Cum ne adaptăm mai uşor la ora de iarnă – sfaturile nutriţioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentaţia sănătoasă ajută organismul să se adapteze la schimbarea orei FOTO Arhivă
Alimentaţia sănătoasă ajută organismul să se adapteze la schimbarea orei FOTO Arhivă

Trecerea la ora de iarnă este pentru mulţi sinonimă cu oboseală, dureri de cap, indispoziţie. Pentru a ne adapta mai uşor la această schimbare, este bine să punem în practică recomandările medicilor nutriţionişti.

Este momentul să vă faceţi plinul de vitamina C!

Secretul pentru a fi în formă este vitamina C. Armă împotriva oboselii, vitamina C ne ajută să fim mai rezistenţi în faţa bolilor specifice sezonului rece şi să ne adaptăm organismul la trecerea de la un sezon la altul. „Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt agrişele, măceşele, coacăzele, căpşunile, citricele, ardeiul roşu şi verde, varza, roşiile şi spanacul. Necesarul zilnic de vitamina C la adult variază între 70 şi 75 mg pe zi. În perioada de sarcină şi alăptare se recomandă 150 mg pe zi“, spune dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

Magneziul şi vitaminele B, remedii antistres

Orice modificare în ritmul nostru de viaţă reprezintă o sursă de stres. Or, unul dintre cele mai eficiente remedii antistres este magneziul. Îl găsim în ciocolată neagră, banane, nuci, migdale şi alte fructe uscate, avocado, legume cu frunze verzi şi chiar apă minerală.

Cât despre complexul de vitamine B, dr. Lygia Alexandrescu spune că acestea participă la echilibrul stării fizice şi psihice în această perioadă. „Alimentele bogate în vitamina B1 sunt drojdia de bere, ciupercile, legumele uscate, nucile, alunele crude, ficatul şi rinichii şi carnea slabă de porc. Surse bune de vitamina B2 sunt laptele, ouăle, ficatul, carnea, zarzavaturile, fructele şi cerealele integrale. Acidul folic îl putem lua din ficat, carne, peşte, legumele cu pigment închis (ardei, vinete, broccoli, spanac, urzici, etc)”, potrivit nutriţionistului.

Evitaţi grăsimile!

Există ideea că în sezonul rece putem mânca mai multe grăsimi decât de obicei pentru că ne-ar ajuta să ne protejăm de frig. Total greşit! Nu ne aflăm la Polul Nord, iar corpul nu are nevoie de rezerve de grăsime pentru a lupta contra frigului. Nu avem aşadar nicio scuză pentru a consuma prăjeli, mezeluri, slănină, alimente de tip fast-food şi semipreparate. Încărcate cu grăsimi de origine animale, care favorizează creşterea colesterolului, şi aditivi, produsele din industria alimentară nu fac decât să suprasolicite ficatul şi digestia, favorizând oboseala şi dificultatea de adaptare la sezonul rece. Dr. Lygia Alexandrescu spune că putem include în alimentaţie surse bune de grăsimi, cum ar fi peştele, fructele oleaginoase, avocado, uleiul de măsline extravirgin presat la rece.

Hidratarea, tot timpul importantă!

Nu uitaţi de hidratare, indiferent de sezon, reaminteşte specialistul în nutriţie. „Apa este o componentă esenţială a organismului uman”, adaugă dr. Alexandrescu. Poate că vom bea mai puţină apă decât vara, dar trebuie să compensăm acea cantitate de apă cu mai multe lichide calde, ceaiuri, infuzii, supe. Cafeaua este permisă, dar nu după ora 16.00.

Profitaţi de abundenţa fructelor şi legumelor!

Nu întâmplător toamna dispunem de o abundenţă de fructe şi legume. Organismul are nevoie să intre în iarnă în cea mai bună formă, iar natura ne pune la dispoziţia tot ceea ce are mai bun: fructe şi legume din belşug, remarcă dr. Lygia Alexandrescu. Acum este momentul ideal pentru mâncărurile şi salatele de legume (varză, ardei, conopidă, gulii, vinete, roşii, dovleac) şi pentru cura cu fructe de sezon (struguri, pere, mere, prune, gutui, nuci).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite