Ce efecte au asupra copiilor reclamele la mâncarea nesănătoasă. Explicațiile cercetătorilor

0
0
Publicat:

Un nou studiu arată că doar cinci minute de expunere la reclame pentru mâncare nesănătoasă duc la un consum semnificativ mai mare de calorii în rândul copiilor.

Reclamele la fast-food determinăm copiii să mănânce mai multe calorii FOTO: Shutterstock
Reclamele la fast-food determinăm copiii să mănânce mai multe calorii FOTO: Shutterstock

Copiii consumă, în medie, cu 130 de calorii mai mult într-o zi după ce urmăresc doar cinci minute de reclame la alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare. Este concluzia unui studiu recent realizat în Marea Britanie, care trage un semnal de alarmă asupra impactului reclamelor alimentare asupra sănătății copiilor, relatează The Guardian. 

Studiul, considerat inovator, a fost realizat pe un eșantion de 240 de copii cu vârste între 7 și 15 ani, proveniți din școli din Merseyside. Aceștia au fost expuși, în două sesiuni separate, timp de cinci minute, la reclame pentru mâncare nesănătoasă, respectiv la reclame care nu aveau legătură cu alimentele. 

După vizionare, copiilor li s-au oferit gustări precum struguri sau ciocolată, iar mai târziu au servit prânzul, care conținea o combinație de alimente sărate, dulci și sănătoase. 

Rezultatele au arătat că, după reclamele la mâncare, copiii au mâncat cu 58 de calorii mai mult la gustări și cu 73 de calorii mai mult la prânz, comparativ cu situația în care au fost expuși la reclame non-alimentare. 

Nu contează forma reclamei: efectul este același

Interesant este că tipul de reclamă nu a influențat rezultatele. Fie că era vorba de spoturi video cu sunet, postări pe rețele sociale, reclame audio din podcasturi sau afișe, impactul a fost același.

De asemenea, efectul s-a menținut indiferent dacă reclama promova un produs alimentar concret sau doar un brand de fast-food, fără a arăta produse specifice.

Acesta este primul studiu care arată că publicitatea alimentară exclusiv pentru mărci afectează ceea ce mănâncă copiii. De asemenea, am arătat că aceștia nu mănâncă mai mult doar imediat după reclamă, ci și la prânz, la câteva ore distanță”, a declarat Emma Boyland, autoarea principală a studiului și profesoară de marketing alimentar și sănătatea copilului la Universitatea din Liverpool.

Nu era vorba de faptul că erau determinați să cumpere un anumit produs, ci doar de un impuls de a mânca ceea ce aveau în față”, a mai spus ea.

Specialiștii cer eliminarea „portițelor” legislative

Rezultatele studiului pun sub semnul întrebării eficiența interdicției propuse de guvernul britanic privind reclamele la mâncare nesănătoasă înainte de ora 21:00, care urmează să intre în vigoare în octombrie.

Katharine Jenner, directoarea Obesity Health Alliance, a afirmat: „Studiul transmite un mesaj clar factorilor de decizie: publicitatea alimentară duce la un aport caloric excesiv la copii.”

Studiul urmează să fie prezentat la Congresul European privind obezitatea, desfășurat la Malaga, Spania, și aduce un argument important în favoarea reglementării publicității alimentare adresate minorilor.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite