Cum ne putem antrena corect acasă cu ajutorul tehnologiei
0O echipă de cercetători din Norvegia propune o aplicație cu inteligență artificială (AI) care permite utilizatorilor să se antreneze corect, fără a avea nevoie de un antrenor sau de a merge la sală.

Mulți dintre noi am încercat antrenamentele de forță și am renunțat din diverse motive: accidentări, lipsa de motivație sau monotonie. Acest lucru este și mai dificil pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă (MS) sau boala Parkinson, afecțiuni care slăbesc musculatura. Studiile arată că antrenamentele de forță pot reduce dezvoltarea acestor boli, dar menținerea unei rutine de exerciții este adesea o provocare.
„Nu toată lumea vrea să meargă la sală”, explică Mariann Sandsund, cercetător principal la SINTEF și liderul proiectului.
Aplicația Myworkout Go, dezvoltată inițial pentru antrenamente cardio, urmează să fie extinsă pentru a include exerciții intensive de forță. Fondatorul aplicației, Knut Løkke, alături de cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de științe și Tehnologie (NTNU), speră să obțină aprobarea acesteia ca dispozitiv medical atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană, scrie publicația Medicalxpress.
„Forța picioarelor și capacitatea cardiovasculară sunt cei mai importanți factori ai sănătății. Cercetările ne arată asta, iar noi simțim o responsabilitate de a pune în aplicare aceste descoperiri”, spune Løkke.
Exercițiile de forță de mare intensitate presupun utilizarea unei greutăți mari și un număr redus de repetări. Acest tip de antrenament crește atât puterea musculară, cât și conexiunile dintre creier și mușchi. „Cercetările arată că acest tip de antrenament este deosebit de eficient pentru sistemul nervos, ajutând la transmiterea impulsurilor de la creier către mușchi”, explică Sandsund.
Pentru pacienții cu MS sau Parkinson, slăbirea mușchilor picioarelor este o problemă frecventă. Un exercițiu cheie este „leg press”, unde utilizatorii împing o greutate cu picioarele, cât de rapid și puternic posibil. „La sală, acest exercițiu se face la aparate speciale. Acasă, poate fi înlocuit cu genuflexiuni pe un picior. Este dificil, dar esențial pentru activarea completă a sistemului nervos”, adaugă Sandsund.
Pentru ca aplicația să fie eficientă, aceasta trebuie să poată analiza mișcările utilizatorilor, să evalueze forța musculară și să sugereze corectări. Simplul fapt de a avea telefonul în buzunar în timpul exercițiilor ar putea fi suficient pentru a monitoriza progresul.
„Scopul este ca aplicația să fie aprobată ca dispozitiv medical, astfel încât pacienții să o poată primi pe bază de prescripție medicală. Pentru asta, trebuie să fie extrem de precisă. Vom folosi inteligență artificială pentru a asigura o acuratețe maximă”, explică Sandsund.
Dezvoltatorii lucrează și la integrarea unor mecanisme de motivație și urmărire a progresului, în colaborare cu cercetătorii de la NTNU.
„Este incredibil să ai tehnologie care poate calcula puterea picioarelor tale. Să poți să ai telefonul în buzunar și să înregistrezi exercițiile de forță și cât de mult te antrenezi, cât de puternic ești și cât de puternic vei fi în viitor”, spune Løkke.
Totuși, el subliniază importanța credibilității aplicației: „Aici intervine rolul SINTEF. Expertiza lor de talie mondială ne ajută să dezvoltăm o soluție care să poată avea un impact real, la nivel internațional.”
Prin această combinație de tehnologie avansată și cercetare de top, aplicația Myworkout Go ar putea deveni un instrument revoluționar pentru antrenamentele de forță și recuperare medicală, oferind oamenilor din întreaga lume posibilitatea de a se antrena corect, chiar și de acasă.