Cum ținem post de gânduri și emoții negative. Sfaturi pentru detoxifierea mentală și emoțională

0
Publicat:

Așa cum mulți dintre noi s-au obișnuit să țină post în perioada Sărbătorilor Pascale și altor sărbători de peste an, la fel de important este să ținem post mental, emoțional și chiar spiritual. Corpul mental și cel emoțional au nevoie de eliberarea constantă de gândurile și emoțiile negative.

Meditația este o formă de post spiritual pe care o putem practica FOTO Shutterstock
Meditația este o formă de post spiritual pe care o putem practica FOTO Shutterstock

Majoritatea dintre noi s-au obișnuit să se raporteze la post doar în ceea ce privește alimentația. Postul se referă însă și la gândurile și emoțiile negative. Acest lucru ar trebui făcut pe întreaga perioadă a anului, dar este bine dacă măcar în Postul Paștelui reușim asta.

Concret, este vorba de o autoanaliză sinceră și serioasă, în urma căreia să eliminăm toate gândurile, programele mentale și stările negative și să le înlocuim cu gânduri, programe și emoții pozitive, constructive.

Când ne referim la postul alimentar, acesta poate fi post negru, post alb, post mixt și post intermitent. Postul negru înseamnă abstinența totală de la mâncare. Postul alb se referă, de fapt, la Săptămâna Albă, când nu se consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește.

Postul mixt este o combinație între postul negru și postul alb. De pildă, până seara nu mănânci nimic, iar atunci consumi ceva ușor, fără carne. Postul intermitent înseamnă să postești pentru 4 ore, 10 sau 12 ore, dar nu este pentru oricine. E nevoie de o organizare foarte bună și de o voință pe măsură.

„Postul emoțional este foarte important. Așa cum ținem postul clasic, asta însemnând, de pildă, să nu mănânci carne, brânză și ouă, este esențial să nu mai trăim acele stări emoționale negative care ne tulbură aproape zilnic. Cum facem asta? Ne impunem să nu mai fim geloși, supărați, furioși, stresați sau anxioși”, explică psihologul Stelian Chivu.

Purificarea mentală

În schimb, trebuie să fim bucuroși, echilibrați și armonioși. Postul mental este, de asemenea, esențial. Așa cum corpul fizic este încărcat de tot felul de toxine, de kilogramele în plus și de efectele negative ale alimentelor grele pe care le consumăm, în mod asemănător mintea are propriul balast de gânduri și programe mentale negative.

„Atingem vârful postului mental când ne eliberăm de gândurile negative și ajungem la o stare de pace, de liniște interioară. Așa cum hrănim organismul cu alimente de post, este la fel de important să îi dăm corpului mental gânduri pozitive și să îl programăm pe această direcție. Corpul fizic îl spălăm constant făcând baie sau duș. Și corpul mental, dar și cel emoțional au nevoie de o curățare similară în ceea ce privește gândurile și stările negative”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală
Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Potrivit specialistului, încărcarea minții după purificarea de gândurile negative se face prin vid mental, o stare ce se caracterizează prin lipsa aproape totală a gândurilor. Există și un post spiritual. Asta înseamnă pentru ca o anumită perioadă (ore sau zile) să nu se vorbească, iar în acest timp cei în cauză să se roage sau să mediteze.

Respirația conștientă și profundă

Postul mental are foarte multe beneficii. Așa cum după un post alimentar putem pierde, de pidă, câteva kilograme, în mod asemănător și corpul mental va scăpa de încărcarea pe care o aduc gândurile negative și programele distructive.

Postul mental aduce claritate mentală, creșterea stării de spirit, un autocontrol mai bun și o disciplină mentală superioară. Acesta reduce și stresul, crește încrederea în sine, elimină toxinele mentale și tensiunea nervoasă, tensiunea intracraniană și chiar și tensiunea arterială”, enumeră psihologul Stelian Chivu câteva dintre efectele pozitive pe care le are postul nental.

Specialistul atrage atenția că, indiferent de postul pe care îl ținem, este foarte important să știm cum respirăm. Este esențial să ne amintim să respirăm conștient și profund, pentru că aerul este cea mai importantă hrană pentru organism în general și pentru creier în special.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite