Beneficiile seminţelor de cânepă
0Seminţele de cânepă aduc numeroase beneficii pentru sănătate. De asemenea, are foarte multe proprietăţi nutritive.
De-a lungul istoriei, cânepa s-a folosit mai multe la fabricarea textilelor, în medicină, dar şi în industria alimentară. Poate puţin ştiu că uleiul de cânepă poate efecte benefice pentru inimă, pentr creier şi există situaţii în care poate vindeca unele afecţiuni dermatologice.
În ceea ce priveşte proprietăţile nutritive, seminţele de cânepă conţin 30% proteine, 42% grăsimi şi 15% carbohidraţi.
Seminţele de cânepă protejează inima
Din cantitatea de proteină a seminţelor de cânepă, 65% este proteină usor de digerat, care poată denumirea de edestină. Această produce anticorpi care întăresc sistemul imunitar şi te feresc de efectele negative ale radicalilor liberi. De asemenea, foarte important, seminţele de cânepă conţin toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi.
Unul dintre acizii linoleici care se regăsesc în uleiul de cânepă este acidul gras Omega 3, despre care specialiştii spun că este foarte important pentru protejarea inimii.
Seminţele de cânepă mai au şi cantităţi mari de vitamina A, C şi E, de beta-caroten şi sunt bogate în minerale, cum este fosforul, potasiul, magneziul, sulful şi calciul. Ca aliment, seminţele sunt hrănitoare, conţinând un echilibru excelent de acizi graşi polisaturaţi.
Desert cu seminţe de cânepă
Seminţele de cânepă sunt folosite şi în mâncăruri. De exemplu, în Moldova, de obicei în preajma sărbătorilor de iarnă, se face julfă, o prăjitură cu seminţe de cânepă.
Se fac în jur de 20 de turte foarte subţiri, doar cu făină, apă şi sare. Sămânţa uscată de cânepă se mărunţeşte cu o râşniţă şi se pune la fiert. Spuma din timpul fierbirii se ia şi se înmoaie turtele. Apoi, se face o compoziţie din cânepa fiartă, zahăr, coajă de lămâie dată prin răzătoare şi puţină nucă pisată. Compoziţia se pune între turte.