Tipuri de bărbaţi pe care femeile îi consideră partenerii ideali, dar care ajung să le facă viaţa un iad
0Bărbaţii joacă diferite roluri în viaţa femeilor, de prieteni, iubiţi, taţi, fraţi, colegi. Uneori aceste roluri interferează cu relaţia de cuplu şi se dovedesc toxice, deşi la început femeile sunt foarte atrase de astfel de comportamente, avertizează un consilier în probleme de cuplu.
Comportamentele toxice despre care vorbeşte consilierul american în probleme de cuplu Clayton Olson se referă la acele roluri care se transformă în altceva decât acela de iubit sau de soţ, roluri pe care mulţi bărbaţi le dezvoltă în relaţia cu iubita sau soţia, uneori fără să conştientizeze acest lucru.
În doze mici, acest tip de atitudine se poate dovedi chiar sănătoasă pentru o relaţie, consideră Clayton Olson, dar când aceste roluri devin permanente, relaţia riscă să devină un adevărat chin pentru ambii parteneri. Important este ca rolul de soţ sau iubit să fie cel predominat, chiar dacă în fiecare bărbat se regăsesc accente din fiecare astfel de roluri.
Tocmai de aceea, o femeie ar trebui să fie atentă la bărbatul de care se îndrăgosteşte, ca acesta să fie o persoană de încredere şi din punct de vedere emoţional, astfel încât să le sprijine ca partener egal în viaţa de cuplu, fără a încerca să-şi asume alte roluri în viaţa ei.
Consilierul american în probleme de cuplu Clayton Olson a realizat un portret-robot pentru tipurile de bărbaţi care par la începutul unei relaţii tot ceea ce şi-ar putea dori o femeie, dar care pot deveni cel mai urât coşmar după câţiva ani de convieţuire.
Soţul tată
Nu sunt puţine relaţiile în care bărbaţii ajung să joace rolul tatălui în viaţa femeii, prin faptul că îi oferă sprijinul său la orice pas, alături de sentimentul de securitate, la fel şi orice alte nevoi pe care le-ar îndeplini, în mod normal, un tată pentru fiica lui. Ba chiar, unele femei ajung să-şi numească soţii sau iubiţii protectori chiar „Tati“ sau „Tăticule“. Femeile găsesc atrăgător un astfel de bărbat pentru că le face să se simtă în siguranţă şi relaxate. Numai că soţul sau iubitul tată nu-şi vede partenera ca pe egala lui, ci ca pe cineva care are nevoie de îndrumare constantă, la fel cum ar face-o un părinte. De exemplu, atunci când soţul tată va avea impresia că partenera nu are dreptate într-o privinţă, va încerca să o domine sau o va bate la cap până va ceda şi va face ca el.
O astfel de dinamică de cuplu determină femeia, într-un final, să devină „rebelă“ şi să facă anumite lucruri doar pentru că ştie că îşi va scoate bărbatul din sărite, la fel ca o adolescentă. Asta se întâmplă atunci când tratăm pe cineva ca pe un copil: ajunge să se poarte ca unul, punctează Clayton Olson.
Băiatul rău
Nu este un secret că femeile sunt extrem de atrase de ideea de băiat rău, care este o apariţie excitantă, un tip îndrăzneţ, atras de aventură, atrăgător fizic de cele mai multe ori, dar care nu face niciun efort ca să pară aşa etc. Femeia îl consideră atrăgător pentru că dă impresia că nu încearcă să-i facă nimănui pe plac, ci are pretenţia să fie acceptat exact aşa cum este. Dar dincolo de toate aceste calităţi se ascund şi lucruri mai puţin atrăgătoare.
Partea întunecată se referă, în opinia lui Clayton Olson, la faptul o femeie nu poate avea niciodată încredere deplină în acest tip de bărbat. Poate că este un bărbat onest, dar numai faţă de el şi numai atunci când îşi doreşte ceva, cu alte cuvinte este egoist. Asta înseamnă, mai exact, că dacă vrea să se culce cu o altă femeie, sau cu 10 femei, nu va avea remuşcări când o va face. Iar scuza lui va fi că nu a pretins niciodată că este altfel.
Pămpălăul
Este tipul de bărbat bun de adus acasă şi de prezentat familiei, pentru că este înţelegător, de încredere, plin de compasiune şi extrem de maleabil. O persoană care se va sacrifica pentru a fi sigură că va câştiga aprobarea celor din jur.
Pare genul de bărbat extraordinar, dar numai aparent, pentru că într-o relaţie se va dovedi un partener plat, fără inţiativă, care nu va arăta aproape niciodată ceea ce simte sau gândeşte cu adevărat, tocmai pentru că este mereu dornic să facă pe plac, ceea ce înseamnă că nici nu este pregătit să investească emoţional într-o relaţie.
Cavalerul în armură strălucitoare
Eroul este genul de bărbat la care femeile visează de mici. Fermecător, plin de încredere în sine, romantic, nimic nu pare de lepădat când vine vorba de el, explică Clayton Olson. Numai că atunci când o femeie ajunge să se bazeze pe ajutorul bărbatului ei să o salveze din toate situaţiile neplăcute sau dificile, ea devine co-dependentă, aşa că îşi va pierde abilitatea de a face singură faţă unor astfel de evenimente, inerente în viaţă. Astfel se ajunge în situaţia în care o femeie are nevoie cu disperare de un astfel de partener, deşi nu-l mai doreşte şi nu mai vrea să fie cu el. Un astfel de bărbat are un ascendent asupra femeii, pe care o domină, ceea ce nu este sănătos şi indicat pentru o relaţie sănătoasă şi fericită.
Afaceristul
Raţional, previzibil şi mereu preocupat de corectitudine, acestea poate că sunt calităţi de apreciat în domeniul profesional, dar în dragoste se pot dovedi dezastruoase. Este genul de partener atât de preocupat ca totul să fie făcut în mod cât mai egal, încât va ţine cont de cine a plătit pentru ce, cine a făcut ultima dată piaţa sau orice altceva, lucruri meschine, lipsite de orice fel de romantism.
Bineînţeles, într-o relaţie lucrurile trebuie să fie corecte pentru ambii parteneri, dar fără ca asta să însemne renunţarea la tandreţe, înţelegere şi dragoste. Într-o relaţie apar momente în care el se aşteaptă să primească mai mult din partea ei şi momente în care ea va aştepta acelaşi lucru de la el.
Bărbatul Peter Pan
El este tipul de bărbat care refuză să se maturizeze, la fel ca personajul din poveste. Probabil că unele femei îl vor găsi amuzant, jucăuş, spontan, ceea ce este atractiv. Dar cu toţii trebuie să ne maturizăm la un moment dat. În primul rând, bărbatul Peter Pan nu va reuşi să-i acorde femeii de lângă el respectul cuvenit, apoi este genul de persoană care face mereu planuri, dar partenera ştie că nu le va duce la bun sfârşit. Dar cel mai trist, bărbatul Peter Pan nu poate face faţă problemelor reale cu care trebuie să dea piept.
Seducătorul
Seducătorul are un singur obiectiv: femeia lui. Spune exact ce trebuie şi ceea ce ştie că ea vrea să audă, o face să se simtă mai frumoasă decât orice altă femeie, lucruri care îl fac un adevărat zeu coborât printre muritoare. Problema este că el nu-şi doreşte o relaţie adevărată, ci doar caută confirmarea puterii sale de seducţie. După ce a cucerit femeia, nu prea mai este sigur cum vrea să procedeze mai departe, aşa că se comportă cu ea la fel ca un motan care nu are chef să înfulece şoricelul tocmai prins, aşa că preferă să se joace cu el, deşi şoricelul suferă şi este înspăimântat.