Ceai de usturoi şi ghimbir pentru răceală şi hipertensiune: eficient sau nu?
0Usturoiul are numeroase beneficii dar nu este indicat pentru toată lumea să îl consume în paralel cu ghimbirul. Ceaiul de usturoi şi ghimbir este un remediu tradiţional pentru afecţiuni frecvente cum ar fi răceala sau tensiunea crescută.
Ambele ingrediente au proprietăţi curative atunci când sunt consumate în stare proaspătă, dar este mai puţin cunoscut dacă fierberea acestora şi consumul sub formă de ceai are vreun beneficiu dovedit asupra circulaţiei sângelui.
Ceaiul de usturoi cu ghimbir poate fi, din contră, periculos pentru hipertensivi, mai ales dacă se urmează un tratament medicamentos pentru afecţiuni cardiovasculare.
Ceai de usturoi şi ghimbir. Beneficiile usturoiului
Usturoiul este considerat un antibiotic natural, are proprietăţi antifungice şi de întărire a sistemului imunitar.
Este adeseori recomandat sub formă de suplimente pentru reducerea colesterolului şi a hipertensiunii iar studiile i-au demonstrat aceste efecte benefice.
De asemenea, potrivit specialiştilor de la Universitatea Iowa, usturoiul consumat în stare crudă, dar zdrobit sau tocat înainte, ar avea proprietăţi anticancerigene şi antibacteriene datorită conţinutului de sulf. Cu toate acestea, nu exstă nicio dovadă că usturoiul fiert, deci sub formă de ceai, şi-ar păstra aceste proprietăţi.
Ceai de usturoi şi ghimbir. Beneficiile ghimbirului
Ghimbirul, de pe altă parte, este folosit de mii de ani în ameliorarea digestiei, a stărilor de greaţă, a răului de mişcare şi a lipsei apetitului. Studii recente nu numai că i-au confirmat aceste beneficii, dar au adăugat faptul că un consum frecvent de ghimbir proaspăt ar creşte gradul de asimilare al calciului în organism şi ar avea efecte antiinflamatorii, rezultând astfel că ar juca un rol important în reglarea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, combinaţia de usturoi şi ghimbir sub formă de ceai nu este tocmai indicată, pentru că multe substanţe benefice dispar în momentul fierberii.
Ceaiul de ghimbir şi usturoi are însă un gust plăcut, uşor înţepător, iar dacă adăugaţi câteva felii de lămâie şi o linguriţă de miere, poate fi un remediu eficient contra răcelilor sezoniere, spun specialiştii de la Colegiul de Medicină Naturistă Clayton din Statele Unite.
Ceai de usturoi şi ghimbir. Efecte adverse
Atât ghimbirul cât şi usturoiul subţiază sângele şi pot creşte riscul de hemoragie. De asemenea, combinaţia poate interfera cu acţiunea medicamentelor anticoagulante, cum ar fi warfarina sau aspirina, spun experţii de la Universitatea El Paso din Texas.
Ghimbirul poate, de asemenea, să anihileze efectele medicamentelor folosite în tratamentul afecţiunilor tiroidiene, motiv pentru care este indicat să consultaţi un medic înainte de a-l consuma, atât în stare proaspătă cât şi în combinaţie cu usturoiul, în ceaiuri.