„Am renunțat la alcool timp de 30 de zile”. Beneficiile descoperite de tânăra care a luat această decizie

0
Publicat:

Chiar şi cei care nu consumă decât un pahar de alcool pe zi ar trebui să ştie că, din când în când, o pauză de 30 de zile le poate aduce beneficii importante.

O lună fără alcool poate aduce numeroase beneficii. Foto arhivă
O lună fără alcool poate aduce numeroase beneficii. Foto arhivă

Carolyn Malcoun, jurnalist şi specialist în analiză nutriţională la EatingWell, le recomandă celor care obişnuiesc să consume zilnic alcool, chiar şi în cantităţi mici, nu să renunţe total la acest obicei calificat adesea ca nesănătos, ci, din când în când, să facă o pauză de 30 de zile. După ce a testat personal această idee, ea a evidenţiat cel puţin cinci beneficii pentru care merită să renunţi temporar la paharul zilnic de alcool.

Se reduce balonarea

Cei mai mulţi dintre consumatorii de alcool beau, de obicei, seara, după ce îţi termină sarcinile zilnice, astfel că, a doua zi dimineaţa, mai ales băutorii de bere, dar şi cei de vin, se trezesc balonaţi. După o pauză de 30 de zile fără alcool, această problemă dispare, iar organismul are ocazia să îşi regleze tranzitul intestinal.

Pe de altă parte, este bine cunoscut faptul că alcoolul este deshidratant, acţionând ca un diuretic, adică determinând eliminarea lichidelor mult mai rapid din organism, astfel că, după o abstinenţă de 30 de zile, organismul va fi şi mult mai bine hidratat.

Dispar bufeurile şi transpiraţiile nocturne

Medicii au avertizat dintotdeauna că alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea de boli cardiovasculare, încă un motiv pentru a fi evitat consumul în exces.

De asemenea, tot dilatarea vaselor de sânge determmină creşterea temperaturii corpului, ceea ce îi face pe cei mai mulţi dintre consumatorii de alcool să simtă că le este cald şi să transpire abundent, mai ales în timpul somnului.

Somn odihnitor

O altă problemă semnalată de specialişti este cea legată de calitatea somnului. În ceea ce le priveşte pe femei, un studiu al Sleep Foundation a arătat faptul că și o singură băutură poate scădea calitatea somnului cu mai mult de 24%.

Deşi consumul unei băuturi alcoolice înainte de culcare este cunoscut de secole bune ca un remediu pentru a te ajuta să adormi mai repede, specialiştii afirmă că acesta afectează în mod evident calitatea somnului.

„Chiar dacă multă lume îl folosește pe post de somnifer, în realitate, alcoolul perturbă fazele somnului și produce un somn neodihnitor. Mulți dintre pacienții care consumă alcool se trezesc dimineața mai obosiți, decât înainte să se culce, tocmai prin acest mecanism de alterare a etapelor somnului”, spun medicii.

Un somn odihnitor timp de o lună poate ajuta organismul să îşi dea un restart.

Mai puţină iritabilitate

Nopţile în care nu reuşim să dormim suficient sunt urmate, inevitabil, de dimineţi dificile. Pe lângă starea generală de rău şi slăbiciune a organismului, intervin şi irascibilitatea şi dificultatea de concetrare asupra sarcinilor zilnice.

O pauză de 30 de zile fără alcool elimină toate aceste probleme.

„Chiar dacă beam doar câteva pahare atunci când mergeam la un concert cu prietenii sau împărțeam o sticlă de vin cu soțul meu la cină, inevitabil mă trezeam simțindu-mă rău a doua zi. Chiar dacă mă duceam la culcare la o oră rezonabilă, eram adesea foarte obosită și irascibilă. Era puțin probabil să fac mișcare a doua zi și nici să mănânc cu prioritate cele mai sănătoase mese. În general, mă simt mai bine acum. Este mult mai ușor să mă trezesc dimineața pentru a plimba câinii sau pentru a face exerciții fizice și pentru a face alegeri mai sănătoase pe tot parcursul zilei”, scrie Carolyn Malcoun.

Ajută în lupta cu kilogramele în plus

Alcoolul este, într-o anumită măsură, un stimulent pentru a mânca, ceea ce ar putea duce la acumularea unor kilograme în plus, mai spune specialistul în analiză nutriţională.

„Când mă întorceam acasă după ce beam câteva pahare cu prietenii, de multe ori mă înfruptam din resturile de mâncare, deşi nu prea îmi era foame. Dacă aveam chiar și cea mai ușoară mahmureală, mâncam cu siguranță mai mult decât aș fi mâncat în mod normal într-o zi. Totul se aduna”, şi-a împărtăşit Carolyn Malcoun experienţa personală.

În aceste condiţii, 30 de zile fără alcool pot fi considerate, într-o oarecare măsură, ca un regim de slăbire, evident, păstrând proporţiile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite