6 lucruri mai puţin cunoscute despre insomnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10% din populaţia lumii suferă de insomnie cronică Foto Shutterstock
10% din populaţia lumii suferă de insomnie cronică Foto Shutterstock

Statisticile medicale arată că 30%-50% din populaţia lumii suferă de insomnie, iar 10% de insomnie cronică. Deşi e larg răspândită, problema e încă puţin înţeleasă, deoarece multe persoane evită să apeleze la specialist.

Chiar dacă foarte multe persoane întâmpină dificultăţi de adormire seara sau de menţinere a stării de somn pâna în zorii zilei, puţine apelează la ajutorul unui specialist pentru un tratament adecvat. Potrivit statisticilor medicale, între 30 şi 50% din populaţia lumii se confruntă cu episoade de insomnie, iar 10% suferă de insomnie cronică.

Grav este că netratată, insomnia devine o problemă periculoasă, avertizează medicul Steven Feinsilver, director al Centrului de Medicină a Somnului de la Spitalul Mount Sinai din New York City (SUA), citat de Huffington Post. 

O lipsă acută a somnului poate contribui la apariţia durerilor de cap, a celor de spate, a iritabilităţii, a scăderii imunităţii şi a altor probleme de sănătate, spune specialistul.

Persoanele cu o calitate slabă a somnului au un risc mult mai mare pentru o multitudine de probleme, de la depresie la creşterea tensiunii arteriale şi inclusiv moarte timpurie“, a precizat Feinsilver.

Tocmai de aceea, el recomandă insistent oamenilor care au de-a face cu insomnia să se adreseze spealiştilor, pentru determinarea şi înlăturarea cauzelor acestei tulburări, trecând în revistă câteva aspecte mai puţin cunoscute despre aceasta.

1. Unii oameni sunt predispuşi la insomnie

„Unele persoane pur şi simplu au o mai mare abilitate în a opri acitivitatea creierului pe timp de noapte“, afirmă Feinsilver. Cei care de felul lor nu dorm bine ar putea avea un motiv biologic în acest sens (poate fi vorba de substanţe chimice unice ale creierului). De asemenea, e foarte probabil ca aceste persoane să fi crescut cu o precară „igienă a somnului“ - nu au avut un program regulat sau o rutină consecventă de culcare, de exemplu.

Chiar dacă sunteţi predispus la insomnie, tratamentele precum Terapia Cognitiv Comportamentală (CBT) ar putea da rezultate notabile, ajutâd la „resetarea“ creierului.

2. Există cei doi „P“

Când o persoană care a dormit mereu bine dintr-o dată are probleme în a adormi sau de a menţine somnul, medicii au în vedere identificarea a doi factori, spune Feinsilver: cel care precipită şi cel care perpetuează. Primul este un eveniment stresant, bun sau rău, care creează o perturbare iniţială a somnului. Cel de-al doilea este motivul pentru care insomnie continuă, chiar şi după ce evenimentul stresant a trecut.

Un factor precipitant poate fi orice, de la un viitor test pentru care ne facem griji până la planificarea nunţii. Cât despre factorul care perpetuează insomnia, potrivit specialistului de cele mai multe acesta e reprezentat de un comportament - de exemplu, nu ne culcăm şi nu trezim la aceeaşi oră în fiecare zi.

3. Insomnia are legătură cu depresia

„Depresia poate perturba somnul, iar un somn prost poate provoca depresie; de multe ori e greu de spus care dintre acestea apare prima dată“, punctează Feinsilver. Un studiu australian recent a constatat că insomnia se asociază cu depresia, tulburarea de anxietate generalizată şi panica la adolescenţi. De asemenea, un studiu canadian din 2013 a constatat că tratarea simultană a celor două tulburări poate ameliora simptomele ambelor probleme.

4. Somniferele nu sunt o soluţie pe termen lung

Cine doreşte să rezolve cu adevărat problema insomniei, medicamentele nu sunt răspunsul. Somniferele pot ajuta pe moment, însă după o vreme nu-şi vor mai face efectul. Ceea ce funcţionează şi dă rezultate bune este, asigură Feinsilver, respectarea regulilor pentru un somn sănătos: păstrarea dormitorului întunecat şi răcoros; evitarea consumului produselor care conţin cafeină cu 12 ore înainte de culcare; mersul la culcare la aceeaşi oră în fiecare noapte; evitarea dormitului în weekend mai mult ca de obicei.

5.  Leacurile din bucătărie nu sunt tocmai eficiente

Un studiu recent realizat de Universitatea de Stat Louisiana a scos la iveală faptul că sucul de cireşe consumat înainte de culcare ar ameliora simptomele insomniei la persoanele în vârstă. De asemenea, o serie de cercetări anterioare au sugerat că remedii pe bază de plante, cum ar fi ceaiul de muşetel, ar putea şi ele ajuta.

Feinsilver crede că acestea nu fac rău, doar că din punctul său de vedere o mare parte din beneficiile lor se datorează efectului placebo.

6.  Băgarea în seamă o poate înrăutăţi

Medicii cer, uneori, pacienţilor cu insomnie să ţină un jurnal în scopul identificării fatorilor care contribuie la apariţia ei. Feinsilver se declară împotriva acestei practici pe o perioadă lungă de timp. „Cu cât te gândeşti la asta, cu atât mai greu îţi va fi să adormi. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să ignori insomnia şi să nu te mai gândeşti la ea“, explică el.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite