Cum să păstrezi fructele şi legumele proaspete mai mult timp
0
Cei mai mulţi dintre noi avem un program încărcat şi ajungem foarte rar să facem piaţa. De aceea, e important să ştim cum să depozităm fructele şi legumele în aşa fel încât să le menţinem prospeţimea şi calităţile nutriţionale timp îndelungat. adevarul.ro prezintă câteva trucuri despre cum să păstrezi fructele şi legumele proaspete mai mult timp.
Consumul de fructe şi legume proaspete stă la temelia sănătăţii. Dacă până de curând specialiştii în nutriţie recomandau consumul zilnic a cinci porţii de legume şi fructe, recent, cercetătorii de la University College London (UCL) au ajuns la concluzia că numărul acestora ar trebui să fie, de fapt, dublu, potrivit The Telegraph.
Studiul oamenilor de ştiinţă, desfăşurat pe o perioadă de 12 ani, a arătat că persoanele care mâncă zilnic cel puţin şapte porţii de vegetale prezintă un risc cu 42% mai mic de a muri prematur, în timp ce la cei care se limitează la trei-cinci porţii, riscul scade până la 29%.
Această cercetare sugerează, aşadar, că indicaţia formulată de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în 1990 de a consuma 400 grame de legume şi fructe pe zi, împărţite în cinci porţii, nu este potrivită.
Cu toate acestea, doar o treime din populaţie reuşeşte să o urmeze. Se întâmplă acest lucru şi din cauza greşelilor de depozitare a fructelor şi legumelor, care accelerează procesul de alterare a acestora. Chiar dacă nu putem merge în fiecare zi la cumpărături pentru provizii proaspete, putem beneficia de calităţile fructelor şi legumelor pentru o perioadă mai lungă de timp, respectând câteva reguli simple.
Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp
Citricele rezistă mai bine la rece într-o pungă de plastic perforată
Lămâile şi restul citricelor ţinute la temperatura camerei pot fi stoarse mai bine, dar asta nu înseamnă că trebuie să le uităm într-un bol pe masa din bucătărie. Le ţinem în afara figiderului doar pe cele pe care le vom consuma în curând. Un experiment făcut de cei de la revista Cook’s Illustrated a relevat că lămâile păstrate la temperatura camerei au rezistat doar o săptămână până când au dat primele semne de uscare, în vreme ce fructele ţinute la frigider într-o pungă de plastic perforată au rezistat aproape o lună.
Bananele stau mai mult dacă le sigilăm codiţele
Bananele se păstrează înfăşurându-le codiţa în folie de plastic, dupa ce a fost decupată o mică parte din ea şi umezită cu apă.
Cum să păstrezi legumele proaspete mai mult timp
Răcinoasele fără frunze stau mai mult
Dacă vrem să păstrăm rădăcinoasele mai multă vreme, e important să le rupem frunzele. Chiar dacă în prezenţa frunzelor, morcovii, sfecla roşie, ţelina, guliile, ridichile sau pătrunjelul pot părea mai îmbietoare, legumele fără frunze sunt mai bogate în nutrienţi. Toate rădăcinoasele continuă să trimită substanţele nutritive către partea verde mult timp după ce au fost recoltate, lăsând rădăcina mai săracă în vitamine şi minerale. Cât despre condiţiile de depozitare, rădăcinoasele se păstrează cel mai bine în lăzi cu nisip umed, într-un loc răcoros, ferit de lumină. În lipsă de spaţiu, frigiderul rămâne o alegere optimă.
Zarzavaturile se ţin în pungi cu aer
Frunzele de salată sau spanac, urzicile, leurda, rucola şi alte verdeţuri se păstrează foarte bine în pungi cu puţin aer înăutru.
În cazul în care avem de păstrat frunze aromatice, cel mai bine e să le punem într-un pahar cu apă şi să le acoperim cu o folie de plastic şi astfel să le băgăm la frigider. Dacă avem prea mult busuioc, rozmarin sau tarhon şi nu vrem să se irosească, putem pune frunzuliţele acestora într-un recipient pentru gheaţă şi să turnăm peste ele ulei de măsline, iar apoi să le păstrăm la congelator.
Ciupercilor nu le place în pungi de plastic
Ca să nu se înegrească de pe-o zi pe alta, ciupercle trebuie ţinute în frigider în pungi de hârtie, nu în caserole de plastic acoperite de folie transparentă, aşa cum le cumpărăm e cele mai multe ori din supermarket.
Un truc simplu pentru a păstra sparanghelul verde şi crocant
Sparanghelul este una dintre cele mai sensibile legume. Pentru că e şi destul de scumpă, nu strică să ştim cum să-l păstrăm în condiţii bune până când vom ajunge să-l gătim. Secretul este să-l punem în frigider învelit în şerveţele de hârtie umezite.
Mărul împiedică încolţirea cartofilor
Cartofii nu vor încolţi dacă stau lângă mere. Pentru a verifica acest principiu, cei de la „America’s Test Kitchen“ au depozitat doi saci de cartofi, dintre care unul conţinea şi un măr, într-un loc întunecat. După trei săptămâni, un cartof din sacul fără mar a încolţit, iar după cinci săptămâni, au încolţit majoritatea. În schimb, în sacul cu măr nu au existat probleme decât după aproape opt săptpmâni.
Legumele trebuie să stea separat de fructe
Majoritatea frigiderelor au două lăzi pentru legume şi fructe, iar pentru a le păstra cât mai mult timp, e indicat să le depozităm separat. Fructele emană etilenă, un gaz incolor şi inodor care are rolul de a stimula coacerea lor – motiv pentru care este denumit şi „hormonul coacerii“.
Fructele care produc cea mai mare cantitate de etilenă sunt merele, caisele, piersicile, pepenele galben şi smochinele. Dacă acestea sunt puse în preajma unor legume, etilena emanată le va grăbi coacerea şi le va altera mai devreme. Printre legumele care nu ar trebui să intre în contact cu fructele care degajă etilenă se numără: broccoli, conopida, castraveţii, ardeiul gras, morcovii, mazărea, legumele cu frunze, varza, dar şi verdeţuri precum pătrunjelul.
Timpul optim de păstrare a fructelor şi legumelor în frigider
2-3 zile: banane, căpşuni, cireşe, zmeură, broccoli, ciuperci, fasole verde, avocado, unele verdeţuri (mărar, busuioc);
4-5 zile: struguri, ananas, castraveţi, dovlecei, vinete, salată verde;
O săptămână: pepene roşu, caise, piersici, pere, lămâi, portocale, prune, roşii, ardei gras, conopidă, spanac, praz, varză de Bruxelles, unele verdeţuri (pătrunjel, mentă);