Ce preparate trebuie să evite de Sărbători bolnavii cronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de curcan conţine foarte puţină grăsime şi ne oferă rapid senzaţia de saţietate
Carnea de curcan conţine foarte puţină grăsime şi ne oferă rapid senzaţia de saţietate

Consumul de cârnaţi este o cauză frecventă a episoadelor de gută în perioada Sărbătorilor. Iar pentru persoanele care au ulcer, carnea tocată din sarmale este o adevărată otravă. Află ce alte categorii de bolnavi cronic ar trebui să fie precauţi cu bucatele tradiţionale.

Mâncărurile tradiţionale pe care le punem pe masa de Crăciun şi de Revelion nu sunt pentru oricine. Ele pot să agraveze o multitudine de boli cronice, chiar şi atunci când sunt consumate cu moderaţie.

Sarmalele obosesc ficatul...

Bila, lichidul secretat de ficat şi depozitat în colecist, ajută la descompunerea grăsimilor pentru ca mucoasa intestinului subţire să le poată absorbi. Atunci când mâncăm cantităţi mari de grăsimi, şi mai ales saturate, cum sunt cele din carnea de porc, ficatul este nevoit să secrete mai mulţi acizi biliari. Însă acest efort îl oboseşte excesiv, iar persoanele care au boli cronice de ficat, cum sunt hepatita cronică şi ciroza, pot suferi complicaţii.

Cârnaţii, sarmalele, toba, piftia, dar şi friptura de porc, cu atât mai mult dacă este prăjită, sunt alimente contraindicate acestor bolnavi. De altfel, un ficat suprasolicitat afectează starea de sănătate a întregului organism, pentru că el va lăsa să treacă în sânge substanţe nemetabolizate, inclusiv toxine periculoase ori microbi.

... şi pot declanşa colici biliare

Grăsimile care se găsesc din abundenţă în cârnaţi, în sarmale, în friptura de porc şi în maioneza din salata de boeuf pun în dificultate şi funcţionarea vezicii biliare. Pe lista alimentelor care nu sunt pe placul bilei se adaugă piftia, deoarece ea conţine colagen, care se digeră greu. Chiar şi persoanele fără probleme biliare se pot confrunta cu o criză (colică) dacă iau mese îmbelşugate şi bogate în grăsimi.

Cu atât mai mult cei care se ştiu cu dischinezie biliară (situaţie în care bila nu se elimină în intestinul subţire) ar trebui să fie foarte prudenţi cu alimentele tradiţionale în perioada următoare. Ei ar trebui să prepare salata de boeuf cu carne slabă de vită sau cu carne de pui, iar pentru friptură pot folosi carne de curcan. Preparatele grase din porc „stropite" cu alcool reprezintă o reţetă sigură şi pentru crizele pancreatice în cazul celor care au mai avut pancreatită în trecut. Aceasta se manifestă prin dureri abdominale puternice.

Carnea cu grăsime, periculoasă pentru cardiaci

Preparatele din porc au un conţinut foarte mare de grăsimi saturate, care se depun pe artere sub forma plăcilor de aterom, afectând circulaţia sangvină. Carnea tocată este cea mai nocivă din acest punct de vedere, pentru că are cea mai mare cantitate de grăsime. Persoanele care suferă de boli cardiovasculare ar trebui să evite sarmalele din carne de porc, cârnaţii, toba şi friptura de porc pentru a evita un infarct.

Ele pot prepara sarmalele cu carne de pui sau de curcan, care este indicată chiar şi în curele de slăbire. Consumul excesiv de grăsimi saturate reduce abilitatea ficatului de a metaboliza colesterolul, cu riscul ca el să se acumuleze în sânge. Totodată, chiar ficatul va produce mai mult colesterol într-o asemenea situaţie. Prin urmare, ar trebui să fie precaute şi persoanele care au un nivel crescut al colesterolului „rău" şi al trigliceridelor în sânge.

Cozonacii cresc rapid glicemia diabeticilor

Pentru că are o cantitate mare de glucide, acest desert tradiţional nu poate fi consumat de diabetici. De altfel, dulciurile cu creme grase, cu ouă şi cu făină albă nu sunt indicate nici persoanelor care suferă de dischinezie biliară, de boli hepatice cronice, de afecţiuni cardiovasculare şi nici celor care suferă de ulcer. Aceste preparate le pot agrava starea de sănătate. În locul deserturilor cu aluaturi şi creme ar putea să-şi satisfacă pofta de dulce mâncând fructe, salate de fructe sau mere coapte.

Caltaboşii, de evitat în gută

Viscerele folosite pentru prepararea caltaboşilor şi tobei (ficat, inimă, splină, plămâni) conţin purine, iar acestea generează în urma proceselor de degradare un deşeu metabolic numit acid uric. El se acumulează în sânge şi se depune în articulaţii sub formă de uraţi, cauzând gută. Pe de altă parte, alimentele grase pe care le punem pe masă de Sărbători inhibă excreţia uraţilor. Excesele alimentare de Sărbători sunt o cauză frecventă a declanşării crizelor de gută la persoanele care suferă de această boală. Crizele se manifestă prin inflamarea articulaţiilor, care dă dureri puternice.

Specialistul nostru

Adrian Copcea
medic specialist în nutriţie,  diabet zaharat şi boli metabolice

De Sărbători, bolnavii cronic ar trebui să consume alimente cu mai puţine adaosuri, în principal cele de grăsime şi de zahăr. O mare parte dintre mâncărurile tradiţionale preparate cu carne tocată grasă pot fi realizate cu o carne macră, înmulţită cu orez şi cu multă verdeaţă. Pentru anumite preparate, precum chiftelele sau şniţelele, se recomandă prepararea la cuptor, cu adaos minim de ulei. Zahărul poate fi înlocuit cu îndulcitori, inclusiv în dulciurile tradiţionale, iar sucurile cu zahăr este bine să nu fie consumate în combinaţie cu mâncăruri grase, mai ales de către persoanele cu hipertrigliceridemie şi/sau pancreatită în istoric. Bolnavii cu diabet zaharat care se află în tratament cu insulină este bine să îşi suplimenteze dozele în cazul creşterii aportului de glucide (carbohidraţi) la mese.

Cumpătare

Bolnavii de ulcer trebuie să evite sarmalele şi cârnaţii. Carnea tocată le poate declanşa crize.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite