Articol publicitar

Ce jucării stimulează cel mai mult imaginația copiilor?

0
0
Publicat:

Pe măsură ce copiii cresc, gândurile despre cum se vor dezvolta ca personalitate, caracter şi valoare încep să apese pe minte părinţilor. Cu aceste gânduri şi uneori griji, părinţii își doresc în mod constant să facă ceva frumos pentru copiii lor.

jucarii educative jpg

Cum timpul trece rapid, uneori ei au sentimentul că lipseşte ceva la copiii lor, că lasă ceva incomplet sau că nu fac totul aşa cum trebuie. Aceste griji apar mai ales atunci când se uită la alţi oameni, la alte familii, la ce e în jurul lor şi uneori în mass media.

Din acest motiv, uneori părinţii acţionează în mod inconştient sub presiunea mass media sau a mediului. Fac achiziţii fără să se întrebe de ce şi încearcă să se consoleze mental. Nenumăratele jucării pe care şi le doresc copiii lor, hainele pe care le văd în magazinele online, accesoriile cu care se afişează prietenii lor la şcoală, telefoanele pe care le au, îi fac pe părinţi să-şi spună "Nu cumva copilul meu rămâne în urmă?".

În acest context, azi nu mai este posibil să descriem jucăriile produse în mod industrial ca fiind pur şi simplu "produse distractive". Sunt produse care îi distrează pe copii în timp ce ei învață, îi determină să se gândească în timp ce se joacă şi îi transformă într-un personaj. Părinţii caută beneficii jucării educative pentru copiii lor şi nu se mai mulţumesc cu orice jucării, iar acesta este un pas important. 

După cum subliniază experţii, activităţile mentale ale copiilor ating niveluri foarte ridicate atunci când se joacă cu jucăriile. Aceste momente în care imaginaţia şi realitatea se întrepătrund sunt foarte valoroase în dezvoltarea unui copil. Jucăriile, aceste mici produse industriale joacă un rol semnificativ în modelarea identităţii copiilor.

Jucăriile în primii lor ani de viață

Personalitatea şi valorile copiilor încep să se contureze în primii ani de viaţă. Jocul şi jucăriile sunt o parte esenţială din acest proces. În special jucăriile care le permit copiilor să-şi descopere propriile interese şi abilităţi le modelează de fapt personalitatea în timp ce se joacă.

Jucăriile au un rol esenţial în acest proces ca parte naturală a procesului de dezvoltare, devenind adesea parte a diferitelor jocuri, roluri şi relaţii. Uneori, o sabie din lemn poate transforma un copil într-un cavaler, iar un aragaz de jucărie poate transforma o fetiţă într-o mamă grijulie. O insignă poate transforma un copil într-un poliţist, iar o maşină într-un şofer.

Chiar şi cuburile simple din lemn și alte jucării educative 2 ani care par să nu aibă semnificaţii pentru adulţi, pot deveni oraşe, labirinturi, case sau castele, după cum prind viaţă în imaginaţia unui copil. Prin urmare, jucăriile sunt elemente mici dar extrem de eficiente, care deschid uşa către imaginaţia unui copil.

Dacă jucăriile sunt uşi către lumea imaginaţiei, iar copii folosesc aceste jucării pentru a crea fantezii, oare care sunt jucăriile care sporesc capacitatea de imaginaţie a copiilor?

Studiile arată că jucăriile care susţin cel mai tare imaginaţia copiilor sunt cele incolore, simple şi fără detalii. Cu cât o jucărie are mai puţine detalii, cu atât există mai mult spaţiu pentru imaginaţie. Şi invers, dacă o jucărie are foarte multe detalii, asta înseamnă că există mai puţin loc pentru imaginaţie.

Există multe jucării azi, dar cel mai important pentru un părinte este să selecteze acele jucării care chiar merită pentru copilul lui. Jucăriile transmit valori, dezvolta capacităţi şi abilităţile. Părinţii ar trebui să se gândească mai mult la valorile pe care şi le doresc în copiii lor, la ce vor să crească în copiii lor şi abia apoi să aleagă jucăriile potrivite pentru ei. Să treacă dincolo de sclipiciul de prima vedere şi să vadă ce se afla dedesubt.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite