Cât de sănătoase sunt castanele: când se pot mânca și în ce cazuri se poate ajunge la otrăvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coapte sau preparate ca desert rafinat și sățios, sub formă de piure, fructele castanului nobil au valori nutriționale ridicate, fiind bogate în fibre, minerale dar și carbohidrați. Alături de castanele sălbatice, au multiple beneficii pentru sănătate, potrivit drmax.ro, care enumeră însă și o serie de contraindicații.

Castanele, o bună surse de substanţe nutritive. FOTO Shutterstock
Castanele, o bună surse de substanţe nutritive. FOTO Shutterstock

Ce trebuie să știi despre castanele dulci

Castanele dulci (fructele castanului nobil - Castanea sativa) conțin vitaminele A, E, K și vitamine din grupa B. Au un conținut ridicat de Vitamina C (o cană de aproximativ 100 de grame de castane acoperă 35-45% din necesarul zilnic).  Sunt bogate în minerale precum magneziu, zinc, cupru, mangan, potasiu și fosfor, dar și în carbohidrați și antioxidanți și au mai puține grăsimi decât nucile și un nivel scăzut de proteine. În plus, nu conțin colesterol sau gluten.

Castanele ajută la reducerea colesterolului și la reglarea nivelului de zahăr din sânge și sunt recomandate pentru cei cu deficiențe nutriționale, precum și celor care au intoleranță la gluten. 

Sunt benefice pentru sistemul nervos, protejându-l de unele boli neurodegenerative și sunt indicate împotriva anemiei, ajutând la absorbția fierului.

Mai mult, pot contribui la întărirea sistemului imunitar și a oaselor datorită conținutului de cupru.

Acidul folic necesar pentru formarea de celule roșii este esențial în sarcina, de aceea se recomandă consumul unei cantități moderate și în această perioadă, potrivit sursei citate.

Proprietăți antiinflamatorii

Grație proprietăților antiinflamatorii, sunt eficiente în tratarea ulcerelor varicoase sau a tromboflebitelor, fiind unul din principalele ingrediente ale cremelor sau unguentelor pentru varice și hemoroizi. Pot fi de ajutor în tratamentul aterosclerozei.

Castanele dulci pot fi preparate în diferite moduri, fiind foarte bune pentru reglarea tranzitului intestinal datorită conținutului ridicat de fibre.

Consumate crude, pot vindeca diareea sau constipația.

Contraindicații

Castanele dulci nu sunt recomandate în caz de diabet, diabet zaharat, obezitate, rezistență la insulină și nici în caz de flatulență sau alte tipuri de probleme digestive.

Ce trebuie să știi despre castanele sălbatice

Castanele sălbatice (fructele arborelui de castan sălbatic sau porcesc - Aesculus hippocastanum) nu sunt comestibile datorită conținutului de escina, o substanță toxică) însă proprietățile curative ale scoarței, frunzelor sau semințelor de castan sălbatic sunt cunoscute de mii de ani, remediile naturiste cu uleiuri sau tincturi din acest compus fiind folosite și recomandate încă de pe vremea lui Hipocrate.

În stare crudă, castanele sălbatice pot duce la otrăvire

Conțin vitaminele C, K și o parte din grupul vitaminelor B (B1, B2), conțin grăsimi, amidon și saponozide, au în componență taninuri care mențin elasticitatea vaselor de sânge.

Flavonoidele conținute au proprietăți antiinflamatoare, anticoagulante și fluidizante pentru sânge. Datorită ingredientului numit esculină (escina), consumul de castane sălbatice în stare crudă poate duce la otrăvire.

Florile, scoarța și fructele de castan sălbatic sunt des utilizate în industria cosmetică, ele intrând în compoziția unor creme sau loțiuni pentru ten, datorită escinei.

Acest compus care se obține din semințele de castan sălbatic are rol anticoagulant, dar și proprietăți vasoconstrictoare și vasoprotective importante, fiind un real remediu pentru creșterea tonusului capilarelor fragile, dar și reducerea edemelor, a volumului picioarelor inflamate sau a pruritului.

Preparatele sub formă de infuzie, decoct, pulbere sau extract solubil au efecte benefice asupra sistemului circulator și bolilor cardiovasculare. Ele pot ajuta la vindecarea suferințelor provocate de anumite afecțiuni grave precum varice, hemoroizi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Tratamentele se fac însă doar cu recomandare medicală.

Contraindicații

Tratamentele cu extracte din castan sălbatic nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor care suferă de afecțiuni renale sau de ficat și celor care iau medicamente coagulante.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite