Schimbările care survin la 20, 30 şi 40 de ani: vârstele vaginului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat anul acesta de Congresul obstetricienilor şi ginecologilor din SUA, în colaborare cu revista Women’s Health, a scos la iveală că femeile nu cunosc foarte multe lucruri despre propriul vagin.

Urmare a studiului care a arătat că femeile nu ştiu foarte multe lucruri referitoare la propriul corp, în special despre vagin, revista Women’s Health a publicat un articol, la care şi-au adus aportul specialişti, pentru a constitui un ghid cu informaţii despre modificările fizice ale vaginului în decursul timpului.

La 20 de ani…
După încheierea perioadei de pubertate, organele sexuale feminine ajung la mărimea adultă. Excepţie face labia majora, adică labiile exterioare, care devin mai subţiri odată cu trecerea anilor. În timp, cantitatea de grăsime subcutanată, inclusiv cea a organelor genitale, descreşte.

La 30 de ani…
Schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii sau pe măsură ce îmbătrânim pot da o tentă mai închisă tegumentului labiei minore (buzele mici vaginale, care străjuiesc clitorisul şi deschiderea vaginală). Prin urmare, aceste schimbări de culoare reprezintă un proces perfect normal.

Uterul se dilată până la dimensiunea unui pepene în timpul sarcinii, apoi revine la forma iniţială în aproximativ şase săptămâni după naştere. Femeile care nasc prin cezariană îşi scutesc vaginul de un efort considerabil, similar cu cel înregistrat la nivelul uterului (ca dilatare), care îl afectează în urma naşterii naturale.

La 40 de ani…
Cu toate că rezerva de ovule a femeii se micşorează rapid începând cu vârsta de 40 de ani, ea continuă să ovuleze şi să aibă menstruaţie. Totuşi, ciclurile menstruale sunt ceva mai scurte ca durată şi se încheie, de regulă, până spre vârsta de 51 de ani, când se instalează menopauza. Organismul are grijă să scadă drastic nivelul de fertilitate cu 5 sau 10 ani înainte de menopauză.

Organele reproducătoare sunt susţinute de o reţea (de forma unui hamac) de tendoane, ţesuturi şi muşchi. Surplusul de kilograme, procesul de îmbătrânire sau uzura pot duce la slăbirea diafragmei pelvine a perineului, formată din muşchii ridicatori anali, muşchii coccigieni şi muşchiul sfincter anal extern, tensionând organele, motiv pentru care multe femei acuză pierderi de urină. Nu în ultimul rând, această slăbire duce poate duce la senzaţia de greutate în zona vaginală. De aceea, exerciţiile Kegel sunt mai mult decât binevenite pentru a preveni acest proces.

Nivelul scăzut de estrogen din organism perturba echilibrul alcalin-acid al vaginului, care poate lăsa loc inflamaţiilor, „la pachet“ cu subţierea şi uscarea pereţilor vaginali, de unde şi apariţia mâncărimilor, senzaţiei de arsură şi înroşirea tegumentelor. De reţinut, actele sexuale regulate pot preveni atrofierea organelor genitale.

Citiţi şi:

FOTO „Terapia“ sexy cu ajutorul căreia româncele trec mai uşor peste infidelitatea soţilor şi peste divorţ

FOTO VIDEO Manchinele care promovează frumuseţea feminină naturală au stârnit furie şi dezgust

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite