Ce este sexsomnia? Explicaţiile unui psiholog psihoterapeut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulburările de somn se întâlnesc la multe persoane şi se manifestă variat. Sexsomnia face parte din această categorie  şi este descrisă ca o activitate sexuală sau erotică în timp ce subiectul doarme.

Parasomniile sau tulburările de somn sunt legate de activitatea creierului atunci când dormim, explică psihologul psihoterapeut Keren Rosner.

Din acest motiv, apar ca bizare unele comportamente de care persoana nu este conştientă şi nu îşi mai aminteşte.

„Sexsomnia face parte din această categorie de tulburări  şi se descrie ca o activitate sexuală sau erotică în timp ce subiectul doarme, este o tulburare a somnului cu comportament sexual, declanşat în mod inconştient“, explică psihoterapeutul.

Ce este sexsomnia: bărbaţii, mai afectaţi decât femeile

 Nu se cunoaşte ce procent din populaţie este afectată de sexsomnie, însă s-a observant că bărbaţii au o frecvenţă mai mare în raport cu femeile. „Încă este în curs de cercetare această afecţiune care  este recunoscută relativ de curând“, adaugă specialistul. 

Predispozitia acestei afectiuni este influenţată de preocupările individului de latura sexuală, fie in exces ,fie ca nevoie nesatisfacută. Intrarea în starea de somn cu gânduri legate de sex, cu  fantezii sexuale , în stare de excitaţie sexuală nu face decât să îndemne creierul să continue să proceseze  „programarea“ primită iar acesta încearcă să „rezolve problema“. 

Ce este sexsomnia. Oboseala excesivă şi alcoolul, factori favorizanţi

De asemenea. oboseala excesivă sau consumul de alcool favorizează apariţia acestor episoade nocturne. Ele intervin în etapa somnului profund  (din faza  non-REM ) în care muşchii sunt relaxaţi şi subiectul este greu de trezit“. Imaturitatea cerebrală poate genera o anumită susceptibilitate în ceea ce priveşte parasomniile, implicit a sexsomniei, mai spune Keren Rosner.

Igiena somnului este foarte importantă

Persoanele pot să se simtă confuze sau ruşinate de ceea ce li se întâmplă, însă ceea ce trebuie să înţeleagă este că, rareori, este cazul unei disfuncţii psihice. „Nu vorbim de sexsomnie dacă se întâmplă în mod izolat ca un individ să aibă activitate sexuală fară să îşi amintească. Cei care descoperă o simptomatologie de acest tip sau sunt atenţionaţi de parteneri/partenere că iniţiază comportamente sexuale repetate, fără să fie conştienţi de acest lucru, ar trebui să fie atenţi cu igiena somnului, să fie mai ordonaţi şi disciplinaţi în ceea ce priveşte viaţa lor, să aibă viaţă sexuală activă, constantă, satisfăcătoare. Indicat este să apeleze la un psiholog împreună cu care să analizeze istoria de viaţă  şi să lucreze pe subiectul sexualităţii personale într-un mod profund şi profesionist“, conchide psihologul psihoterapeut.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite