De ce ne este mai puțin foame când este cald afară? Neurolog: Creierul măsoară cu precizie nevoia de calorii

0
Publicat:

Influența temperaturii asupra apetitului a fost observată de mult timp de oamenii de știință. În zilele caniculare, pofta de foame este redusă, iar cei din zonele rece au mai multă poftă de mâncare.

Pofta de mâncare este influențată de temperatura FOTO: Shuterstock
Pofta de mâncare este influențată de temperatura FOTO: Shuterstock

„Ceea ce știm este că oamenii din medii mai reci consumă mai multe calorii”, a declarat pentru Live Science, Allison Childress, dietetician autorizat și profesor asociat la Texas Tech University.

Există un motiv biologic de bază pentru acest lucru. Caloriile sunt o unitate de energie, arderea lor poate elibera căldură, ajutându-i pe oameni să-și mențină căldura corporală în climatele mai reci. Dar pe măsură ce iarna face loc vremii mai calde, „oamenii observă că le este mult mai puțin foame”, susține dr. Childress.

Cu toate acestea, mecanismele din spatele acestui fenomen sunt neclare. Mulți factori influențează aportul caloric, a spus Childress.

Matt Carter, cercetător în neuroștiințe la Williams College din Massachusetts, susține că multe variabile - inclusiv hormoni, proteine și factori de mediu - afectează modul în care și de ce ne simțim foame și, în cele din urmă, de ce acest sentiment scade în zilele mai calde, a spus Carter.

„Corpurile noastre încearcă mereu să mențină condițiile interne stabile. Aceasta se numește homeostazie. Acesta este motivul pentru care transpirăm în soarele arzător sau bem apă după un antrenament intensiv. Foamea este, de asemenea, homeostatică; simțim foame atunci când corpul nostru are puține calorii și ne simțim sătui după ce luăm masa, menținându-ne starea fiziologică internă echilibrată”, spune dr. Williams College.

Creierul joacă un rol esențial

Totodată, multe procese homeostatice sunt menținute de hormoni, care servesc drept mesageri chimici în organism. În ceea ce privește pofta de mâncare și starea de sațietate, doi hormoni joacă un rol important: grelina, care este eliberată de stomac atunci când acesta este gol, și leptina, care este secretată de celulele grase. Ea indică creierului atunci când organismul este plin.

„Pentru a ne influența sentimentele și comportamentul, acești hormoni trimit apoi semnale hipotalamusului, o parte a creierului care lucrează pentru a regla aspecte precum temperatura corpului, foamea și setea. La baza hipotalamusului se află o masă de neuroni specializați care <orchestrează senzația de foame și de sațietate>”, explică dr. Carter.

Dar modul în care temperatura influențează acest sistem complex este „încă un domeniu deschis de cercetare”, a spus Carter.

Creierul are senzori pentru temperatură - proteine care își schimbă forma odată ce corpul atinge un anumit nivel de căldură. 

Dr. Childress a observat că, în timpul verii, este important să rămânem hidratați, fie că mâncăm alimente bogate în apă, cum ar fi legumele și fructele, fie că bem lichide. Potrivit medicului, dulciurile congelate pot crește de fapt temperatura corpului, deoarece sunt adesea bogate în calorii.

„Fierbinte sau nu, pofta de mâncare este un echilibru complicat - o modalitate prin care corpul nostru se sincronizează cu mediul.  Mâncatul și băutura sunt lucruri care par să se întâmple pur și simplu. De fapt, în spatele scenei, creierul măsoară cu precizie nevoia de calorii, de apă, de o temperatură optimă a corpului. Și cred că asta este uimitor”, a subliniat medicul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite