Depresia ne împiedică să ne urmăm intuiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia afectează capacitatea oamenilor de a-şi asculta intuiţia Foto Shutterstock
Depresia afectează capacitatea oamenilor de a-şi asculta intuiţia Foto Shutterstock

Persoanele aflate sub asediul depresiei spun că întâmpină dificultăţi în luarea deciziilor. Un nou studiu efectuat de cercetătorii germani explică de ce.

Depresia afectează capacitatea oamenilor de a-şi asculta intuiţia. Concluzia apariţine unei echipe de cerecetători de la Departamentul de Psihologie Clinică a Universităţii din Hildesheim, Germania, care a descoperit în cadrul unui test că subiecţii cu depresie nu au fost în stare să se descurce, bazându-se pe instinctele sale primare, adică pe intuiţie, potrivit Business Insider.

Studiul a implicat un număr de 29 pacienţi diagnosticaţi cu depresie majoră şi 27 de persoane sănătoase.

Într-adevîr, intuiţia nu este o abilitate care poate fi uşor de măsurat, recunosc cerectătorii. Pentru asta ei au abordat problema în felul următor: participanţilor li s-au prezentat nişte serii a câte trei cuvinte (ca de exemplu „SARE“, „ADÂNC“, „SPUMĂ“), ei având sarcina de a decide în mai puţin de trei secunde şi jumătate dacă acele cuvinte sunt legate logic cu un al patrulea cuvând (în acest caz răspunsul a fost „DA“, iar cuvântul a fost „MARE“). Unele dintre triadele prezentate aveau legături logice cu un al patrulea cuvânt, altele nu.

În cazul în care participanţii răspundeau că există o legătură logică cu un al patrulea cuvânt, li se acordau 8 secunde suplimentare pentru a-l numi pe acela. Totuşi, lor li s-a părut că este perfect normal şi acceptabil să simtă că acele cuvinte au o legătură logică, dar fără să ştie cum. Într-adevăr, acest fapt a fost considerat de cercetători drept un exemplu de intuiţie – un fel de „a şti, fără să ştii cum de ştii“.

Nu au existat diferenţe între răspunsurile date de către pacienţii cu depresie şi cei sănătoşi, nici în ceea ce priveşte numărul de răspunsuri corecte, nici în ceea ce priveşte frecvenţa momentelor când nu au dat niciun răspuns. Acest lucru ne sugerează că ambele grupuri au fost la fel de motivate şi atente la sarcină, precizează autorii studiului.

Totuşi, în mod evident, pacienţii cu depresie au dat mai puţine răspunsuri corecte intuitive. Nivelul de intuiţie mai slab a fost asociat cu un nivel mai mare de deprimare, relevată prin afirmaţii de genul: „Când sunt trist, gândesc aşa“, „De ce eu am problemele pe care alţii nu le au?“. Această asociere, spun autorii studiului, pare să fie explicată de faptul că pacienţii deprimaţi se simt mai mizerabil.

Oamenii de ştiinţă spun că studiul lor are o contribuţie importantă la înţegerea implicaţiilor pe care le are depresia. De fapt, este prima dată când intuiţia a fost studiată la persoanele cu depresie majoră. Rezultatele vin, de asemenea, să confirme rezultatele cercetărilor anterioare care au implicat oameni sănătoşi şi care au relevat că starea de spirit alterată încurajează gândirea analitică şi inhibă un stil de gândire creativă, mai intuitivă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite