Primele lucruri la care te gândeşti atunci când urmează să ai un copil
0Sosirea unui copil pe lume este un moment foarte important într-un cuplu, care vine nu doar cu o mare bucurie pentru cei doi părinţi, dar şi cu numeroase temeri. La fel ca în cazul oricărei experienţe noi, viitorii părinţi nu ştiu la ce să se aştepte şi îşi fac, inevitabil, tot felul de gânduri.
Încă de când copilul se află în burtică, tatăl deja îşi imaginează cum va alerga prin parc după cel mic, iar mama deja se gândeşte la momentul când copilul va rosti primele lui cuvinte. Ambii ştiu însă că a avea un copil nu va implica râsete şi distracţie mereu, ci şi responsabilităţi, şi, cel mai probabil, nopţi nedormite.
Printre primele gânduri ale părinţilor se află însă nelămuriri mult mai concrete şi mai apropiate de momentul apariţiei copilului.
1.Amenajarea camerei bebeluşului
După entuziasmul aflării că vor deveni părinţi, încep să apară primele semne de întrebare şi planuri în discuţiile celor doi. Una dintre primele dileme va fi modul în care va fi amenajată camera bebeluşului. Într-o primă etapă, cei doi fac o listă cu toate obiectele ce vor trebui cumpărate. Pe primul loc se află, desigur, pătuţul bebeluşului. Acesta poate fi un pătuţ simplu sau transformabil ce poate fi utilizat până la vârsta de 7 ani astfel încât părinţii nu vor trebui să se gândească la schimbarea mobilierului pentru o perioadă lungă de timp. A doua etapă presupune documentarea online şi vizitarea magazinelor unde pot fi consiliaţi de specialişti şi pot primi cele mai bune sfaturi în alegerea tuturor articolelor necesare unei camere pentru nou-născut.
În afară de preţ, criteriile în alegerea mobilierului sunt numeroase: cât de moale şi pufoasă este salteaua pătuţului, câte rafturi are dulapul şi multe altele. Deciziile pentru amenajarea camerei se iau greu deoarece părinţii îşi doresc un mediu cât mai sigur şi prietenos pentru copilul lor, motiv pentru care certificările de siguranţă ale produselor reprezintă un factor cheie în alegerile celor doi.
2.Ce nume îi vom pune?
Problema numelor copiilor există şi va exista mereu. Unii tineri ştiu deja ce nume vor avea copiii lor cu mult timp înainte de a-i avea. Este un detaliu important, pentru că este pentru toată viaţa şi reprezintă identitatea noastră în faţa celorlalţi. Aşa că, atunci când prietenii şi familia află că un copil este pe drum, a doua întrebare este „cum îl veţi numi?”. Prima este, bineînţeles: „e fată sau băiat?”.
Procesul de alegere a numelui perfect este îndelungat în cazul în care părinţii nu ştiu dinainte ce să aleagă. Unele persoane publice chiar apelează la recomandări din partea urmăritorilor online pentru a alege numele copilului. Uneori optează pentru numele unei persoane importante din partea mamei sau a tatălui pe care să îl poarte şi cel sau cea care urmează să se nască. Alteori, oamenii aleg nume foarte rar întâlnite pentru copiii lor pentru a-i diferenţia de restul şi pentru a fi originali. Cert este că alegerea numelui este una dintre cele mai importante decizii ale părinţilor pentru copilul lor.
3.Oare ne va lăsa să dormim noaptea?
Toată lumea ştie că bebeluşii se mai trezesc, din când în când, noaptea şi plâng din diverse motive, de obicei pentru că le este foame sau pentru că îi doare ceva. De aceea, când într-un cuplu este aşteptat un copil, ambii parteneri se gândesc deja că nopţile în care dormeau fără griji în curând vor dispărea şi că vor urma multe în care vor trebui să se plimbe în braţe cu copilul sau să îi cânte.
Adevărul este că nu toţi copiii sunt activi noaptea, unii chiar dorm sau se trezesc o singură dată. Însă fiecare caz în parte este diferit, aşa că tot ce pot face părinţii este să spere că vor avea un bebeluş nu foarte dinamic în timpul orelor de somn. Oricum, peste ani, părinţii îşi vor aminti cu drag de orele pierdute în toiul nopţii pentru a-şi linişti copilul, iar toate amintirile cu el de când era bebeluş vor deveni povestioare amuzante pentru cei din jur.