Cinci tipuri de durere care pot ascunde probleme grave. Avertismentul specialiștilor
0Unele tipuri de durere nu trebuie niciodată ignorate, spun medicii de urgență, care avertizează că acestea pot semnala probleme grave, chiar dacă par inițial suportabile sau minore.

Medicii din departamentele de urgență sunt specializați în cele mai grave situații medicale și se confruntă zilnic cu pacienți de toate vârstele care au nevoie de ajutor imediat. Ei sunt cei la care ajungem atunci când durerea devine insuportabilă sau când se întâmplă ceva alarmant. Totuși, ceea ce este considerat „grav” variază de la caz la caz și nu există o definiție universală pentru ce tip de durere justifică o vizită la Urgențe, scrie HuffPost.
„Din păcate, poate fi foarte diferit de la un pacient la altul și uneori chiar și dureri ușoare pot ascunde afecțiuni extrem de serioase. Așadar, durerea nu este ceva ce ar trebui ignorat”, a declarat dr. Michael Turturro, profesor de medicină de urgență la Universitatea din Pittsburgh.
Chiar dacă toate tipurile de durere merită luate în serios, specialiștii spun că există anumite dureri care, în general, sunt semnale clare de alarmă și necesită asistență medicală.
Durerea bruscă și care nu trece
„În general, durerea care apare brusc, este intensă și nu dispare trebuie luată în serios”, afirmă Turturro. Acest lucru este valabil pentru orice zonă a corpului.
Este necesară o evaluare medicală pentru a stabili dacă durerea semnalează o problemă gravă sau nu, dar în cazul unei dureri noi și alarmante, este recomandat să nu o ignorați.
„Preferăm ca oamenii să fie precauți. Dacă simt că ceva nu este în regulă și că trebuie evaluați medical, atunci ar trebui să meargă la un consult, indiferent dacă este vorba de ceva grav sau nu”, a adăugat Turturro.
Dacă, de exemplu, simțiți o durere bruscă la mână fără o cauză evidentă, este mai bine să mergeți la medic decât să o ignorați.
„Dacă vă neliniștește și este un tip de durere pe care nu l-ați mai experimentat până acum, este un motiv serios să căutați ajutor medical de urgență”, a mai spus el.
Durerea toracică
Durerea în piept este adesea asociată cu infarctul, ceea ce o face să fie un simptom important de luat în serios.
„Durerea toracică ne îngrijorează întotdeauna. Dacă o persoană dezvoltă o durere bruscă în piept, un tip de durere pe care nu l-a mai simțit, sau dacă are antecedente cardiace, ar trebui să se prezinte cât mai repede la medic”, a spus dr. Mark Conroy, medic de urgență la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio.
Turturro adaugă că durerea toracică este cu atât mai îngrijorătoare la persoanele în vârstă sau la cele cu factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau colesterolul crescut.
Totodată, o durere ascuțită în piept poate semnala și alte afecțiuni grave, precum un cheag de sânge la plămâni sau ruptura unui vas mare de sânge din zona toracică.
Totuși, durerea în piept nu indică întotdeauna o problemă gravă. „Poate fi cauzată și de afecțiuni mai puțin serioase, cum ar fi arsurile gastrice”, a spus Turturro.
Durere de gambă însoțită de roșeață
Potrivit lui Conroy, durerea la nivelul gambei este îngrijorătoare mai ales dacă este însoțită de o umflătură sau roșeață.
„Mă îngrijorează întotdeauna posibilitatea unui cheag de sânge, ceea ce numim tromboză venoasă profundă (TVP)”, a spus Conroy.
„Este un tip de durere care ar trebui evaluat de urgență, mai ales dacă persoana a avut o intervenție chirurgicală recentă, a stat mult timp imobilizată sau a făcut un zbor lung”, a adăugat el.
Durere în partea superioară a spatelui, cu senzație de rupere
Durerea de spate este o afecțiune comună care poate apărea din mai multe motive: poziții greșite în somn, exerciții efectuate incorect, scaune incomode etc. Totuși, există un tip anume de durere care necesită atenție medicală imediată.
Dacă aveți o durere în partea superioară a spatelui sau în spatele pieptului, care se simte ca o ruptură, trebuie să consultați un medic cât mai repede.
„Acea senzație de rupere poate semnala o problemă cu vasul principal de sânge din corp, numit aortă”, a explicat Conroy.
Dureri specifice în zona inferioară a abdomenului
„Durerea abdominală este una dintre cele care ne îngrijorează pe toți medicii de urgență, pentru că pot fi foarte multe cauze posibile”, a spus Conroy. „Mai important decât diagnosticul este modul în care se manifestă simptomele.”
„Dacă aveți durere abdominală sau în zona laterală inferioară a spatelui (flancuri), ar putea fi vorba despre pietre la rinichi. Dacă apare și febra, ar putea fi o infecție renală”, a explicat el.
Dacă durerea este însoțită de greață și vărsături, poate fi apendicită, a adăugat Conroy.
În oricare dintre aceste cazuri, este indicat să solicitați asistență medicală cât mai rapid.
Sfatul specialiștilor
Chiar dacă o vizită la medic – mai ales la camera de gardă – poate părea descurajantă, nu ar trebui niciodată să îți ignori sau să minimalizezi durerea.
Consultul medical pentru o problemă care te îngrijorează este cea mai bună decizie pentru sănătatea ta, chiar dacă, în final, se dovedește că nu este nimic grav – ceea ce, de altfel, este scenariul ideal.
„Este posibil să fie vorba doar de o evaluare rapidă, câteva analize sau teste de screening și, sperăm, o reasigurare că nu e vorba de cel mai rău scenariu posibil”, a declarat dr. Conroy.