Obligatoriu de făcut înainte de sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de naşterea copilului şi chiar înainte de a rămâne însărcinată, o femeie trebuie să-şi facă timp pentru ea, însăşi, şi pentru partener FOTO: Shutterstock
Înainte de naşterea copilului şi chiar înainte de a rămâne însărcinată, o femeie trebuie să-şi facă timp pentru ea, însăşi, şi pentru partener FOTO: Shutterstock

Tu şi partenerul tău discutaţi despre copii. Minunat! Este o perioadă frumoasă în viaţa voastră şi, de asemenea, şi o şansă de a vă asigura că sunteţi pregătiţi înainte de a face acest pas. Ivillage.com recomandă 15 lucruri obligatoriu de făcut înainte ca un copil să vă transforme dintr-un cuplu, într-o familie de trei persoane.

Suie-te pe cântar!

Ovulaţia poate fi afectată dacă eşti prea slabă, aşa că, puţină greutate în plus te poate ajuta să rămâi însărcinată.

Ai câteva kilograme în plus? Încearcă să ajungi la greutatea ideală pentru tine înainte de conceperea unui copil. Nu numai că te vei simţi mai bine pe durata sarcinii şi vei fi într-o formă mai bună atunci când vei naşte, dar scade şi riscul de hipertensiune şi diabet.

Un alt motiv pentru a fi în formă este că e periculos să pierzi din greutate în timpul sarcinii (deşi nu trebuie să te sperii dacă scazi puţin în greutate în primul trimestru din cauza stării de greaţă sau pentru că nu vei putea mânca anumite alimente).

Copilul are nevoie de calorii pentru a putea creşte. Începe să mănânci mai sănătos, cum ar fi cereale integrale, fructe şi legume. Încearcă să fii cât mai activă, exerciţiile moderate cum ar fi plimbarea şi yoga pot uşura conceperea unui copil.

Renunţă la vin şi la ţigări!

Ştii că fumatul şi alcoolul, în timpul sarcinii, sunt dăunătoare. Ambele activităţi pot face mult rău bebeluşului: de la probleme cardiace până la deficienţe mintale. Dar nu este o idee rea să renunţi încet, încet la ele în timp ce încerci să rămâi însărcinată, pentru situaţia în care rămâi însărcinată şi nu-ţi dai seama chiar de la început. „Îţi doreşti ca bebeluşul tău să aibă cel mai bun start în viaţă”, spune doctorul Iffath Hoskins, şeful departamentului de Obstetrică şi Ginecologie de la Centrul Medical Luteran, New York. „Încurajaţi-vă şi partenerul să facă acelaşi lucru. Excesul de băutură şi de ţigări poate reduce numărul spermatozoizilor”, continuă dr. Hoskins.

Ia-ţi o vacanţă!

Îţi place să călătoreşti? Visezi locuri exotice? Du-te acum, înainte de a avea un copil, un cărucior sau un leagăn de luat în considerare. Zborul cu avionul pe rute lungi devine oricum mai complicat atunci când eşti însărcinată, iar doctorul tău îţi poate interzice un safari în Africa. Economiseşte nişte bani, rezervă-ţi locul şi du-te!

Verifică-ţi dulapul cu medicamente!

Anumite medicamente pot fi luate în timpul sarcinii, altele nu. Pentru unele nu se cunoaşte efectul asupra sarcinii. Poate este nevoie să iei cu totul alt medicament atunci când rămâi însărcinată sau chiar să nu mai iei deloc până când se va naşte copilul. În anumite cazuri, poate fi mai periculos să nu iei medicamente. Fii prevăzătoare şi vorbeşte cu doctorul de pe-acum.

Treci pe la stomatolog!

Vrei un alt motiv să ai grijă de dinţii tăi? Igiena dentară deficitară creşte riscul infecţiilor bacteriene, lucru care poate duce la naştere prematură sau preeclamsie (se produce atunci când creşte tensiunea sangvină a femeii şi afectează 7% din sarcini; simptomele ei sunt: durerea de cap, vederea înceţoşată, faţa sau mâinile umflate, creştere rapidă în greutate, urinare rară). Aşa că asigură-te că dinţii tăi sunt într-o stare bună înainte de a rămâne însărcinată. Radiografiile sunt interzise în timpul sarcinii, aşa că rezolvă-ţi problemele acum.

Pregăteşte-te de injecţii!

Întreabă doctorul ce vaccinuri trebuie să faci înainte să concepi un copil. Vaccinurile făcute din viruşi morţi (cum ar fi vaccinul antigripal) sunt sigure în timpul sarcinii, dar cele făcute din viruşi activi (cum ar fi cel anti-pojar) nu sunt sigure. De asemenea, află dacă eşti imună la varicelă. Un test de sânge îţi va spune asta. Dacă nu ai făcut vaccinul, fă-l acum şi apoi aşteaptă o lună înainte să încerci să rămâi gravidă. Vărsatul de vânt (varicela) în timpul sarcinii ar putea să-i dăuneze fătului.. Asta ca să nu mai menţionăm că va fi destul de inconfortabil şi pentru tine.

Ia în considerare bolile genetice!

Dacă există boli genetice în familie, cum ar fi fibroza chistică, un test de sânge îţi poate spune dacă ai gene purtătoare. Doctorul te poate trimite la un consilier pe probleme de genetică care te ajută să înţelegi rezultatele testului. Te vei simţi mai bine când vei ştii exact la ce să te aştepţi.

Zugrăveşte sufrageria!

În timpul sarcinii trebuie să eviţi pesticidele, detergenţii puternici (cum ar fi cei pentru curăţarea cuptorului) şi vopseaua. Conţin chimicale periculoase. Dacă trebuie să zugrăveşti o cameră sau să cureţi un fotoliu vechi, fă-o acum. Sau pasează soţului această sarcină. Atunci când trebuie decorată camera copilului, folosiţi vopsea nontoxică.

Măreşte aportul de acid folic!

Vitamina B ajută la reducerea riscurilor, cum ar fi spina bifida (defect congenital care implică dezvoltarea incompletă a tubului neural sau a oaselor care îl acoperă) . Aceste defecte apar foarte devreme în dezvoltarea fătului, înainte ca femeile să-şi dea seama că sunt însărcinate. De aceea doctorii recomandă creşterea aportului de acid folic înainte de a rămâne însărcinată. Îl găseşti în spanac şi multe cereale care se consumă la micul dejun. Dar, probabil că nu vei reuşi să asimilezi destul din mâncare. Soluţia este să iei un supliment alimentar.

Mai puţină cofeină!

Dacă îţi începi ziua cu o cană mare de cafea şi bei două cola până seara, e timpul să reduci consumul de cofeină. Nu există o părere generală clară despre cantitatea de cofeină care poate fi consumată în siguranţă în timpul sarcinii, dar experţii sunt de acord: cu cât e mai mic aportul de cofeină, cu atât e mai bine. Mulţi susţin că nu trebuie să depăşeşti 150 de miligrame pe zi (cantitatea unei singure ceşti de cafea). Dacă începi să scazi consumul de cafea, nu vei suferi un sevraj major în timpul sarcinii. Consumul de cofeină afectează fertilitatea aşa că, dacă renunţi, vei rămâne însărcinată mai repede.

Alege doctorul!

Poate că îţi iubeşti ginecologul şi ai vrea să se ocupe el sau ea de tine până în ziua în care vei naşte. Sau poate că nu. Dacă nu ai fost niciodată mulţumită de doctorul tău, cel mai bine ar fi să cauţi pe cineva nou. Nu strică nici să faci un tur al spitalelor şi să găseşti unul care să-ţi placă. Este foarte important să fii mulţumită de îngrijirea medicală în timpul sarcinii.

Fă calcule!

Să creşti un copil nu e ieftin. Nu numai că îţi trebuie bani pentru haine de gravidă, pentru pătuţ, carucior şi hăinuţe, dar trebuie să iei în calcul şi concediul pentru îngrijirea copilului şi cum o să faceţi după ce te vei întoarce la serviciu. Vorbeşte cu alţi proaspeţi părinţi şi fă-ţi o idee despre costuri.

Curăţă pentru ultima dată litiera pisicii!

La asta n-o să-ţi fie greu să renunţi. Când eşti însărcinată, vei fi mai supusă riscului de contactare a toxoplasmozei care se transmite prin fecalele pisicii. Sigur, poţi purta mănuşi, dar de ce nu l-ai ruga pe partener să cureţe?

Vopseşte-ţi părul!

Încă nu s-a decis dacă vopsitul părului în timpul sarcinii este sigur sau nu pentru bebeluş. Mulţi doctori exagerează, din precauţie, şi recomandă amânarea vopsitului până în cel de-al doilea trimestru al sarcinii. Aşa că fă-o înainte şi măcar cele trei luni ale primului trimestru vei arăta minunat. După, poţi să faci ce vrei.

Fă-ţi plăcerile!

Activităţi „periculoase” precum paraşutismul, schiul nautic şi călăria sunt considerate prea riscante în timpul sarcinii. Aşa că, dacă ai visat mereu să te arunci din avion, acum e timpul s-o faci.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite