Motivează-ţi copilul în 6 paşi simpli să iubească sportul: „Fă din antrenamente un mod de distracţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul poate ajuta copiii să crească nu doar din punct de vedere fizic. De la fotbal până la mersul pe role, de la înot până la mersul pe bicicletă, mişcarea le oferă copiilor posibilitatea de a se dezvolta armonios.

Sportul în viaţa copilului oferă multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizică armonioasa, ci şi la nivelul socializării şi al sănătăţii pe termen lung. În ultima vreme, copiii au tendinţa să se izolze în faţa calculatorului şi să lipsească de la orele de sport. Multiplele beneficii aduse de mişcare nu pot fi trecute cu vederea şi, de aceea, este necesar să motivăm copiii să facă sport, scrie mensjournal.com.

Înscrie-l în competiţii sportive

Din cauza lipsei încrederii în sine, unii copii s-ar putea simţi incomod în practicarea unor jocuri de echipă. Cel mai bun lucru pe care îl poate face un părinte în această situaţie este comunicarea deschisă. „În cele mai multe cazuri, un copil poate spune că se teme de faptul că nu se va descurca, că nu va fi acceptat sau că se va simţi ruşinat. Încearcă să-i construieşti încrederea în sine practicând alături de el până capătă încredere“, recomandă Len Saunders, instructor de sporturi pentru copii.

Dezvoltă încrederea de sine a copilului

Primul pas pentru a-i creşte încrederea în sine unui copil este crearea unui mediu pozitiv, atunci când se implică în diferite activităţi. „Degeaba îţi doreşti să facă 20 de flotări, dacă el este în măsură să facă doar una. Cel mai important lucru este să-i apreciezi performanţele şi să-i oferi încredere, indiferent de rezultatele sale“, spune Saunders. Concentrându-te pe îmbunătăţirea performanţelor şi lăudându-i rezultatele, încrederea copilului va creşte, data viitoare acceptând mult mai uşor o nouă provocare.  

Dă-i şansa de a alege

S-ar putea să îţi doreşti ca cel mic să practice unul din sporturile preferate ale părinţilor, dar este mult mai sănătos pentru copil să-şi aleagă singur sportul care îi oferă bucurie. Lăsându-l să participle la luarea deciziei, el va vedea activitatea într-un mod pozitiv, simţind că are control asupra propriilor decizii.

Fă din antrenamente un mod de distracţie

Niciun copil nu se va simţi bucuros să îşi petreacă timpul într-o sală de sport, antrenându-se din greu. „Celor mai multe copii nu le place seriozitatea unui antrenament, ei adoră să se joace. Fă din antrenamentele de sport un joc. Uneori devine foarte simplu dacă ai în vedere faptul că celor mici le place să fie cronometraţi. Improvizaţi spaţii de antrenament în aer liber şi exersaţi într-un mod care să-i crească entuziasmul “, spune Ettinger.

Nu face din mişcare o pedeapsă

Atunci când copilul se uită la televizor sau se joacă pe tabletă, iar tu îl cerţi şi îl trimiţi afară să facă mişcare, s-ar putea să asocieze sportul cu o pedeapsă. Încearcă să îl motivezi oferindu-i posibilitatea să aleagă una din activităţile care îi plac.

Oferă-le propriul exemplu când le explici importanţa sportului

Întotdeauna aminteşte-ţi că cei mici îţi imită comportamentul. Părinţii joacă un rol critic în ceea ce priveşte obiceiurile copiilor, stabilind fundaţii solide ale comportamentului lor, care vor dura o viaţă. Dacă părinţii se vor implica în activităţi care să promoveze un stil de viaţă sănătos, copiii le vor imita comportamentul“, este de părere psihologul Daniel Hatfield. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite