9 remedii împotriva arsurilor solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarele e din ce în ce mai fierbinte, iar riscul de a te pricopsi cu o arsură este aproape iminent dacă te aventurezi să stai prea mult afară, fără protecţie.

Dacă se întâmplă să adormi la plajă sau să uiţi să te dai cu cremă de protecţie solară în una dintre cele mai fierbinţi zile, e foarte probabil să te alegi cu o arsură cutanată în toată regula. Cum o recunoşti? Pielea ustură, se înroşeşte, face vezicule şi în funcţie de porţiunea vătămată, poţi avea chiar şi febră. Din fericire, natura este prevăzătoare şi ne-e pregătit soluţii şi pentru acest tip de nesăbuninţe. Iată câteva dintre
cele mai eficiente şi la îndemână.

Bicarbonatul de sodiu
Pentru a-ţi ameliora rapid disconfortul cauzat de arsuri, fă o baie generală sau locală cu apă călduţă cu bicarbonat de sodiu (o cană de bicarbonat la o cadă de apă). Baia trebuie să dureze 15-20 de minute, după care pielea se şterge usor prin tamponare, cu un prosop moale, fără a fi uscată complet.

Făina de ovăz
Alinare îţi poate aduce şi o baie de 30 de minute în apă călduţă în care adaugi două căni de făină de ovăz. Tot din faină de ovăz poţi să faci o cremă naturală, amestecând-o cu o infuzie de muşeţel, cu lapte, miere sau cu albuş de ouă crude şi s-o aplici în zonele arse de soare. 

Iaurtul
Unge zona afectată cu iaurt şi lasă să acţioneze 20 de minute, apoi cleteşte cu apă rece. Pentru o eficienţă maximă, procedeul se repetă din 3 în 3 ore.

Laptele
Diluează o cană de lapte degresat într-un litru de apă şi umezeşte prosoape cu această soluţie pentru a le folosi sub formă de comprese. Când se încălzesc, acestea trebuie înlocuite.

Albuşul de ou
Bate uşor albuşul unui ou proaspăt şi aplică-l pe locul suferind. Cercetările efectuate de medicii chinezi relevă că albuşul de ou dă rezultate excelente chiar şi în vindecarea arsurilor de gradul I şi II.

Mierea de albine
Este un calmant fără pereche în aceste împrejurări. O poţi aplica pe piele ca atare sau amestecată cu zeamă de lămăie (patru părţi miere şi o parte zeamă de lămâie) ori lapte (în proporţii egale).

Castraveţii
Aplică felii de castraveţi proaspeţi direct pe pielea arsă. Dacă vrei un efect sporit, rade-i, amestecă-i cu puţin lapte şi unge-te cu această soluţie.

Cartofii cruzi
Se dau prin răzătoare măruntă (pentru a obţine cât mai multă zeamă) şi se pun pe locul afectat sub formă de cataplasmă.

Aloe Vera

Este cel mai eficient şi des folosit remediu natural, care, potrivit specialiştilor americani, poate fi folosit inclusiv pentru tratarea arsurilor de gradul II. Planta are proprietăţi antiinflamatorii şi îndepărtează durerile. Mai mult, răcoreşte şi hidratează zona perpelită, elimină celulele moarte de la nivelul epidermei şi stimulează creşterea celor noi, sănătoase. Tocmai de aceea, dacă încă n-ai în casă o astfel de plantă, ar fi cazul să-i faci loc uneia. Practic, se ia o frunză proaspătă de Aloe şi se extrage gelul din ea după care se întinde pe zona arsă. 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite