Cinci grăsimi „rele” pe care ar trebui să le consumați pentru o mai bună sănătate a inimii
0Grăsimile sunt esențiale pentru funcționarea celulelor, absorbția nutrienților și echilibrul hormonal, potrivit specialiștilor în nutriție. Unele grăsimi, cum ar fi cele saturate, sunt considerate „rele” de unii, deoarece consumul excesiv poate crește colesterolul și riscul de boli de inimă.
Specialiștii recomansă să vă concentrați pe o dietă echilibrată cu multe fructe, legume, carbohidrați complecși și surse slabe de proteine. Încercați să încorporați mai multe grăsimi sănătoase pentru inimă din surse nesaturate, dar trebuie să știți că grăsimile saturate nu trebuie să fie evitate complet. Doar că trebuie să fie consumate cu moderație.
Iată care sunt cele 5 lucruri „rele” pe care ar trebui de fapt să le faci pentru o mai bună sănătate a inimii, potrivit experților consultați de eatingwell.
1. Uleiurile de semințe
Probabil că ați întâlnit opinii diverse pe internet cu privire la faptul că uleiurile de semințe (cum ar fi porumbul, canola și floarea-soarelui) nu ar putea fi bune pentru sănătate. Totuși, medicii spun că uleiurile de semințe sunt sigure și chiar au unele beneficii pentru sănătate. „Știința este clară, chiar dacă influențatorii de pe social media nu sunt”, spune dr. Alexandra Caspero, dietetician.
Dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog, susține, de asemenea, efectele pozitive ale uleiurilor de semințe asupra sănătății. Studiile de cercetare au comparat diferite uleiuri între ele și au constatat că uleiurile de semințe încă funcționează bine atunci când vine vorba de sănătatea inimii, chiar și în comparație cu uleiul de măsline.
Un alt argument comun împotriva potențialelor beneficii pentru sănătate ale uleiurilor de semințe este acela că acestea cresc inflamația, care este un factor-cheie în riscul de boli de inimă.
2. Lactate cu conținut maxim de grăsimi
O strategie populară de reducere a grăsimilor saturate din alimentație este trecerea de la produsele lactate cu conținut integral de grăsimi, la cele cu conținut scăzut sau redus de grăsimi. Cu toate acestea, cercetări mai recente au descoperit că legătura dintre produsele lactate cu conținut integral de grăsimi și riscul de boli de inimă nu este atât de clară pe cât se credea odată.
Pentru persoanele cu niveluri sănătoase de colesterol, consumul unei cantități moderate de produse lactate (până la 200 de grame pe zi), cu conținut scăzut sau integral de grăsimi, ar putea să nu le afecteze negativ riscul de boli de inimă. În plus, cercetările au arătat că cei care își obțin grăsimile saturate din brânză, iaurt sau pește, mai degrabă decât din carne de vită sau unt, sunt mai puțin predispuși la boli de inimă.
3. Consumuați ouă
Ouăle au avut o relație complicată cu sănătatea inimii timp de mulți ani, din cauza conținutului lor de colesterol și grăsimi saturate. Cu toate acestea, experții sunt de acord că ouăle nu trebuie să fie evitate complet. De fapt, Asociația Americană a Inimii spune că este în regulă să vă puteți bucura de 2 ouă întregi pe zi.
Cu alte cuvinte, nu doar ouăle, ci și ceea ce însoțește ouăle face diferența atunci când vine vorba de sănătatea inimii. Atunci când ouăle sunt asociate cu alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untul, șunca sau cârnații, probabil că va crește colesterolul LDL, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă în timp.
Pe de altă parte, asocierea ouălor cu grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline sau un avocado, precum și unele fibre din legume și fructe, și ouăle nu au același efect negativ asupra sănătății inimii.
4. Dressing pentru salată cu conținut complet de grăsimi
Un lucru care poate transforma o salată din bună în grozavă este un dressing pentru salată plin de aromă. De fapt, grăsimea din dressingul pentru salată nu este doar pentru aromă. Ea vă ajută să absorbiți mai bine vitaminele liposolubile din salată, cum ar fi vitaminele A, E, D și K.
Consumul regulat de salate poate fi un avantaj pentru sănătatea inimii, deoarece veți obține mai multe fibre care ajută la scăderea colesterolului și furnizează vitamine esențiale, cum ar fi potasiul, care poate reduce tensiunea arterială. Cercetările au constatat că cei care consumă mai multe fibre (din alimente precum salatele) au un risc mai scăzut de boli de inimă.
5. Ciocolata neagră
„În timp ce ciocolata neagră conține o abundență de nutrienți, este o sursă moderată de grăsimi saturate”, spune Beth Stark, nutriționist. În ciuda conținutului său de grăsimi saturate, ciocolata poate oferi beneficii pentru inimă.
Ciocolata, în special ciocolata neagră, conține flavanoli, un tip de antioxidant care poate promova niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și sănătatea generală a inimii”, spune Stark.
„De exemplu, flavanolii din ciocolata neagră ajută la lărgirea și relaxarea vaselor de sânge, ceea ce crește fluxul sanguin și poate reduce tensiunea arterială”.
Care sunt cele mai bune grăsimi pentru sănătatea inimii?
Pește: În special, este important să acordați prioritate peștelui gras, de apă rece, cum ar fi somonul și tonul, care sunt surse bune de acizi grași omega-3, care sunt legați de un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Nuci: Nucile sunt bogate în grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă, precum și o mulțime de alți nutrienți benefici, cum ar fi proteine, fibre și antioxidanți.
Avocado: Acest fruct este o altă sursă mare de grăsimi nesaturate, iar includerea avocado în dieta ta poate ajuta la abordarea multor factori care au impact asupra sănătății inimii, cum ar fi hipertensiunea arterială sau colesterolul ridicat.
Uleiuri vegetale: După cum am menționat mai devreme, uleiurile vegetale (inclusiv uleiurile de semințe) precum avocado, canola, semințe de struguri, măsline, susan, soia și floarea-soarelui sunt pline de grăsimi nesaturate. Gătitul cu unul dintre acestea în loc de unt poate fi un schimb simplu pentru a reduce aportul de grăsimi saturate.