Creierul singuraticilor, diferit de cel al prietenoşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socializarea este o caracteristică a firii umane, dar nivelul de sociabilitate depinde atât de moştenirea de la părinţi, cât şi de structura creierului.


Cercetătorii au descoperit de curând că două zone din creier sunt responsabile cu abilităţile noastre de a comunica deschis cu ceilalţi. Una dintre ele nu este dezvoltată la persoanele singuratice.

Caracterul social este în natura umană, susţin sociologii şi psihologii. Cu toate acestea, unii dintre noi sunt mai prietenoşi din fire, iar alţii mai solitari, preferând momentele de singurătate în locul celor cu prietenii. De fapt, aceştia din urmă au doar doi-trei prieteni cu care se văd destul de rar, şi asta mai ales la aniversări sau de sărbători.

Aceste diferenţe sunt date de bagajul moştenit de la părinţi, sunt de părere psihologii. Copiii ai căror părinţi sunt înconjuraţi mereu de prieteni şi profită de orice ocazie pentru a ieşi în colectivitate vor fi la rândul lor deschişi către formarea de relaţii noi şi vor evita pe cât posibil momentele de singurătate. La polul opus, dacă părinţii sunt mai introvertiţi şi nu prea au prieteni cu care să-şi facă vizite, nici copiii nu vor fi foarte sociabili.

Cine are fraţi are şi prieteni

Şi fraţii au o influenţă majoră asupra dezvoltării laturii sociabile a copiilor. Astfel, un copil singur la părinţi sau care are fraţi cu mult mai mici sau mai mari ori cu care nu se înţelege, va învăţa să se descurce şi să se joace singur şi îşi va dezvolta propriul univers, pe care îl va păstra şi când va ajunge la maturitate.

Dimpotrivă, atunci când sunt mai mulţi fraţi care cresc şi se dezvoltă împreună, aceştia se vor obişnui să aibă în permanenţă pe cineva cu care să comunice şi, prin urmare, vor detesta clipele de singurătate.

Suntem stimulaţi de zâmbete şi de complimente

Totuşi, chiar dacă provin din aceeaşi familie, unii copii sunt mai prietenoşi, iar alţii mai singuratici. Pentru a explica aceste diferenţe, cercetătorii de la Universitatea Cambridge au efectuat teste RMN (rezonanţă magnetică nucleară) asupra creierelor a 41 de bărbaţi. În prealabil, aceştia au completat chestionare care le-au testat nivelul de sociabilitate. În urma RMN-ului, s-a constatat că persoanele care au obţinut cel mai mare punctaj la aceste chestionare prezentau două zone din creier dezvoltate în mod vizibil.

Este vorba despre cortexul orbitofrontal, care este activat de feţele atrăgătoare şi de zâmbetele celor din jur şi de striatum ventral, zona care devine activă atunci când primim complimente. În cazul persoanelor solitare, aceste zone din creier nu sunt dezvoltate, arată cercetătorii. 

Citeşte şi:

Excesul de igienă ar putea fi de vină pentru boala Alzheimer

Urbanizarea şi atenţia deosebită pentru igienă ar putea explica numărul mare de oameni cu boala Alzheimer în ţările dezvoltate, potrivit unui nou studiu.

De ce tăcerea este, într-adevăr, de aur pentru psihic

Liniştea adevărată e o raritate. Şi tocmai de astfel de linişte avem nevoie pentru a ne putea concentra şi pentru a deveni mai creativi, spun specialiştii.

Eşti deprimat sau extenuat după concediu? Ai putea avea probleme cu tiroida

Starea de spirit nu este influenţată doar de evenimentele care au loc în viaţa noastră, ci şi de modificările hormonale. Aşa se explică de ce unii dintre noi sunt deprimaţi şi se simt obosiţi chiar şi atunci când se întorc din concediu, deci ar trebui să fie odihniţi şi să aibă un tonus psihic bun.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite