A fost creat primul model 3D care imită ţesutul cerebral viu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul uman rămâne unul dintre organele cel mai puţin înţelese raportat la complexitatea sa Foto Arhiva Adevărul
Creierul uman rămâne unul dintre organele cel mai puţin înţelese raportat la complexitatea sa Foto Arhiva Adevărul

Cercetătorii americani au realizat primul model 3D care imită ţesutul cerebral viu, ceea ce deschide o nouă etapă în studierea creierului uman, a bolilor şi efectelor traumatismelor asupra sistemului nervos central

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Tufts din Massachusetts, Statele Unite ale Americii, au relizat un model 3D care imită o structură corticală complexă capabilă de reacţii biochimice şi electrofiziologice. Acesta poate funcţiona, în laborator, timp de câteva luni, informează Mediafax.

Invenţia este primită cu mult entuziasm de comunitatea medicală, având în vedere că sistemul cerebral uman rămâne unul dintre organele cel mai puţin înţelese raportat la complexitatea şi dificultăţile de studiere a fiziologiei sale în cazul persoanelor vii.

Există puţine posibilităţi de studiere profundă a unui creier viu, un domeniu de cercetare unde trebuie, deci, să găsim mereu noi modalităţi de a înţelege şi trata o gamă largă de probleme neurologice", a subliniat profesorul David Kaplan, şeful departamentului de inginerie biomedicală al Universităţii Tufts şi autorul principal al inveţiei, finanţată de National Institutes of Health (SUA).

Cercetătorii nu au încercat simpla reproducere a circuitelor nervoase din creier, ci au reuşit să creeze o structură modulară care imită caracteristicile esenţiale ale funcţiilor fiziologice ale ţesutului cerebral.

"Ţesutul şi-a menţinut viabilitatea, în laborator, cel puţin nouă săptămâni, o perioadă mult mai îndelungată decât în cazul culturilor de celule cerebrale crescute doar pe un strat de colagen" folosite până acum în timpul studiilor", a declarat Min Tang-Schomer, cercetătoare la Universitatea Tufts.

Folosind acest model, cercetătorii au putut studia efectele multiple ale traumatismelor asupra creierului, deteriorările apărute la nivel celular, activitatea electrofiziologică şi schimbările neurochimice apărute în urma rănilor.

De exemplu, atunci când cercetătorii au scăpat o greutate peste modelul de ţesut cerebral pentru a simula un traumatism grav, ţesutul a produs cantităţi mari de glutamat, un neurotransmiţător secretat de celulele cerebrale în urma unei răni a creierului.

Pentru cercetători, acest model 3D oferă ocazia unică de a reproduce în timp real reacţiile neurofiziologice şi funcţiile cerebrale în cadrul experimentelor care nu pot fi efectuate pe oameni sau animale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite