Când expiră uleiul de măsline: gestul banal prin care afli dacă s-a râncezit. Ce gust trebuie să aibă

0
Publicat:

Ideal este să consumăm ulei de măsline proaspăt, pentru a beneficia la maximum de calitățile sale, însă la fel de important este să știm când acesta nu mai poate fi consumat. Probabil te întrebi dacă uleiul de măsline se strică după un timp sau dacă îl poți folosi pe termen nelimitat.

Cum ne dăm seama că uleiul de măsline mai este bun pentru consum FOTO Shutterstock
Cum ne dăm seama că uleiul de măsline mai este bun pentru consum FOTO Shutterstock

DIn punct de vedere botanic, măslinele (Olea europaea) sunt considerate  fructele. Iar fructele au perioadă de valabilitate, deci, prin extensie, și uleiul de măsline are la fel. Există un punct în care uleiul de măsline râncezește, iar gustul lui se schimbă. 

Cele mai multe uleiuri de măsline țin între 18 și 24 de luni după ce au fost îmbuteliate, dar uleiurile de măsline extravirgine, care sunt neprocesate, țin ceva mai puțin timp, între 12 și 18 luni de la îmbuteliere.

Dincolo de această durată de viață, uleiul de măsline poate căpăta o notă mai acră sau acidă, care se poate simți la gătit și cu siguranță nu-ți va fi pe plac acest lucru.

În mod normal, data expirării este trecută pe sticla de ulei, dar dacă nu o găsești, o idee bună ar fi să-ți notezi momentul în care ai achiziționat-o, pentru ca să știi de cât timp o ai în cămară. 

Factori care afectează calitatea

În timp, lumina și căldura descompun uleiul, făcându-l să râncezească. Acest lucru afectează atât gustul, cât și calitățile nutriționale - cele două motive principale pentru care îl achiziționezi. Așadar, dacă nu vrei să strici o farfurie perfectă de paste sau să diminuezi toți acești fitonutrienți puternici, ai grijă de uleiul tău de măsline (și aruncă-l dacă nu este bun), relatează Yahoo.com

Să mirosiți este cel mai normal gest atunci când evaluezi uleiul de măsline. Începeți prin a-l mirosi. Dacă încă nu ești sigur, ia o înghițitură. Nu-ți face griji, nu te va îmbolnăvi. „Dacă uleiul are gust ciudat sau miroase a nuci învechite, ceară, ruj vechi și vă lasă o senzație grasă în gură, este probabil  din cauza faptului că uleiul este rânced”, spune Leandro Ravetti, CEO la compania  Cobram Estates. „Dacă nu îți amintește de ceva proaspăt și fructat, probabil că uleiul este stricat.

Dacă gustul este puțin acid, acrișor sau stătut, înseamnă că e râncezit. S-ar putea să-și schimbe și mirosul. E posibil să aibă un ușor miros de lipici, în locul mirosului fructat de măsline.

Cantitățile mici nu fac rău

Nu se întâmplă nimic dacă folosești acest ulei la gătit. Doar că s-ar putea să-ți altereze gustul mâncării, dându-i o aromă mai ciudată. 

Cantități mici de ulei de măsline expirat nu vă vor face niciun rău, dar unele cercetări sugerează că uleiul rânced folosit frecvent ar putea avea consecințe asupra sănătății. „Când un ulei se oxidează și devine rânced, grăsimile sănătoase din uleiul de măsline extravirgin încep să se descompună, iar radicalii liberi încep să se formeze. Radicalii liberi sunt efectiv opusul unui antioxidant și pot provoca daune în corpul nostru”, spune Ravetti.

Ce fel de sticle trebuie să cumperi

Prevenirea deteriorării uleiului începe de la supermarket. Cumpărare en gross poate părea a fi alegerea economică, dar nu și dacă ajungeți să o aruncați. Ravetti recomandă să cumpărați o sticlă pe care probabil o veți consuma în patru până la șase săptămâni. De asemenea, este înțelept să omiteți uleiurile ambalate în recipiente transparente, deoarece lumina nu este prietena produsului atunci când vine vorba de durata de valabilitate.

 În schimb, optează pentru sticle de ulei de măsline care sunt din sticlă închisă la culoare și care vor proteja uleiul de lumina soarelui și, implicit, vor prelungi durata de valabilitate a acestuia. Odată ce ai ajuns acasă, depozitați-l într-un loc răcoros și întunecat, situat departe de surse de căldură.

Condiții de păstrare

Dacă alegi să îl pui la frigider, s-ar putea să devină puțin tulbure. Este o reacție normală la temperatura mai rece și nu înseamnă că uleiul de măsline s-a stricat. 

În general, ajută și culoarea mai închisă a sticlei de ulei, verde închis sau chihlimbar, care blochează lumina, împiedicând oxidarea. Este un detaliu pe care ar fi bine să-l ai în vedere atunci când cumperi o sticlă de ulei de măsline.

Oxidarea este un proces celular care determină îmbătrânirea. În cazul uleiului de măsline, accelerează distrugerea moleculelor grase. Pe lângă lumină, uleiul de măsline se poate oxida prin contactul cu oxigenul sau prin expunerea la căldură.

Din aceste motive, locurile răcoroase și întunecoase sunt ideale pentru păstrarea uleiului de măsline. Dacă nu gătești foarte mult, o idee bună este să cumperi sticle mai mici de ulei de măsline, mai ales dacă este un ulei mai scump.

Dacă uleiul nu mai este bun pentru consum, poate fi folosit la curățenie. Poate fi utilizat pentru a recondiționa pielea, lustrui lemnul sau pentru a reda puțină strălucire oțelului inoxidabil.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite