De ce dieta keto poate distruge organismul. Avertismentul transmis de specialiști: „Risc de boli de inimă și accident vascular cerebral”

0
Publicat:

Dieta săracă în carbohidrați, care promite să vă ajute să slăbiți fără efort, prin simpla eliminare a unor alimente precum cartofii, pastele și pâinea, poate avea efecte negative, avertizează experții.

Dieta keto elimină carbohidrații FOTO: ARHIVA
Dieta keto elimină carbohidrații FOTO: ARHIVA

Deși vă poate ajuta să pierdeți câteva kilograme, controversata dietă keto ar putea avea dezavantaje serioase, inclusiv un risc crescut de atacuri de cord.

Conform cercetărilor de la Universitatea din Bath, cei care au aderat la acest plan au prezentat niveluri ridicate de colesterol și niveluri reduse de bacterii intestinale „prietenoase”, scrie dailymail.

Aceste efecte au apărut după doar trei luni de dietă. În plus, cei care au urmat dieta keto nu au slăbit mai mult decât persoanele care au urmat o dietă mai puțin drastică, săracă în zahăr.

Potrivit publicației citate, experții au avertizat că persoanele care se angajează să urmeze o dietă keto ar putea să își afecteze sănătatea pe termen lung.

Dieta keto urmărește, prin eliminarea aproape totală a carbohidraților dornici de energie, ca oamenii să atingă o stare numită cetoză. Fără carbohidrați, organismul începe să ardă grăsimile stocate pentru energie, ajutând oamenii să piardă în greutate.

În cel mai recent studiu, experții au luat 53 de adulți sănătoși și i-au repartizat aleatoriu la una dintre cele trei diete. Una dintre acestea a fost o dietă keto, săracă în carbohidrați, iar alta a fost o dietă săracă în zahăr, concepută, de asemenea, pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate.

Cercetătorii au măsurat apoi aspecte precum pierderea în greutate și alți indicatori de sănătate la patru săptămâni de la începerea studiului și din nou la încheierea studiului de 12 săptămâni. 

Analizând rezultatele, oamenii de știință au constatat că persoanele care au urmat dieta keto au slăbit doar puțin mai mult, pierzând puțin peste 2,9 kg.  Cei care au eliminat zahărul din dietă au slăbit aproximativ 2,1 kg.

Ce au descoperit experții

Cu toate acestea, cei care au urmat dieta keto au avut, de asemenea, o serie de indicatori de sănătate îngrijorători. Experții au constatat că participanții care au renunțat la carbohidrați aveau niveluri ridicate de colesterol rău, inclusiv un tip specific care are legătură cu acumularea periculoasă de plăci în artere.

În schimb, o dietă săracă în zahăr a redus cantitatea de colesterol rău din sângele oamenilor.

În plus, o examinare separată a microbiomului intestinal al participanților, colecția de organisme microscopice din sistemul digestiv, a arătat că cei care urmau o dietă keto aveau niveluri reduse ale unei bacterii numite Bifidobacteria.

Această bacterie, des întâlnită în tratamentele probiotice, ajută la producerea vitaminelor B, împiedică bacteriile dăunătoare să se instaleze în intestin și, de asemenea, reduce colesterolul.

Din nou, în contrast, dieta săracă în zahăr nu a avut niciun impact semnificativ asupra compoziției microbiomului intestinal.

În cele din urmă, cei care au urmat o dietă keto au prezentat, de asemenea, semne de rezistență la insulină, deoarece organismul lor a uitat cum să gestioneze carbohidrații, ceea ce înseamnă că, dacă ar reveni la o dietă normală, ar putea fi expuși unui risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetătorul principal, Dr. Aaron Hengist, expert în nutriție, exerciții fizice și metabolism, a declarat că rezultatele au arătat că pierderea în greutate nu este singura măsură de sănătate de care trebuie să se țină seama atunci când vine vorba de dietele de slăbire.

„În ciuda reducerii masei de grăsime, dieta ketogenică a crescut nivelurile de grăsimi nefavorabile din sângele participanților noștri, ceea ce, dacă se menține de-a lungul anilor, ar putea avea implicații pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral”, a avertizat dr. Aaron Hengist. 

Profesorul Javier Gonzalez, un alt expert în nutriție, exercițiu fizic și metabolism, a declarat că rezistența crescută la insulină în rândul celor care țin dieta keto este, de asemenea, o potențială preocupare pentru sănătate în viitor.

„Dieta ketogenică a redus nivelurile de glucoză la post, dar a redus și capacitatea organismului de a gestiona carbohidrații de la o masă”, a spus specialistul.

De asemenea, Dylan Thompson, expert în fiziologia umană, a declarat: „Dieta ketogenică este eficientă pentru pierderea de grăsime, dar vine cu efecte metabolice și microbiome variate care ar putea să nu se potrivească tuturor”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite