Alegeţi banane verzi şi nu mâncaţi piureuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bananele verzi sunt mai bune decât cele coapte, deoarece sunt o sursă generoasă de fibre şi amidon rezistent FOTO Shutterstock
Bananele verzi sunt mai bune decât cele coapte, deoarece sunt o sursă generoasă de fibre şi amidon rezistent FOTO Shutterstock

Pentru o dietă sănătoasă, evitaţi să faceţi piure de cartofi şi să gătiţi cu ulei de măsline, mâncaţi banane verzi şi beţi multă apă. Acestea sunt principalele sfaturi venite din partea unui emerit profesor de biochimie din Marea Britanie.

Consumul de banane dulci ca mierea, piureul de cartofi sau alte preparate care presupun mixarea sunt trecute la capitolul „plăceri vinovate“ de către Rodney Bilton, un reputat profesor în biochimie de la Universitatea John Moores din Liverpool, Marea Britanie.

Având 15 ani petrecuţi în domeniul cercetărilor alimentare, Bilton rescrie regulile în materie de nutriţie, spulberând unele mituri. El susţine, de exemplu, că bananele verzi sunt mai bune decât cele coapte, deoarece aduc mai multe beneficii sănătăţii, fiind, împreună cu unele cereale şi legume, o sursă generoasă de fibre şi amidon rezistent. Potrivit profesorului, bananele verzi sunt recomandate îndeosebi celor care vor să slăbească, teză confirmată de medicul nutriţionist Ana Maria Iulian.

„Suntem mai în siguranţă, mai ales dacă vrem să dăm câteva kilograme jos, cu o banană galben spre verde decât cu una foarte coaptă, care conţine mai mult zahăr, adică mai mult amidon, glucoză şi fructoză“, spune nutriţionistul. În ceea ce priveşte amidonul, Ana Maria Iulian precizează că e de două feluri: bun şi rău, unul se digeră greu, altul mai repede.

„În cazul amilozei, tipul rezistent de amidon, are loc o eliberare lentă a glucozei în sânge, pe când amilopectina, celălalt tip de amidon, se digeră repede, ducând la o creştere bruscă a nivelului de zahăr în sânge. Această creştere rapidă a glicemiei solicită o secreţie mai mare de insulină, or prin descărcări sitsematice de insulină, noi ne îngrăşăm“, explică specialista.

Consumul de banane verzi mai are un avantaj. Cercetătorul susţine că ele stimulează eliberarea metabolică de glucagon, un hormon care creşte rata la care corpul nostru arde de grăsimile.

Interzis la cartofi piure

Nivelul zahărului din sânge ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi, nu doar pe diabetic, deoarece valorile mari ale glicemiei ne expun unui risc sporit de a ne îngrăşa şi de a ne îmbolnăvi. Din această cauză, trebui să fim mai atenţi la ceea ce consumăm şi la modul în care gătim.
Spre exemplu, o porţie de cartofi zdrobiţi conţine cu 25% mai mult zahăr decât aceaşi cantitate de legume tăiate în bucăţi. Cartofii şi alte asemenea produse, bogate în carbohidraţi, conţin granule mari de amidon, iar legumele sunt pisate, membrana care le înconjoară se sparge şi se eliberează un număr mai mare de celule de amidon, care se transformă în zahăr.

Ana-Maria Iulian nutritionist
Piureurile nu sunt bune, de niciun fel, indiferent că vorbim de cel de cartofi, mazăre, năut ori fructe. Ele îngraşă mai tare, deoarece favorizează o exprimare mai mare a cantităţii de amidon. Apoi, să ne gândim cum face românul piureul de cartofi. Îl pisează de zici că-l dă unui bebe de şase luni fără dinţi, distrugând toată amiloza, după care pune smântână sau unt. Astfel, un piure are şi dulce, are şi gras în acelaşi timp. Cu alte cuvitne, îngraşă de două ori mai tare“, subliniază Ana Maria Iulian (foto mai sus).

În plus, spun ea, când mâncăm piure, nu mai facem niciun efort de masticaţie. Practic, muşchii masticatori nu mai consumă energie, înghiţim mai repede şi creierul primeşte mai greu semnale că mănâncă. Prin urmare, senzaţia de saţietate se instalează cu întârziere, ceea ne pune în situaţia de mânca mai mult decât am avea nevoie.    

Avem toate avantajele dacă mâncăm alimente bogate în fibre. Ele formează un ghem în intestin, determinând o absorbţie mai lentă a glucidelor şi grăsimilor. În plus, stimulează motilitatea intestinală şi ne păstrează flora microbiană sănătoasă”, conchide medicul nutriţionist.

Dacă beţi multă apă, scăpaţi de durerea de spate

Conform unei cercetări din Statele Unite ale Americii, cel puţin 75 % dintre oameni suferă de deshidratare cronică. Această insuficienţă de apă nu ne afectează numai aspectul fizic, ci şi starea în care se află spatele şi articulaţiile noastre, avertizează profesorul britanic Rodney Bilton. El atrage atenţia asupra unor studii care menţionează că între opt şi zece pahare de apă consumate zilnic pot reduce durerea de articulaţii la aproximativ 80% din persoanele care suferă de acest tip de disconfort.

Durerea în cauză apare deoarece, în lipsa apei, lichidul din articulaţii devine mai dens, ceea ce face posibilă formarea de cristale de acid uric. 

Hidratarea adecvată este, de asemenea, unul dintre cele mai la îndemână ajutoare în lupta cu  kilogramele în plus, întrucât grăbeşte metabolismul şi le impune rinichilor să elimine toxinele din corp într-un ritm mai intens.

Nu prăjiţi cu ulei de măsline!
Cei mai mulţi dintre noi avem impresia că gătim sănătos, dacă folosim ulei de măsline. La temperaturi înalte însă, acesta se descompune, dând naştere unor substanţe chimice toxice, numite peroxizi lipidici. 

Aceşti compuşi nu sunt inactivaţi în tractul digestiv, ci sunt absorbiţi, ajungând, prin intermediul sângelui, la nivelul diferitelor ţesuturi. Aici, dacă aportul de peroxizi lipidici depăşeşte capacitatea antioxidantă naturală a celulelor, ei produc dezorganizarea structurilor şi funcţiilor celulare. 

De aceea, sfatul biochimistului este să folosim uleiul de măsline mai degrabă la prepararea salatelor şi a unor feluri de mâncare care nu necesită ridicarea temperaturilor mai sus 200 de grade Celsius, punctul de ardere al acestui ulei. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite