentru sănătate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite