Adevărat sau fals - o băutură fierbinte te răcoreşte mai repede decât una rece
0
Mitul caracteristic verii este acela că o cană de ceai fierbinte îţi activează glandele sudoripare şi, în cele din urmă, te vei răcori mai mult decât dacă ai fi băut o băutură rece ca gheaţa, alegere pe care majoritatea o face.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au susţinut ideea că băuturile reci reduc temperatura mai mult decât cele calde.
Cel mai recent studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Ottawa (Canada) sugerează că cercetările anterioare au folosit o metodă greşită de determinare a temperaturii de bază. De fapt, în anumite circumstanţe, o băutură caldă poate fi cea mai bună alegere pentru a te răcori.
Un punct despre care nu s-a discutat este importanţa transpiraţiei, cel mai eficient instrument al corpului tău care te ajută să scapi de excesul de căldură.
Descoperirea recentă a senzorilor receptori de temperatură din gură, din gât şi din stomac ridică posibilitatea ca o cantitate relativ mică de lichid fierbinte ar putea declanşa transpiraţia, fără încălzirea corpului.
Pentru a testa această idee, Ollie Jay şi colegii săi, cercetători ai Laboratorului Termic de Ergonomie de la Universitatea din Ottawa, au ales nouă voluntari pentru a pedala timp de 75 de minute la un nivel moderat de intensitate, în timp ce beau periodic apă la 1,5 grade Celsius, 10, 37 sau 50 de grade. Rezultatele vor fi publicate în revista Acta Physiologica.
Spre deosebire de studiile anterioare, doctorul Jay nu se bazează doar pe un termometru rectal ca pe un obiect responsabil de măsurarea temperaturii. El a monitorizat rata metabolică şi a instalat opt termometre pe diferite părţi ale corpului, plus un termometru rectal şi unul introdus prin nas în jos pe esofag. Folosind o abordare numită „partitional calorimetry”, el a posibilitatea de a obţine o estimare mult mai precisă a temperaturii corporale şi a celei care iese din corp.
Cercetarea lui Ollie jay a demonstrat că dacă bei apă fierbinte, favorizezi eliminarea transpiraţiei. Băuturile reci produc efecte opuse, transpiraţia fiind redusă iar efectul băuturii reci anulat.
Pentru a se produce efectul dorit de răcire, sudoarea corpului trebuie să se evapore complet. Dacă te antrenezi din greu, porţi haine mai groase sau stai într-un mediu umed, vei transpira mai mult decât se poate evapora, iar în acest caz, nu mai este de dorit să măreşti rata de sudoare şi mai mult. „Dacă sudoarea este în exces, atunci este bine să bei o băutură rece”, sugerează doctorul Jay.
Urmatoarea întrebare vizează modul în care lucrează senzorii interni de indicare a temperaturii. Specialitul Ollie Jay a testat efectul de mentol care activează senzorii de răcire din gura fără să schimbe temperatura. De asemenea, a testat şi capsaicina, substanţă aflată în compoziţia ardeiului iute, care activează senzorii de încălzire din cavitatea bucală. Pentru a testa senzorii din stomac, trimite apă printr-o sondă nazogastrică direct către senzorii stomacali, fără să declanşeze senzorii bucali.
Atât rezultatele recente, cât şi studiile anterioare sunt de acord că încălzirea directă sau puterea de răcire cu o cantitate mică de lichid poate produce doar modificări foarte mici ale temperaturii corpului.
Până ca cercetătorii să descopere mai multe despre aceşti senzori, exista o alternativă. Dacă bei apă cu gheaţă înainte de a depunde efort, se poate produce o scădere măsurabilă a temperaturii care duce la o performanţă mai bună în condiţii de căldură.