O substanță injectabilă gelatinoasă, soluție pentru vindecarea articulațiilor fără intervenție chirurgicală. Ar putea trata inclusiv osteoartrita

0
Publicat:

Noi cercetări arată că o substanță injectabilă poate repara leziunile cartilajului în termen de șase luni. Oamenii de știință dezvoltă acum această tehnologie pentru a o utiliza în scurt timp și la oameni.

Substanță injectabilă gelatinoasă care ar putea vindeca articulațiile FOTO: Shuterstock
Substanță injectabilă gelatinoasă care ar putea vindeca articulațiile FOTO: Shuterstock

Este vorba de o „gelatină” injectabilă care poate regenera cartilajul în organism. Deocamdată, cercetătorii au testat-o doar pe oi, însă ea ar putea fi utilizată pentru a repara leziunile articulare la oameni, spun cercetătorii, scrie Live Science.  Aceștia speră ca substanța să poată trata leziunile cauzate de bolile degenerative, cum ar fi osteoartrita, și leziunile legate de sport, inclusiv rupturile ligamentului încrucișat anterior (LCA).

Cartilajul este un țesut puternic și flexibil care căptușește suprafața articulațiilor, cum ar fi genunchii. 

Pe măsură ce îmbătrânim, cartilajul din articulații se deteriorează treptat. De asemenea, se poate deteriora în urma unei leziuni. Pe măsură ce cartilajul se uzează, oamenii pot avea dureri articulare și se pot chinui să meargă.

„Atunci când cartilajul se deteriorează sau se descompune în timp, acesta poate avea un mare impact asupra sănătății și mobilității generale a oamenilor”, a declarat Samuel Stupp, coautor al studiului și director al Institutului Simpson Querrey pentru sursa citată.

Unul dintre principalele tratamente pentru leziunile cartilajului este chirurgia prin microfracturare. Cu toate acestea, adesea cartilajul care se formează după această intervenție chirurgicală - fibrocartilajul - este mai slab și mai puțin rezistent la uzură decât cartilajul care se găsește în mod normal în articulații, numit cartilaj hialin.

În prezent, Stupp și colegii săi au creat un tip de biomaterial injectabil care poate regenera cartilajul din articulații. Ei și-au descris invenția într-un studiu publicat luni, 5 august, în revista PNAS.

„Noua noastră terapie poate induce repararea unui țesut care nu se regenerează în mod natural. Acest lucru ar putea rezolva problema mobilității reduse și a durerii articulare pe termen lung”, a declarat Stupp.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite