Secretele căsniciei fericite şi greşelile pe care le fac românii în viaţa de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhiva Adevărul/Conform unui studiu britanic, există 50 de reguli pentru o căsnicie fericită
FOTO arhiva Adevărul/Conform unui studiu britanic, există 50 de reguli pentru o căsnicie fericită

Relaţia de cuplu s-a schimbat mult în ultimii zeci de ani, influenţată de emanciparea femeilor şi de apariţia noilor tehnologii, care au transformat radical viaţa de familie. Chiar dacă şi acum regulile esenţiale într-o căsnicie sunt dragostea, respectul şi încrederea în partener, noile realităţi înseamnă mai multe detalii la care trebuie să fim atenţi, pentru a avea un mariaj fericit.

Regulile pentru o căsnicie armonioasă pe care le respectau părinţii şi bunicii noştri s-au schimbat în ultimii ani. După cum arată un studiu recent, la fel de importantă ca încredrea şi respectul este libertatea oferită partenerului, care nu trebuie să se simtă sufocat în relaţie.

Concluzia aparţine unei cercetări desfăşurate în Marea Britanie, care se regăseşte în cartea publicată de Andy Gibney, intitulată „How to Seduce Your Wife: or Anyone Else's” („Cum să-ţi seduci nevasta: sau pe a oricui altcuiva” - lb. engl.)

Studiul, la care au participat  2.000 de cupluri, a scos în evidenţă 50 de secrete ale unui mariaj fericit. În mod surprinzător, printre acestea se numără petrecerea timpului fără partenerul de viaţă, deţinerea unei maşinii proprii, a unei toalete separate şi chiar pasiuni diferite. Prin urmare, este evident că tinerii de acum nu mai vor să se simtă dependenţi de partenerul lor, îşi doresc o anumită libertate şi intimitate, pentru a nu se simţi sufocaţi de atenţia celuilalt. O atitudine care ar fi părut ciudată cu două generaţii în urmă, dar cât se poate de nomală acum, după cum explică psihoterapeutul Keren Rosner:  

Partenerii se aleg în funcţie de încredere, iubire, compatibilitate, respect, interese comune , nu este un dat sau o întâmplare,  iar în zilele noastre nu mai este o decizie pecetluită pe viaţă. Această flexibilitate face ca doi parteneri să rămână împreună pe considerente de înţelegere, parteneriat şi stare de bine. Cei doi sunt mai conştienţi astăzi de nevoile proprii şi mai liberi în a-şi exprima aceste nevoi. Desigur, fiecare persoană simte nevoia de a împărtăşi şi a avea o viaţă comună, bazată pe activităţi comune, comunicare, intimitate, tandreţe, romantism, însă în egală măsură fiecare simte nevoia de a avea o zonă personală, de a putea lua decizii individuale şi de a avea propriile preocupări. Nu este o contradicţie, nici un semn de indiferenţă şi este un comportament sănătos şi dovada unei căsnicii funcţionale.

Prin urmare, nu este nimic în neregulă dacă soţia îşi doreşte un weekend în care să iasă la plimbare cu prietenele, sau dacă soţul vrea din când în când să meargă la bar cu amicii din facultate. Important este să existe multe moment petrecute în cuplu, atenţie din partea partenerului şi romantism. Asta nu înseamnă neapărat clasicele flori şi bomboane de ciocolată. Studiul britanic a demonstrat că mai apreciate sunt micile surprize, gesturi neaşteptate, care arată că partenerul se gândeşte la celălalt, că vrea să îi facă plăcere.

Sexul, important, dar nu în top zece

La fel de importantă este împărţirea egală a treburilor gospodăreşti şi a creşterii copiilor, în condiţiile în care în prezent femeile lucrează la fel de mult ca soţii lor şi au destul de puţin timp liber. Sexul regulat? Evident, contează şi asta, dar este situat abia pe locul 20 din 50 în topul regulilor care fac o căsnicie fericită. Pe primele locuri rămân încrederea reciprocă, simţul umorului şi sinceritatea. Întreţinerea unui aspect fizic îngrijit, cum este bărbieritul sau epilatul, apare abia pe locul 36, în timp ce rezolvarea unei neinţelegeri şi prezentarea de scuze sunt considerate mult mai importante.

Românii stau cu părinţii şi visează la independenţă

Din păcate, în România puţine cupluri îşi permit o casă spaţioasă, cu două băi şi două televizoare, două maşini sau două conturi diferite în bancă. Totuşi, tinerii români ar dori, la rândul lor, să aibă parte de mai multă libertate personală şi să evite situaţiile delicate, în care partenerii ajung să se cearte pentru telecomanda televizorului sau pentru că soţia stă poate prea mult timp în faţa oglinzii din baie, spune Keren Rosner.

La noi, multe familii tinere locuiesc cu părinţii chiar şi după căsătorie, pentru că nu îşi permit să cumpere o nouă locuinţă. Această situaţie poate afecta serios viaţa de cuplu, după cum atrage atenţia Keren Rosner: „Multe cupluri la noi se formează fără a anticipa evoluţia în funcţie de schimbările pe care căsătoria le implică şi fără a evalua consecinţele traiului împreună. Astfel, se trezesc că sunt căsătoriţi, dar locuiesc cu părinţii, fraţii, bunicii,  fără să se străduiască să schimbe această perspectivă. Uneori este o convingere culturală ca părinţii să locuiască cu copiii care deja sunt căsătoriţi, cu copii la rândul lor.  ( …) Apar conflicte şi nemulţumiri,  pentru că partenerii se simt dependenţi de ceilalţi şi îngrădiţi în a-şi exprima dorinţele, în a-şi trăi viaţa după propriile criterii. Partenerii se simt captivi într-o viaţă care nu pare a fi a lor şi frustrarea principală este că nu pot lua decizii pentru propria viaţă şi propriile dorinţe.“ 

Chiar dacă accesul la un confort sporit nu este uşor pentru unele cupluri, există întotdeauna soluţii care să-i permită celuilalt să se simtă liber. Indiferent ce spun studiile stiinţifice, singurele secrete pentru o căsnicie fericită sunt regulile care ţin de fapt de bunul simţ şi de interesul pentru partener, spune Keren Rosner. Chiar dacă nu îi poate oferi soţiei o maşină proprie şi astfel libertate mai mare de mişcare, soţul poate arăta înţelegere pentru vizitele ei mai dese la prietene sau poate la rude, ieşiri în care femeia vrea să fie singură.

Importantă este comunicarea, negocierea şi compromisul, pentru că una din marile greşeli pe care le fac tinerii este să impună partenerului propriul punct de vedere. De aici pornesc foarte multe probleme şi uneori este începutul sfârşitului unei relaţii.

Nu trebuie să se confunde o relaţie în care fiecare partener intră de bună voie şi cu intenţii pozitive cu nevoia excesivă de control şi posesivitate. Sunt nocive pentru cei doi şi pentru relaţie. Libertatea nu înseamnă că eşti neimplicat în relatie sau te comporţi frivol, ci că îţi păstrezi atributele umane care contribuie la fericirea individuală (…..) Dependenţa de soţ sau soţie duce la un sentiment de povară, inutilitate, la stimă de sine scăzută, încredere scăzută în forţele proprii, la respect de sine scăzut şi la convingerea ca nu eşti suficient de bun. Astfel nu îl vei ajuta pe celălalt şi nu îi vei conferi confort, ci doar îl vei convinge că este neputincios sau îl vei constrânge să adere la deciziile tale, precizează Keren Rosner.

Prin urmare, cheia unei relaţii fericite şi de durată este libertatea. Împreună, dar liberi. Astfel fiecare va putea împărtăşi cu omul iubit cele mai frumoase clipe, dar va fi alături şi de prieteni sau de rudele care poate nu sunt foarte apropiate de partener.  În acest fel, amândoi vor avea o viaţă personală împlinită, completă.

Cele 50 de secrete ale un mariaj fericit, conform studiului britanic:

1. Partenerii să aibă încrederea unul în altul.

2. Să aibă acelaşi simţ al umorului.

3. Să fie sinceri unul cu altul.

4. Să îşi amintească zilele de naştere şi alte aniversări.

5. Să accepte defectele celuilalt.

6. Să facă şi compromisuri.

7. Să spună frecvent „te iubesc”.

8. Să ştie când să îşi ceară scuze.

9. Să poată să râdă unul de altul.

10. Să aibă un scop comun în viaţă.

11. Să se sărute/îmbrăţişeze frecvent.

12. Să se sărute mereu de noapte bună.

13. Să facă ocazional gesturi romantice.

14. Partenerul trebuie să fie cel mai bun prieten.

15. Datoriile de părinte trebuie împărţite.

16. Să se sărute mereu dimineaţa, la despărţire.

17. Să aibă pasiuni şi interese comune.

18. Să discute despre o problemă, nu să o ignore.

19. Să discute despre ce au făcut în fiecare zi.

20. Să facă sex regulat.

21. Să aibă şi unele pasiuni diferite.

22. Să ştie când să-i lase partenerului puţin spaţiu personal.

23. Să nu se culce niciodată supăraţi unul pe altul.

24. Să meargă regulat în concediu împreună.

25. Să aibă aceleaşi ambiţii.

26. Să aibă din când în când discuţii în contradictoriu.

27. Să se străduiască să arate cât mai bine, de dragul partenerului.

28. Să se înţeleagă bine cu rudele partenerului.

29. Să petreacă împreună clipe cât mai plăcute.

30. Să se ţină de mână pe stradă.

31. Să se complimenteze reciproc din când în când.

32. Fiecare trebuie să aibă prietenii lui, dar şi prieteni comuni.

33. Să existe două televizoare în casă.

34. Să se înţeleagă bine cu prietenii partenerului.

35. Să aibă fiecare maşina lui.

36. Să se îngrijească în continuare.

37. Dacă au copii, fiecare trebuie să aibă şi perioade de odihnă.

38. Să aibă conturi bancare separate.

39. Fiecare să iasă regulat în oraş cu prietenii lui, fără partener.

40. Să îşi facă din când în când cadouri şi diferite surprize.

41. Să nu păstreze legătura pe Facebook cu foştii parteneri.

42. Să împartă treburile gospodăreşti.

43. Să iasă regulat în oraş.

44. Să aibă toalete separate.

45. Să nu aibă niciunul acces exclusiv la telecomandă.

46. Să aibă un program de muncă similar.

47. Să ştie parola de la telefonul celuilalt.

48. Fiecare să aibă nişte bani puşi deoparte fără ştirea partenerului.

49. Să aibă fiecare intimitatea lui.

50. O seară sau două pe săptămână să nu folosească niciunul telefonul mobil, tableta sau laptopul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite