Cât de des facem saună. Cui aduce beneficii pentru sănătate şi cine trebuie să fie precaut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sauna este de multe ori şi un prilej de socializare
Sauna este de multe ori şi un prilej de socializare

Multe persoane merg la saună pentru distracţie sau pentru relaxare, fără a lua în consideraţie şi beneficiile pentru sănătatea inimii. Un studiu finlandez, citat de Reuters, arată însă că persoanele care au mers la saună în fiecare zi au avut mai puţine riscuri de a face boli cardiace, comparativ cu acelea care au mers doar o dată pe săptămână. Însă cât de des e recomandat să facem saună?

Sauna este relaxantă prin definiţie, atâta vreme cât nu prea poţi să faci altceva decât să stai şi, eventual, să conversezi cu străinii sau cu prietenii care fac şi ei acelaşi lucru. Dar sauna are şi reale beneficii pentru sănătate, cel puţin pentru bărbaţi, se arată într-un studiu finlandez. Cercetătorii au studiat printr-un chestionar mai mult de 2.000 de bărbaţi de vârstă medie cărora le-au pus întrebări cu privire la comportamentul lor de a merge la saună pe durata a 20 de ani. 1.500 de bărbaţi au spus că merg la saună de două-trei  ori pe săptămână, 600 au spus că fac saună o dată pe săptămână, 200 între patru şi şapte zile pe săptămână, iar 12 au declarat că nu au făcut niciodată. Durata declarată a unei saune a fost de 90 de minute, iar temperatura, între 40 şi 100 de grade Celsius, în condiţii reduse ale umidităţii.  

Specialiştii au urmărit să stabilească o eventuală legătură între acest obicei şi sănătatea inimii.

Concluzia a fost că bărbaţii care au mers mai des la saună, adică de mai mult de patru ori au avut un risc mai mic de a dezvolta boli coronariene, decât aceia care au mers doar o dată pe săptămână. ”Este o relaţie invers proporţională între saună şi riscul de boli cardiovasculare, în sensul în care mai mult este mai bine. Cercetările noastre arată că aceia care au mers la saună mai mult de patru ori pe săptămână au avut un risc mai mic de boli cardiace, însă şi aceia care s-au dus de două-trei ori au avut beneficii pentru sănătate“, a explicat dr. Jari Laukkanen, cardiolog la Institutul de Sănătate Publică şi Nutriţie de la Universitatea de Est din Finlanda. El a adăugat că, în Finlanda, se practică sauna cu căldură uscată şi că rezultatele pe alte tipuri de saune să fie altele.

„Sauna este un lucru obişnuit în cultura noastră“, a mai spus Laukkanen.  „În Finlanda, sauna nu e un lux, oricine are acces la ea, uneori în intimitatea propriei case“. Potrivit acestuia, rezultatele studiului făcut pe bărbaţi s-ar putea extinde şi asupra femeilor. Studiile viitoare ar trebui centrate pe femei şi pe persoane cu grupe de vârstă diferite, a mai spus specialistul.

Sfaturi pentru cei care merg la saună

Dacă o persoană este deshidratată sau are tensiune mică s-ar putea să nu se simtă în largul ei la saună. Nici consumul de alcool înainte nu este indicat. Prin urmare, iată câteva sfaturi care pot fi de folos celor care intenţionează să meargă sau o fac deja.

Cât de des e recomandat să facem saună? Starea de sănătate e importantă

Evită sauna dacă ai probleme medicale. Sauna nu are niciun risc pentru majoritatea persoanelor , dar unele cum sunt cele care se află sub tratament pentru diferite boli trebuie să fie precaute şi să-şi întrebe medical curant.  În unele boli precum virozele, vizitele scurte la saună pot fi benefice, însă nu şi pentru cei care au angină pectorală, tensiune mică, bătăi anormale ale cordului, infarct recent, stenoză aortică. Bolile de rinichi sau de ficat au şi ele contraindicaţii. Copiii, femeile însărcinate sau cele care încearcă să rămână gravide ar fi bine să evite mersul la saună, întrucât se pare că fătul poate fi afectat, la fel şi sperma. Dacă nu sunteţi în cea mai bună formă, aveţi crampe, nu suportaţi căldura excesivă, luaţi medicamente împotriva transpiraţiei ,de asemenea, nu mergeţi la saună.

Beţi două până la patru pahare cu apă înainte să mergeţi la saună

Sauna provoacă transpiraţia excesivă a corpului şi, prin urmare, pierderea apei din organism. Din acest motiv, este esenţial să vă menţineţi hidrataţi, pentru că deshidratarea excesivă are legătură cu atacul de căldură sau mai rău. Evitaţi alcoolul înainte şi în timpul saunei pentru că acesta contribuie la deshidratarea organismului. Dacă aţi băut sau sunteţi mahmuri aşteptaţi să vă treacă şi abia apoi mergeţi la saună.

Aduceţi un prosop curat pe care să vă aşezaţi la saună

În acest fel rămâneţi curaţi şi feriţi băncuţa de uleiurile corporale. Nu intraţi în saună cu haine murdare sau cu cele purtate peste zi. Acestea din urmă sunt impregnate cu praf care va ajunge în aer în în piele. De asemenea, nu sunt indicate hainele strâmte pentru că trupul are nevoie să respire. Încălţămintea indicată sunt papucii pentru duş, pe care trebuie să-i scoateţi înainte de a vă sui pe băncuţă. Saunele cu scaune din plastic sunt periculoase pentru că împiedică trupul să respire şi se pot topi la temperaturi înalte degajând fum şi chimicale.  

Orice obiect de metal trebuie abandonat

Asta pentru că, la temperaturi mari, eventualele bijuterii vă pot arde corpul.  Cremele, machiajul şi loţiunile trebuie şi ele îndepărtate pentru că în saună temperatura creşte repede şi dacă nu vă curg pe faţă, atunci vă intră în corp împiedicându-l să respire.

Cât de des e recomandat să facem saună. Intraţi doar odihniţi şi nu după mese bogate

Dacă tocmai aţi mâncat, aşteptaţi să treacă două ore înainte de a intra în saună. Aceasta pentru că organismul utilizează multe energie pentru a digera mâncarea şi este supus unui stres suplimentar de a face faţă căldurii excesive. Dacă tocmai aţi terminat munca, aşteptaţi puţin pentru a vă reveni energia pentru că organismul are nevoie de ea la saună.  

Aduceţi un prieten cu voi la saună

Acesta nu doar că vă va ajuta să vă simţiţi mai relaxaţi, dar va fi de folos şi dacă lucrurile merg rău. Dacă încercaţi sauna pentru prima dată, nu staţi mai mult de 15 minute, la o temperatură mai joasă. În SUA şi Canada temperatura maximă permisă e de 90 de grade Celsius, însă, în multe ţări europen,e se permite şi mai mult. Ieşiţi din saună imediat ce începeţi să vă simţiţi incomfortabil, ameţit, somnoros sau vă doare capul.

Odihnă zece minute la ieşirea din saună 

Unora le place să facă un duş fierbinte după saună sau, dimpotrivă, să se arunce într-o piscină cu apă pentru a se răcori. Indicat ar fi să vă odihniţi zece minute la răcoare după ce aţi ieşit din saună pentru a da timp corpului să se recupereze şi inimii să-şi încetinească bătăile. Totodată, pentru rehidratare beţi între două şi patru pahare cu apă după ce ieşiţi. O gustare sărată, după, este indicată pentru că aţi pierdut mult din sodiu prin transpiraţie. Brânza va restabili nivelul de proteine, iar fructele proaspete precum mărul, nivelul optim de vitamine şi fibre.

Citiţi instrucţiunile saunei pe care o frecventaţi

Fiecare saună are reguli diferite şi avertismente, astfel că e bine să le citiţi înainte şi să nu faceţi presupuneri. De regulă, saunele publice afişează aceste înstrucţiuni la vedere. Dacă nu le găsiţi, e bine să întrebaţi personalul pentru a obţine informaţii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite