Mituri şi adevăruri: bisexualitatea este doar pentru indecişi sau ar trebui acceptată ca orientare sexuală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflaţi la mijloc de drum, între majoritatea heterosexuală şi homosexuali, bisexualii nu-şi găsesc locul nici de o parte, nici de cealaltă. Chiar dacă mulţi bisexuali par heterosexuali atunci când au o relaţie stabilă cu un partener de sex opus, realitatea este că identitatea lor sexuală li se pare multora doar un capriciu de moment, prejudecată care ar fi demontată de studii recente.

Bisexualitatea se traduce prin atracţia sexuală resimţită de un individ atât faţă de femei, cât şi de bărbaţi. Nu numai heterosexualii, ci şi homosexualii privesc persoanele care se declară bisexuale cu oarecare neîncredere, observă psihologul Samantha Joel, profesor în cadrul Universităţii Toronto. Poate tocmai din cauza atâtor aspecte neclare legate de bisexualitate, mai multe studii s-au concentrat în uiltimii ani pe înţelegerea acestui tip de sexualitate. Psihologul canadian a rezumat cele mai importante concluzii la care s-a ajuns în urma acestor cercetări, concluzii care ar reprezenta dărâmarea tot atâtor mituri despre bisexualitate, în opinia acesteia. 

Mitul 1: Bisexualitatea nu există

Această prejudecată este întâlnită mai ales în ceea ce îi priveşte pe bisexualii bărbaţi, părere împărtăşită nu numai de heterosexuali, ci şi de mulţi reprezentanţi ai comunităţii homosexuale. Pe de altă parte, un studiu publicat în „Archives of Sexual Behavior “ (Arhivele comportamentului sexual-n.r.), la care au participat bărbaţi heterosexuali, gay şi bisexuali a dovedit că bisexualii erau excitaţi în egală măsură de filmele erotice care înfăţişau bărbaţi şi femei, doar femei sau numai bărbaţi, dar mai ales de cele în care apăreau doi bărbaţi şi o femeie, spre deosebire de subiecţii heterosexuali şi homosexuali. Testele la care au fost supuşi participanţii pe durata studiului a dovedit că răspunsul sexual al indivizilor bisexuali, măsurat în timp real, este cât se poate de veridic. Bisexualii nu trăiesc doar cu impresia că le plac atât bărbaţii, cât şi femeile, ţinând cont de faptul că „reacţia“ sexuală este cât se poate de sinceră, nu poate fi „falsificată“, subliniază psihologul Samantha Joel. 

Mitul 2: Bisexualitatea este doar o etapă 

Bisexualitatea este privită cel mai des ca o perioadă de căutări sexuale sau de confuzie sexuală, proprie tinerilor dornici să experimenteze înainte de a alege o tabără sau cealaltă (heterosexuală sau homosexuală), aceasta fiind o altă prejudecată, în opinia psihiologului canadian. Samantha Joel oferă exemplul unui alt studiu, publicat în revista de specialitate „Developmental Psychology“, cercetare care a presupus urmărirea pe o perioadă de 10 ani a unui grup de femei, de la adolescenţă la maturitate. S-a observat că numai un procent de 8% a ales heterosexualitatea sau homosexualitatea, după ce în anii adolescenţei avuseseră preferinţe bisexuale. Restul femeilor bisexuale au rămas constante faţă de această identitate sexuală, fiind atrase pe mai departe atât de femei, cât şi de bărbaţi.

Mitul 3: Fidelitatea nu este pentru bisexuali

Poate cel mai spinos aspect al bisexualităţii se referă la fidelitatea pe care o astfel de persoană o poate avea faţă de un partener stabil. Mai devreme sau mai târziu, persoana bisexuală nu va mai fi satisfăcută de un singur partner şi va căuta încă un iubit sau o iubită pentru a se simţi împlinit. Realitatea este cu totul alta, susţine psihologul Samantha Joel. Mulţi bisexuali au relaţii monogame fericite, lucru dovedit tot de studiul publicat în revista „Developmental Psychology“, când 85% din femeile bisexuale s-a dovedit că erau implicate în relaţii monogame, de lungă durată. În acelaşi timp, bisexualii care nu se pot mulţumi cu un singur partener aleg, de regulă, relaţiile sau mariajele deschise, în care li se permite să-şi menţină identitatea sexuală cu deplinul accept al partenerului stabil.  

„Spre deosebire de ceea ce se vehiculează ca şi cultură de masă despre bisexualitate, studii ştiinţifice sugerează că bisexualitatea reprezintă o identitate sexuală destul de stabilă şi consistentă. Este nevoie ca oamenii de ştiinţă să cerceteze şi mai mult acest tip de sexualitate pentru a arăta direcţiile în care bisexualitatea se aseamănă cu identităţile monosexuale (heterosexuale şi homosexuale – gay şi lesbiene) şi modul în care o astfel de orientare este unică“, punctează psihologul canadian pentru scienceofrelationships.com.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite