5 alimente care te vitaminizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iată alimentele care te vitaminizează
Iată alimentele care te vitaminizează

Combate cu uşurinţă şi, în acelaşi timp, pregăteşte-ţi corpul pentru provocările temperaturilor scăzute. Iată cinci alimente de nelipsit din planul de energizare şi de întărire a organismului în perioada rece!

Citeşte şi:
Cum întâmpini sezonul rece

Cum să-ţi cureţi organismul de toxine

1. Sfecla roşie - inclusă în dieta de toamnă, această rădăcinoasă ne redă tonusul fizic şi mental şi ne reenergizează. 100 g de sfeclă roşie aduc 150% din necesarul zilnic de vitamina A, 40% din doza zilnică recomandată de vitamina C şi 28% din aportul necesar de acid folic (vitamina B 9).

2. Castanele - începând de la sfârşitul lunii septembrie, poţi beneficia şi de complexul nutriţional din aceste fructe. Ele deţin depozite valoroase de vitaminele E şi B6, dar şi acid linoleic, cu rol în reducerea nivelului colesterolului şi, implicit, a riscului de boli de inimă.

3. Seminţele de dovleac - adaugă-le în salată sau consumă-le crude pentru a spori nivelul de zinc din organism. Acest mineral este un aliat important al imunităţii în acest sezon. Un studiu recent a dovedit că moleculele de zinc din celulele corpului „intoxică" agenţii patogeni, favorizând distrugerea lor de către celulele imunitare.

4. Vinetele - alături de pâinea integrală, de orez, de cartofi şi de salata verde, vinetele sunt surse de triptofan, un aminoacid care stimulează eliberarea serotoninei în corp, care ne conferă bună dispoziţie. Aşadar, tulburarea depresivă sezonieră poate fi combătută şi prin consumul de vinete coapte.

5. Prazul - conţine vitamine din complexul B, vitamina C, dar şi fier, mangan, calciu şi magneziu. Siliciul din compoziţie combate oboseala şi tulburările de somn care apar frecvent la început de toamnă.

SFATUL SPECIALISTULUI

Pentru a combate în mod natural astenia de toamnă, se recomandă sucurile de legume (morcov, ţelină, sfeclă), băile de plante (cu ace de brad sau cu decoct de tei pus în cada cu apă la temperatura corpului).

De asemenea, sunt utile în combaterea simptomelor depresive ginsengul siberian, care este un tonic şi un energizant excelent (unul-două comprimate pe zi) şi rhodiola rosea, care îmbunătăţeşte starea psihică şi stimulează capacitatea de adaptare a organismului la stres. Se poate lua şi lăptişor de matcă, sub formă de comprimate (două-trei pe zi) sau de fiole liofilizate (una pe zi, în prima parte a zilei). Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţă în apifitoterapie, reflexoterapeut

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite