Beneficiile sucului de sfeclă roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiile sucului de sfeclă roşie se datorează substanţelor care dau culoarea intensă FOTO Arhivă
Beneficiile sucului de sfeclă roşie se datorează substanţelor care dau culoarea intensă FOTO Arhivă

Sfecla roşie este una dintre legumele cu cea mai mare cantitate de elemente nutritive. Tocmai de aceea beneficiile sucului de sfeclă roşie sunt numeroase: oferă protecţie contra cancerului, previne hipertensiunea arterială, energizează organismul, ajută la detoxifierea ficatului, stimulează sistemul imunitar.

Sfecla roşie este renumită încă de pe vremea grecilor antici, care o utilizau pentru a trata febra, durerile de cap, în caz de digestie dificilă sau stări de slăbiciune. Această legumă din familia rădăcinoaselor a devenit faimoasă începând din anii 1950, ca urmare a studiilor întreprinse de medicul maghiar Alexander Ferenczi, care a folosit sucul de sfeclă roşie pentru tratarea cancerului. Dr. Ferenczi îşi trata pacienţii suferind de cancer exclusiv cu suc de sfeclă roşie, obţinând rezultate excelente. El a constatat însă că dacă tratamentul era întrerupt brusc, boala reapărea. Recomandarea sa era de a consuma zilnic 1 litru de suc de sfeclă roşie pe durata a mai multor luni.

Beneficiile sucului de sfeclă roşie: puternic efect anticancerigen

Pigmenţii din acest super-aliment sunt cei care previn apariţia cancerului. Potrivit cercetărilor recente, betacianina este substanţa complexă care dă culoarea roşie intensă a sfeclei şi care este un puternic agent antitumoral. În cadrul unui studiu comparativ între sucul de sfeclă roşie şi alte sucuri din fructe şi legume, contra anumitor substanţe cancerigene, sucul de sfeclă s-a clasat de fiecare dată în topul listei privind prevenirea mutaţiilor responsabile de apariţia cancerului.

Beneficiile sucului de sfeclă roşie: previne hipertensiunea

Sfecla roşie este foarte bogată în nitrat, un compus care este transformat de organism în oxid nitric, care are proprietatea de a reduce tensiunea arterială. Într-un studiu, pacienţii care au consumat, zilnic, 120 ml de suc de sfeclă roşie au reuşit să-şi reducă valoarea tensiunii arteriale cu 10%. Totodată, s-a constatat că prin consumul de suc din sfeclă roşie se împiedică formarea cheagurilor de sânge şi depunerea colesterolului pe vasele de sânge. În plus, conţinutul crescut de potasiu din sfeclă susţine întărirea muşchiului inimii.

Beneficiile sucului de sfeclă roşie: nutritiv şi energetic

Sfecla roşie este o sursă preţioasă de vitamine A, C, din complexul B, acid folic şi minerale precum magneziu, fier şi fosfor. Abundenţa acestor elemente nutritive revigorează imediat organismul şi conferă energie pe tot parcursul zilei. Potrivit specialistului în medicină naturistă Raymond Dextreit, „datorită bogăţiei sale în magneziu, fosfor şi vitamine din complexul B, sfecla roşie regenerează substanţa fibroasă din nervi şi exercită o acţiune sedativă asupra sistemului nervos. Ea conţine şi rubidium, un element care participă activ la digestie, ceea ce justifică indicaţia sucului de sfeclă roşie în caz de anemie şi demineralizare”. Specialistul francez recomandă de asemenea sucul de sfeclă roşie persoanelor cu nevrite, polinevrite, diabet, tuberculoză. El prescrie un pahar de suc de sfeclă roşie pe zi.

Beneficiile sucului de sfeclă roşie: stimulează sistemul imunitar

Sunt studii care demonstrează de asemenea că sucul de sfeclă roşie întăreşte sistemul imunitar şi că deţine puternice proprietăţi detoxifiante. Cei care consumă un pahar de suc de sfeclă roşie în fiecare dimineaţă sunt feriţi de răceli, gripă, dureri de cap. Potrivit celebrului medic american Dr. Oz, „sucul de sfeclă pare să ajute organismul să răspundă mai bine la diferite sarcini, balansând nivelul de oxigen consumat şi crescând nivelul de rezistenţă a corpului”.

De reţinut

Este normal ca urina să devină roşiatică în cazul persoanelor care consumă zilnic sfeclă roşie. De aceea nu trebuie să vă îngrijoraţi dacă vi se întâmplă acest lucru. Pe de altă parte, persoanele predispuse la formarea pietrelor la rinichi nu ar trebui să consume zilnic suc de sfeclă roşie.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite