Cum alegi un iaurt sănătos. Evită iaurtul fără grăsime, cel cu fructe din comerţ şi fii atent la termenul de valabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum alegi un iaurt sănătos. Evită iaurturile cu fructe din comerţ şi pe cele cu termen de valabilitate îndelungat FOTO: Shutterstock
Cum alegi un iaurt sănătos. Evită iaurturile cu fructe din comerţ şi pe cele cu termen de valabilitate îndelungat FOTO: Shutterstock

Cum alegi un iaurt sănătos. Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic de iaurt pentru o stare de sănătate bună şi o greutate corporal echilibrată, însă nu tot timpul ştim ce variantă de iaurt să alegem de pe rafturile magazinelor astfel încât să fie cea mai bună opţiune.

Cantitatea mare de zahăr, lipsa completă a grăsimilor şi termenul de valabilitate crescut sunt indicii care pot da de gol un iaurt nesănătos.

Cel mai natural şi mai bun iaurt pe care îl putem mânca este cel făcut de noi, acasă. Laptele neprocesat, smântână naturală şi un vas de lut ne vor ajuta să avem parte de tot ceea ce oferă mai bun un iaurt, scrie bunădimineaţa.ro.

Din păcate, nu mulţi dintre noi au îndeajuns de mult timp şi răbdare pentru a prepara acasă iaurt, astfel că suntem nevoiţi să apelăm la ceea ce se găseşte în comerţ. Trebuie să fim însă atenţi la ceea ce cumpărăm. Dacă mergem la un raft cu lactate vom vedea că toate sunt naturale, probiotice, cu proteine atent selecţionate şi multe alte lucruri.

Cum alegi un iaurt sănătos. Evită iaurtul cu fructe din comerţ

Iaurtul cu fructe din comerţ nu este nici pe departe atât de natural pe cât se spune. Acesta conţine diferiţi coloranţi alimentari, zahăr sau îndulcitori, dar şi mulţi conservanţi, aşadar ar trebui evitat pe cât posibil, mai precizează sursa citată.

În schimb, poţi îndulci iaurtul cu fructe proaspete sau uscate, stropite după gust cu miere sau sirop de arţar.

Cum alegi un iaurt sănătos. Atenţie la conţinutul de grăsime şi la lista de ingrediente

Iaurturile cele mai sănătoase din comerţ sunt cele naturale, fără îndulcitori şi care au un conţinut de grăsime care variază între 1-5%. Atunci când dorim să achiziţionăm un astfel de produs trebuie să ne uităm la ingrediente, iar cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât ar trebui să le evităm mai mult.

Laptele praf nu trebuie să apară în niciun caz acolo, mai arată sursa citată. În principiu cel mai natural iaurt va conţine numai lapte de vacă pasteurizat şi culturi lactice selecţionate.

Cum alegi un iaurt sănătos. Fără calorii nu înseamnă mai sănătos

Unii producători, pentru a compensa grăsimea eliminată din iaurturile fără calorii, adaugă aglutinanţi precum gelatina, guma guar sau amidonul.

Îndulcitorii şi agenţii de gust sunt de asemenea adăugaţi pentru a-l face numai bun de mâncat. Însă astfel rezultă un aliment foarte procesat care îşi pierde multe din atributele sănătoase ale iaurtului.

„Aceste iaurturi fără calorii sunt şi sărace în nutrienţi. Nu recomand iaurturile fără grăsimi sau cele fără calorii“, spune Dr. Michelle Hauser, medic stagiar în cadrul Harvard Medical School, specialist în nutriţie şi bucătar acreditat.

Cum alegi un iaurt sănătos. Optează pentru produsele cu termen de valabilitate mai scurt

Ţine cont că termenul de valabilitate îţi poate dezvălui căt de sănătos este iaurtul pe care îl cumperi din magazin. Specialiştii în nutriţie spun că, cu cât diferenţa dintre data de producţie şi data de expirare este mai mică, cu atât iaurtul este mai natural.

De asemenea, ei ne sfătuiesc să evităm iaurturile mai lichide, cum ar fi cele de băut, deoarece iaurturile cu cheag sunt mult mai sănătoase, au mai multe proteine, calciu şi bacterii bune pentru sistemul digestiv.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite