Ce nu poţi băga în cuptorul cu microunde şi cum îţi poate lua foc bucătăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuptorul cu microunde poate fi un ajutor, dar e şi periculos
Cuptorul cu microunde poate fi un ajutor, dar e şi periculos

Ce nu poţi băga în cuptorul cu microunde e o întrebare des pusă de posesori. Cuptorul cu microunde e o utilitate rapidă şi prin care putem să încălzim alimentele foarte rapid. Dar metalul, ouăle sau unele fructe pot avea reacţii neaşteptate în interiorul aparatului electrocasnic.

Cuptorul cu microunde funcţionează cu ajutorul unui magnetron. Tehnologia a fost dezvoltată pentru radarele armatei şi generează unde scurte, la o frecvenţă foarte înaltă. Acea frecvenţă e absorbită de apă, grăsimi sau moleculele de zahăr din orice materie organică. Pentru că undele sunt receptate la o frecvenţă foarte înaltă, ele vibrează şi produc căldură care găteşte mâncarea.

Contrar aşteptărilor, undele nu gătesc mâncarea din interiorul în exterior. Ele intră doar câţiva centimetri, iar restul muncii e făcută de proprietăţile conductoare ale cărnii sau alimentelor.

Ce nu poţi băga în cuptorul cu microunde -  materiile anorganice

Am spus mai sus că materiile organice au o reacţie de încălzire la microunde, dar metalul nu face acest lucru. Vasele de ceramică sau de sticlă nu absorb undele radio la acea frecvenţă şi pot fi folosite pentru a găti mâncarea.

În schimb, metalul reflectă energia undelor radio. Din acest motiv, foliile de aluminiu sau suprafeteţele metalice subţiri nu rezistă undelor radio şi încep să le reflecte în diferite părţi şi creează scântei. Bucăţile mai mari de metal pot fi chiar folositoare, pentru gătirea suplimentară a mâncării. Dar foliile subţiri, cu foarte multe colţuri, pot cauza daune definitive.

Puteţi vedea în videoclipul de mai jos ce reacţie are o folie de aluminiu în microunde.

Iată lista completă cu alte lucruri pe care nu poţi să le bagi în cuptorul cu microunde.

Recipiente de iaurt

Borcanele de plastic în care sunt stocate iaurturile, smântâna sau alte lactate sunt destinate unei folosiri unice, nu pentru a fi refolosite şi puse în cuptorul cu microunde. Ele nu vor rezista căldurii din cuptorul cu microunde şi se vor topi.

Ouă

Deşi internetul e plin de mituri despre cum poţi face ouă întărite în cuptorul cu microunde, nu încercaţi aşa ceva acasă. Ouăle încălzite la cuptorul cu microunde se încplzesc foarte rapid şi eliberează abur. Aburul nu are unde să iasă, aşa că oul are mari şanse să explodeze când încă este crud.

Ce nu poţi băga în cuptorul cu microunde - ardei iuţi

Nu se va întâmpla nimic rău cu ei, doar că vor lua foc dacă-i ţineţi mai mult. După ce deschideţi uşa cuptorului, aerul dinăuntru ar putea să vă ardă la ochi şi la gât.

Ce nu poţi băga în cuptorul cu microunde - Caserole din polistiren

Sunt recipientele preferate în care vă luaţi mâncarea de la cantină. Le aduceţi la birou şi aţi vrea să le încălziţi. Cu toate acestea, nu este recomandat. Polistirenul extrudat e un tip de plastic, iar orice tip de plastic nu funcţionează bine în cuptorul cu microunde, din cauza temperaturilor mari.

Ce nu poţi băga în cuptorul cu microunde - Fructele

Dacă puneţi struguri în microunde, vor exploda. De asemenea, stafidele vor face foarte mult fum.

Farfurii cu zone metalice

Metalul şi microundele nu se potrivesc deloc. Metalul reacţionează la căldură şi începe să facă scântei. Aveţi grijă să ştiţi dacă farfuriile cu margini strălucitoare au acolo elemente metalice sau înlocuitori mai ieftini.

Sos roşu

Atenţie la pastele reîncălzite sau orice conţine sos de roşii sau ketchip. Din cauza căldurii, sosul va sări în toate părţile şi veţi avea dificultăţi în a mai curăţa cuptorul cu microunde.

Ce nu poţi băga în cuptorul cu microunde - Folie de aluminiu

Cum ziceam mai sus, metalul nu reacţionează bine cu undele cuptorului. Aşadar, orice conţine metal va crea scântei şi ar putea strica aparatul electrocasnic. Folia de aluminiu nu trebuie lăsată deasupra mâncării şi nici nu puteţi prepara ceva cu ajutorul ei. Ar putea lua foc dacă porniţi microundele mai mult timp.

Ce nu poţi băga în cuptorul cu microunde - Nimic

Nu deschideţi cuptorul pentru multă vreme fără să aveţi ceva în el. Undele nu au unde să fie absorbite, iar magnetronul, cel care produce undele le va absorbi şi ar putea exploda. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite